Napoleon (minuet) mačka

Primerna za:

  • Napoleon mačke so krasna izbira za vse, ki želijo ljubečega, družabnega in nezahtevnega ljubljenčka.
  • So zelo prijateljske, socialne in tople.
  • Primerne so tudi za družine, saj imajo rade tudi otroke.
  • So precej igrive in imajo dosti energije, najraje jo porabijo s svojimi družinskimi člani.
  • Uživale bodo v vsaki igri z raznimi igračami, vesele bodo tudi, če imajo možnosti plezati.

Posebne zahteve:

  • Zaradi kratkih tačk težje skačejo, a so dobre plezalke, zato bodo v vašo posteljo najbrž kar splezale.
  • Rade so v družbi tako ljudi, kakor tudi drugih živali. Najbolj žalostne so, kadar so same.
  • V kolikor si to pasmo omislite se prepričajte, če imate zanjo dovolj časa.

Zgodovina

Napoleon je mačka, ki je nastala kot posledica križanja perzijske mačke in munchkin mačke. Ime je dobila po znanem francoskem vojaškem in političnem vodji, generalu in cesarju Napoleonu Bonaparteju. Slednji je veljal za zelo nizkega, zato je tudi mačka napoleon bila poimenovana po njem – zaradi svoje majhnosti. Gre za še eno izmed vse bolj popularnih pritlikavih pasem mačk.

Z vzrejo je leta 1996 začel Joe Smith, ki je sicer bil vzreditelj basetov. Zanimala ga je posebna genetika munchkin mačke. Slednjo se je odločil združiti s perzijko. 5 let kasneje je pasmo prijavil kot „eksperimentalno pasmo“. Leta 2008 je Joe delo predal drugim vzrediteljem, 3 leta kasneje pa je Napoleon mačka dobila naziv preliminirane nove pasme. Leta 2015 je TICA spremenila ime pasme v minuet.

Opis

Nekateri za to pasmo pravijo, da je mačja verzija jazbečarja, saj ima kratke tačke in podolgovato telo. Kljub temu da sodijo med pritlikave mačke, niso tako majhne, kakor se morda sprva zdi. Visoke so 17–20 cm, tehtajo pa 2–4 kg. A naj vas njihovo telo ne zavede. Kljub neneavadni konstituciji imajo močne mišice in kosti. Imajo značilen okrogel obraz z okroglimi očmi in gobčkom. Ušesa so manjše do srednje velikosti. Ker nimajo krajšega nosa, kakor imajo perzijske mačke, posledično tudi nimajo težav z dihanjem, ki jih taka značilnost navadno prinaša.

Nega

Njihova dlaka je mehka in puhasta, lahko pa je krajša ali daljša. Prav tako je možnih več različnih barvnih kombinacij. V vsakem primeru pa je dlaka načeloma manj do srednje zahtevna za nego. Kratkodlaki napoleoni potrebujejo česanje cca. enkrat tedensko, dolgodlaki pa približno dvakrat.

Zdravje

Veljajo za zdrave mačke, a glede na to, da gre za dokaj novo pasmo, previdnost ni odveč. Možne so razne težave, ki so značilne za perzijske ali pa za munchkin mačke. Če razmišljate o nakupu, se je smiselno posvetovati z vzrediteljem in se pozanimati, katere težave so možne.

Napoleon mačke so lahko čudovite življenjske sopotnice, v kolikor ste jim pripravljeni nuditi dovolj družbe, ljubezni in pozornosti.

Veronika Sivka

Viri:
www.catbreedsjunction.com
www.catsplace.org
www.petguide.com