Naredite svoj dom mački prijazen, 2. del

kako-narediti-dom-macki-prijazen-1Varen dom za mačko je dom, v katerem lastnik onemogoči mački dostop do potencialno nevarnih gospodinjskih aparatov, električnih kablov, sobnih rastlin, prehrambenih izdelkov, čistil in kemičnih substanc, ki jih sicer uporabljamo v gospodinjstvu. Pomembno je poskrbeti tudi za varno odpiranje oken in vrat.

Okna kot stik z zunanjim svetom

Idealno je, če lahko eno od oken v stanovanju namenite svoji mački za opazovanje zunanjega sveta. To je neke vrste mačji TV in predstavlja mački veliko zabave, veselja in užitkov. Če bi mačke lahko izbirale, bi si izbrale manjše okno v temnejšem prostoru. Okna so sicer pomembna razgledna točka, vendar pa mačke nimajo občutka varnosti ob velikih, svetlih oknih, kjer je zunanje dogajanje lahko na prvi pogled preteče. Raje opazujejo »iz zasede«, skozi manjša ali zamegljena okna (slednje lahko dosežete tako, da na izbrano okno namestite dekorativno folijo. Tako se bo mačka počutila varno tudi ob gledanju celovečernih filmov, mačjih grozljivk ali številnih nadaljevanj ptičjih slavospevov …

Hrana

Hranjenje mačke je za vsakega lastnika sicer povsem samoumevno opravilo, vendar pa je pomembno tudi, kako je ta hrana mački postrežena. Tudi redne dnevne obroke lahko namreč svoji ponudite na mački prijazen način.

Izbira prave posode je za mačko lahko zelo pomembna; plastične posode oddajajo poseben vonj po plastiki, zato pri mačkah niso priljubljene. Posode iz nerjavečega jekla so sicer preproste za čiščenje, vendar pozor: če vaša mačka nosi ovratnico, bo lahko žvenket obeska ob jekleno posodico hitro zmotil mačko in jo odvrnil od slastnega obroka. Boljše je izbrati steklene ali keramične mačje sklede. Ključnega pomena je tudi higiena. Mačke so namreč glede tega strašno občutljive in zagotovo ne bodo zadovoljne, če njihova posoda ne bo neoporečna in vedno čista. Velikost in oblika posodice je stvar vašega osebnega okusa, zavedati pa se morate, da mačke načeloma ne jedo rade iz ravne površine, veliko ljubše pa so jim višje posodice, saj lahko hrano potiskajo znotraj sklede sem in tja, kar jih še posebno zabava in zvišuje mačji kulinarični užitek.

Izjema pri pravilu so Perzijke, oziroma vse mačke s ploščatimi gobčki, za katere pa so zaradi njihove naravne ploščate oblike obraza bolj primerne ravne, oziroma plitve posodice.

Vadba

Mačke v naravnem okolju preživijo kakšnih šest ur dnevno zelo aktivno, torej na preži, v zalezovanju in na lovu. Ker bi mačka v naravi pojedla deset miši ali več dnevno, to pomeni najmanj trideset poskusov lova.

Doma bo vaša mačka prejela dva do tri obroke, ljubeče položene v skledo, brez lastne aktivnosti in truda. Aktivnost mačke je zato nujno potrebno nadomestiti z drugimi, nadomestnimi izzivi in dejavnostmi preko dneva. Med slednje lahko sodi tudi spreminjanje lokacije hranjenja, tako, da mora mačka sama poiskati svoj dnevni obrok znotraj stanovanja, kar je za mačko lahko zelo zabavno. Prav tako lahko občasno prestavljate tudi mačje sklede z vodo, s tem pa povzročite, da se mačka potrudi za potešitev žeje.

Igre

Mačke imajo brez dvoma najraje razne igre plenjenja, torej igre, pri katerih najlažje izživijo svoj naravni plenilski nagon. Igrače, ki se gibljejo naključno, so za te igre z mačko zato najbolj primerne. Izdelane so lahko iz krzna, mačjih peres ter drugih materialov, ki mačko tudi po obliki in velikosti spominjajo na plen. Vsake igrače pa se mačka naveliča, zato je pomembno, da jo občasno pospravite za določeno obdobje, uporabljate drugo, po določenem času pa lahko seveda igrače ponovno zamenjate.

