Nasveti za prvi mesec po posvojitvi muce

Mačke so posebne. Še posebno so občutljive na spremembo okolja in se težko prilagodijo novostim. Prihod mačke v nov dom je za lastnika po navadi izziv, saj se pogosto dogaja, da se mačka skrije pod posteljo ali v omaro in noče priti ven po več dni ali celo po več tednov.

Da bi se izognili najpogostejšim pastem in vašemu novemu družinskemu članu čim bolj olajšali prilagoditev, si pozorno preberite nekaj uporabnih nasvetov:

Ko pripeljete mačko domov, nikar ne silite k njej. Sedite na tla in počakajte, da se vam mačka sama približa.  Ko se približa, jo pustite pri miru, naj razišče. Ko se vam približa naslednjič, se je lahko poskusite nežno dotakniti. Nekatere mačke so še posebno plahe in prestrašene, zato pazite na svoje gibe, naj bodo mirni, počasni in sproščeni. Dajte mački čas, ki ga potrebuje.

Normalno je, če prvi dan mačka noče jesti. Morda ji niste ponudili iste hrane kot jo je jedla doslej, pa tudi na novo okolje se še ni privadila. Ko se bo mačka počutila dovolj varno, bo tudi jedla. Poskrbite le, da bo imela ves čas na voljo dovolj sveže vode za pitje in nadzorujte, da bo tudi pila.

V kolikor mačka ne bo jedla nekaj dni, se posvetujte z izbranim veterinarjem.

V prvih dneh po prihodu mačke v nov dom, ji pustite gibanje le v enem, manjšem prostoru. Dovolite mački, da prostor dobro razišče. V isti prostor namestite mačje stranišče, posodico za hrano in vodo ter mačje ležišče. Potrudite se, da čim več časa v prvih dneh preživite skupaj z mačko, zato naj bo v izbranem prostoru tudi prostor za vas, da se lahko udobno namestite. Posodica s hrano in vodo naj bo postavljena kar se da stran od ležišča, mačje stranišče pa naj bo v mirnem delu prostora, saj si tudi mačka zasluži nekaj zasebnosti pri opravljanju potreb. S tem boste preprečili morebiten odpor mačke pred uporabo mačjega stranišča zaradi neustrezne, hrupne lokacije, hkrati pa boste zagotovili, da se bo mačka gibala po prostoru in se ne bo zadrževala le v nekem delu sobe.

Mačke imajo zelo rade tesne prostorčke, kjer se lahko skrivajo in se počutijo varne. Če ste vašo muco pripeljali domov v mačjem zabojniku, je povsem primerno, da tudi zabojnik namestite v prostor in dovolite mački, da se lahko umakne vanj, če to želi. Nikar pa je vanj na silo ne zapirajte, niti, ko odidete od doma.

Mačke potrebujejo prostor za praskanje. V kolikor ne želite, da mačka za praskanje izbere vaše pohištvo, mački takoj zagotovite tudi mačji praskalnik ali drugo primerno mesto za praskanje (npr. valovit karton), mačko pa spodbudite k uporabi praskalnika tako, da ga poškropite z mačjo meto ali nanj privežete zanimive mačje igrače.

Zavedajte se, da mačke rade plezajo. Zagotovite primerne, varne površine za plezanje in odgovorno poskrbite za varnost svoje mačke. Umaknite vse nevarne predmete, ki bi lahko mačko poškodovali ali bi se lahko razbili. Poskrbite, da v betonskih stenah nimate lukenj, iz katerih bi morali vašo mačko reševati gasilci!

Če je v družini več članov, naj nikar že prvi dan ne planejo vsi naravnost k mački. Mačka se lahko prestraši, zato naj se v začetku, družinski člani večj zadržujejo v drugih prostorih. Spoznavanje naj poteka postopno in počasi. V prvih dneh bodite z mačko sami, kasneje naj se počasi pridruži naslednji družinski član, čez nekaj dni naslednji in tako dalje.

Če imate v družini še kakšnega ljubljenčka, prav tako upoštevajte pravila postopnega spoznavanja.

V naslednjih tednih, oziroma takrat, ko mačka sama pokaže interes za raziskovanje širšega teritorija, torej tudi drugih prostorov, pa ji postopno razkažite še ostale prostore, kjer se bo lahko prosto gibala. Poskrbite, da drugi ljubljenčki ali družinski člani ne bodo predstavljali nevarnosti med raziskovanjem širšega teritorija. Opozorite jih, da mačke ne dražijo ali motijo. Če mačka pokaže interes za igro, se igrajte z njo in tako pričnite graditi odnos, ki ga boste nato uspešno nadgrajevali tudi v bodoče. Pravila in hišni red boste postavljali kasneje, ko se bo mačka že počutila doma v svojem novem domačem okolju in ga bo za svojega tudi sprejela.

Če boste dosledno upoštevali napotke in nasvete, bo prilagoditveno obdobje minilo hitro in uspešno, mačka pa vam bo za vašo pomoč in strpnost zelo hvaležna.

Maja Kalaš

Vir: www.petfinder.com

 

mucek-narocnina-1