Nakit z motivi mačk

Naklonjenost do mačk, skrivnostnih, elegantnih in magičnih bitij, ki očarajo ne le naše oko, temveč tudi srce, sega že skoraj deset tisočletij v preteklost, ko so mačke častili kot bogove, saj so jih imeli za svete živali. Ljubezen, spoštovanje, predvsem pa občudovanje do njih, so se ohranili vse do današnjih dni, o čemer pričajo tudi čudoviti izdelki z upodobitvijo najrazličnejših motivov mačk, vseh možnih pasm, velikosti, barv in oblik. Med temi izdelki najdete tudi številne kose čudovitega nakita, ki upodablja najznačilnejše energije oziroma simboliko mačk: preporod, pretkanost, pozornost, življenje, tudi magijo, skrivnostnost ter zdravljenje.

Zelo lep nakit s simboliko mačk boste tako našli že v času starega Egipta, saj so takrat mačke častili kot bogove, čast pa so jim izkazali tudi s tem, da so jih po smrti mumificirali. Stari Egipčani mačk niso upodabljali le na stenah grobnic, temveč so motivi mačk našli pot tudi do nakita. Mačke so upodabljali na posebnih amuletih, ki so ženskam, ki so jih nosile, zagotavljali plodnost. Veljalo je prepričanje, da toliko, kolikor je bilo na amultetih upodobljenih mačk, toliko otrok naj bi imela ženska, ki je ta amulet nosila.

Mačji nakit in mačke so oboževali tudi Viktorijanci, ki so mačke upodabljali in rezljali v nakit s posebno tehniko, imenovano »cameo«. Kameje, izdelki, narejeni v tej tehniki, so bile videti kot čudovite broške, katerih glavna značilnost je bila zelo lep, barvni kontrast, saj so motive mačk upodobili tako, da je bil zgornji del rezljan relief, spodaj pa je motivu kontrast pridala kontrastna barva.

Mačke so, zaradi svojih številnih lastnosti, med katerimi velja izpostaviti neodvisnost, pretkanost in zvedavost, oboževali tudi Kitajci in Indijci. Ko pa so mačke našle pot v Evropo, so jih Evropejci naravnost vzljubili. V Anglijo so jih zanesli Rimljani, ki so jih naravnost oboževali. Stari vek je mačkam naredil nepredstavljivo škodo – povezovali so jih namreč s čarovništvom, smrtjo, Satanom in črno magijo, zato so bile takrat osovražene. K temu pa je pripomoglo tudi krščanstvo. Kljub temu pa se njihovim številnim lastnostim ljudje niso mogli odpovedati. Mačje lastnosti in simbolika so jih tako očarali, da so jih od konca srednjega veka znova začeli upodabljati na številnih umetnostnih delih, tudi v nakitu. (((ZANAROCNIKE)))

Nakit s simboliko mačk so tako že pred stoletji izdelovali iz koral, kosti, lesa ter iz drugih naravnih materialov. Uporabljali so tudi bron, zlato in srebro. Pozneje so izdelkom dodajali še številne drage in poldrage materiale ter kamne.

Zapestnice, broške, igle, priponke, uhani, ogrlice, zapestnice, ure, obeski, naglavni nakit in drugo – je le nekaj od številnih dragocenih modnih dodatkov, na katerih ljubitelji mačk nosijo motive mačk. Tudi zbiratelji dragocenosti, umetnin, izjemnih primerkov nakita se ne morejo upreti čudovitim vintage ter drugim vrstam nakita, ki upodablja mačke. Tako so za zares izjemne primerke, narejene tudi v današnjem času, pripravljeni odšteti lepe vsote denarja.

Danes številni ustvarjalci po vsem svetu izdelujejo nakit z motivi mačk iz najrazličnejših materialov, med njimi najdete unikatni avtorski nakit iz polimernih mas (cernit, fimo, premo), stekla, lesa, srebra, zlata, jekla in naravne smole.

Da so mačke zares posebna, magična bitja, priča tudi dejstvo, da so vse od leta 1990 predmeti z motivi mačk med najbolj popularnimi izdelki po vsem svetu. Samo v ZDA je vsaj tisoč prodajaln, v katerih najdete predmete (darila, nakit in druge izdelke) z motivi mačk. Unikatni mačji nakit lahko najdete tudi v številnih e-trgovinah, kjer so ljubiteljem teh skrivnostnih bitij na voljo raznoliki avtorski, unikatni primerki zapestnic, uhanov, obeskov, ogrlic, brošk, prstanov in ur, narejeni iz najrazličnejših materialov in dodatkov, oblikovalci pa vam jih z veseljem izdelajo tudi po naročilu.

Unikatni, avtorski nakit z motivi mačk je tako lahko čudovito darilo za vse ljubitelje mačk (odrasle, pa tudi otroke), ki jim ga lahko podarite ob različnih priložnostih: ob rojstnih dnevih, godovih, obletnicah, za lepši dan ali kot drobno pozornost. Tako boste obdarovancu z njim sporočili, da razumete njihovo navdušenje nad mačkami, da jih cenite in spoštujete zaradi njihove naklonjenosti tem izjemnim bitjem, hkrati pa vam bo obdarovanec za tako izvirno, unikatno in domiselno darilo hvaležen še dolga leta oziroma vsaj devet – toliko ima namreč mačka življenj.

 

Nina Kolar

Objavljeno v peti številki revije Mucek