Miselna stimulacija

Mačke potrebujejo tudi spodbujanje mentalne stimulacije. Slednje dosežete tako, da občasno v domači prostor postavite kakšen nov objekt za raziskovanje. To je lahko nekaj različnih kartonskih škatel, morda kakšen nov lesen predmet, nova rastlina (preverite, da je varna za mačke) in podobno.

Visoka počivališča

Mačke so naravni plezalci, nujno potrebujejo telesno vadbo, vključno s plezanjem. Neizmerno uživajo na vseh višje ležečih površinah na katere se lahko povzpnejo in si odpočijejo ob opazovanju dogajanja pod seboj. Poskrbeti pa morate, da se mačka lahko brez nevarnosti za poškodbe tudi vrne na tla, saj je za mačke še posebej značilno, da rade splezajo na mesta, od koder potem ne morejo ali ne upajo dol.

Prostori za skrivanje

Mačke imajo zelo rade tudi svoje zasebne prostore, torej skrivališča pred zunanjim svetom, kamor se lahko umaknejo in si tako po potrebi kadarkoli zagotovijo svoj občutek miru. Če postavite svoji mački dve ali tri različice možnih dostopnih skrivališč (lahko je to na primer neizrabljen prostor pod posteljo, morda kotiček za kavčem ali skrivališče znotraj polic kavne mizice), ji boste s tem zagotovili udobje namestitve s petimi zvezdicami.

Ležišča/mačje postelje

Mačke večino časa prespijo. Za spanje imajo rade topel in udoben prostor, še bolje pa je, če lahko v bližini zaznajo tudi vonj svojega lastnika, kar jih navdaja z občutkom varnosti in zaščite. Večina mačk potrebuje več spalnih lokacij, tako da je vedno lahko, če to želi, tudi med počitkom v istem prostoru z lastnikom. Ležišča postavite glede na položaj sonca v prostoru, saj mačke obožujejo mirna, topla, sončna, rahlo dvignjena (načeloma mačke ne spijo rade na tleh) in zračna mesta za počitek. Za mačjo posteljo tako lahko uporabite tudi stole, zofe, police in druge površine na katere mački namestite pralno, udobno blazino. Mačje ležišče operite le, če je resnično umazano, nikakor pa ne prepogosto, saj mačke privlači njihov znani vonj. Spanje v vaši postelji pa je za vsako mačko še prav poseben užitek in privilegij, s katerim pa se nujno ne strinja tudi čisto vsak mačji lastnik. Izbira je vaša.

Družabni stiki s človekom

Druženje s človekom je pomembno, stopnja pa je odvisna in se spreminja glede na osebnost posamezne mačke. Najbolje je, da se prilagodite stopnji interakcije, ki jo narekuje in sproži vaša mačka. Lastniki, ki poskušajo na silo vzpostaviti interakcijo in se mački nenehno približujejo v želji po ljubkovanju, lahko pri mački povzročijo nelagodje in stisko. Poskušajte vzpostaviti stik skozi igro in opazujte povratno komunikacijo mačke z vami. Kadar mačka sama poišče vašo pozornost, takrat si vzemite čas in se ukvarjajte z njo. Na tak način boste najhitreje stkali najmočnejšo vez in zgradili zaupanje.

Svež zrak

Ne podcenjujte pa niti potrebe vaše mačke po dnevno svežem zraku. Ključnega pomena za dobro zdravje in dobro počutje mačke je zadostna količina svežega zraka, kar lahko zagotovite z rednim, skrbnim prezračevanjem prostorov. Sprejemanje in odkrivanje novih vonjav od zunaj pa je za vašo mačko hkrati zelo zabavno opravilo in ugodno vpliva tudi na preprečevanje mačjega dolgočasja.

Tisti, ki živite v hišah, pa ne želite, da bi se vaša mačka potepala zunaj, lahko zgradite tudi simpatičen mačjak, kjer se bo mačka zunaj lahko igrala v varnem, ograjenem prostoru. Ljudje, ki živite v stanovanjskih blokih, lahko enako naredite tudi na domačem balkonu. Bistveno pri tem je predvsem zagotavljanje varnosti mačke, zato je kakovostna in zanesljiva ograda najbolj ključnega pomena.

Kot vidite obstaja neomejeno število preprostih načinov, da obogatite življenjski prostor vaše mačke. Pustite svoji domišljiji prosto pot, ob razumevanju osnovnih potreb mačk in vaši pripravljenosti za kompromise, boste zagotovo lahko uspešni.

 

Maja Kalaš

 

mucek-narocnina-1