Najljubše igračke za naše mucke

Mačke so zelo igriva in navihana bitja. Zato moramo pred prihodom novega štirinožnega člana priskrbeti večjo zalogo raznovrstnih igrač, ki bodo zabavale našega kosmatinca, medtem ko nas ne bo doma. Nekatere trgovine so zelo dobro založene s pisanimi žogicami, krznenimi miškami vseh velikosti in oblik, igračkami z ropotuljicami in peresniki. Majhni mucki bodo navdušeni nad vsako novostjo, ki jo boste prinesli v svoj dom, nemalokrat pa se zgodi, da se jo prehitro naveličajo. Zato je priporočljivo, da se mačku dodaja igračke postopoma, tako bo vedno nekaj novega, nekaj boljšega in zanimivejšega.

Najpogostejše mačje igračke

1.) Žogice različnih velikosti, živih barv, iz različnega materiala in polnila, nekatere z dodanim zvončkom, ki z zvočnimi učinki še dodatno popestrijo igro.

2.) Krznene miške različnih velikosti, barv, nekatere so na vzmeti ali elastiki, vendar vedno aktualne zaradi svoje oblike in podobnosti pravim miškam.

 3.) Perje na palici je bila vedno zelo priljubljena igrača, saj spominja na pernate živali, v mački pa vzbudi lovski nagon. Prednost igračke je vaš stik z muckom, saj se pri tem oba neskončno zabavata.

 4.) Igrače iz vrvi so aktualne in praktične, ki poleg zabave ponujajo tudi intenzivno brušenje krempljev. Za utrinek zanimivejše pa so igrače iz vrvi, ki imajo dodana pisana peresa.

 5.) Laser z motivom miške je ena od nepogrešljivih igrač, saj jo mačke preprosto obožujejo, pritegne pa tako mlajše kot starejše štirinožne kosmatince.

 6.) Mačji predori so različnih velikosti in dolžin, nekateri imajo znotraj pritrjene tudi raznovrstne igračke, ki še dodatno popestrijo igro vašega mucka. Narejeni so iz različnega materiala, nekaterim je zelo všeč pliš, ki lahko nudi tudi prijeten kotiček za popoldanski spanec, drugi obožujejo šumeč zvok, ko se zapodijo skozi predor.

 7.) Kickerji, polnjeni z mačjo meto, so sanje vsakega mucka, saj jih vonj mačje mete zelo privlači, njihova oblika pa se prilega njihovim prijemom in brcanju z zadnjimi tačkami. Najdemo jih v različnih velikostih, barvnih vzorcih in z dodanimi ropotuljicami.

Foto: Sandra Kuhar

(((ZANAROCNIKE)))Kartonaste škatle so zakon

Omenili smo le najpogostejše igračke, ki jih morate imeti v vsakem domu, kjer prebiva maček. V času naše odsotnosti si bo naš navihanček privoščil kakšno škatlo, ki jo bo sprva dodobra razdejal, nato pa v njej od same utrujenosti tudi zaspal. Škatle so za njih zelo zanimive, saj jim ponujajo zelo veliko dogodivščin, pri tem pa se neznansko zabavajo. Igro pa lahko popestrimo tako, da v škatlo vržemo nekaj zmečkanih papirčkov, žogico za namizni tenis ali odsluženo slamico za sok.

Nevarne mačje igrače

Pri nakupu igračk pa moramo paziti, da je ta tudi varna za našega mačka. Če opazimo, da vsako stvar zelo rad prežveči in pogoltne, potem bomo pri nakupu igrače, ki vsebuje peresa, še posebej previdni. Te ne puščamo na dostopnem mestu, ko nas ni doma, kajti lahko se zgodi, da maček zaužije peresa, kar lahko povzroči težave pri prebavi. Med nevarne mačje igrače sodijo tudi majhne žogice, frnikole in manjše stvari, ki jih maček lahko pogoltne, zato so najvarnejše tiste igrače, ki so nam dostopne v trgovinah za male živali. Raznovrstne elastike so na prvi pogled precej nedolžne, vendar se kaj hitro znajdejo na nepravem mestu in lahko postanejo smrtonosne. Prav tako se ne poslužujemo plastičnih, šumečih vrečk, ker so zelo nevarne, saj obstaja možnost zadušitve. Lahko uporabimo papirnate vrečke, vendar pred tem odstranimo ročaje.

Izdelava unikatne igrače

Če želite svojemu mačku ponuditi unikatno igračko, narejeno posebej zanj, pa si lahko v vsaki številki revije Mucek preberete rubriko Naredi sam, v kateri najdete obilico idej, kako lahko na preprost način iz odvečnega materiala naredite super igračko, ki bo popestrila mačji vsakdan, pri izdelavi pa boste uživali tudi vi.

 

Sandra Kuhar

 

Objavljeno v šesti številki revije Mucek