Najlepši filmi o mačkah

In Oskarja dobi …

… maček Garfield!

Le kdo ga ne pozna? Oranžnega, simpatično okroglega, norega na lazanje?

Garfield je le eden izmed mnogih mačjih likov, ki so in še krojijo naš imaginarno-resničnostni svet. Njihove osebnosti so posebne, tako kot so mačke na splošno. Neodvisna odvisnost od lastnika, prikupne prošnje na eni strani in popolna ignoranca na drugi, so mačke postavile v zelo hvaležno pozicijo. Namreč, mačji karakterji so tako zanimivi za ustvarjalce animacij in pisce zgodb ravno zaradi njihove samostojnosti in že same po sebi oblikujejo like, ki se pojavljajo v vseh oblikah vizualne umetnosti.

Tom iz risanke »Tom&Jerry« in Silvester iz »Tweety Birda« sta nedvomno eni najbolj prepoznavnih animiranih mačk in sta zvezdi filmske produkcije Loony Tunes.

Animirani mačkoni

Mačke in mačkoni so v animiranih filmih res narisani, vendar pa zato ne delujejo nič manj resnično. Prav gotovo bi lahko rekli, da maček Tom obstaja, prav tako kot Silvester ali Garfield. Izmišljeni mačji liki namreč največkrat bazirajo na pravih mačkah. Prikupno narisane junake so avtorji ovekovečili zaradi njihovih posebnih lastnosti oziroma izjemne navadnosti. Maček Tom je povsem navaden mačkon s konstantno željo po lovljenju – kar za mačka ni nič kaj posebnega. Vendar Tom je. Je maček in že zato zanimiv.

TOM & JERRY IN TWEETY BIRD

Tom iz risanke »Tom&Jerry« in Silvester iz »Tweety Birda« sta nedvomno eni najbolj prepoznavnih animiranih mačk in sta zvezdi filmske produkcije Loony Tunes. Silvester pa je svojo kariero nadgradil še v svetu reklamnih sporočil in prispeval svoj delež k uspešno prodajani mačji hrani »9Lives Cat Food«.

Tu pa je še nekaj simpatično animiranih mačjih likov, ki vas bodo morda spomnili na risanko v kateri so nastopali in vas spodbudili k vnovičnemu ogledu.

FELIX (1919)

Felix je resnično animacija starega kova, ki pa ni bila zato nič manj uspešna. Ustvarjena je bila še za časa nemega filma in prikazuje prigode ljubkega črno-belega muca. Za nostalgike.

OSTRŽEK (1948)

V Ostržku je poleg glavnega lika pomemben tudi lik mačkona Figara, mačka mojstra Pepeta, ki ima v risanki pozitivno vlogo, v izvirni različici pa je vse prej kot tak.

ALICA V ČUDEŽNI DEŽELI (1951)

Ta kultna knjiga je doživela veliko animiranih verzij. V klasični animirani različici iz leta 1951, je posmehljivi in cinični mački na drevesu glas posodil Sterling Holloway. Mačka v čudežni deželi je pravzaprav Česirski muc, ki ima poseben, naravni nasmešek in je videti kot da se nam ves čas reži. Maček se pojavlja in izginja, včasih za njim vselej ostane porogljiv nasmešek, Alico pa vodi skozi nesmiseln, a pravljičen svet Lewisa Carrolla (1832-1898), ljubitelja besednih iger.

DAMA IN POTEPUH (1955)

Je pravzaprav pasja zgodba, vendar v njej nastopata nepozabna lika dveh siamskih mačk, Si in Am, katerima je glas posodila pevka Peggy Lee.

TOP CAT (1961)

Mačja tolpa s cest ameriškega mesta nam v ospredju predstavi rumenega mačka z lepim vijoličnim klobukom in brezrokavnikom, ki s svojo igrivostjo spravlja policista Dibbla v zagato in skupaj z drugimi mačjimi kolegu ustvarjajo simpatične zgodbe.

GAY PURR-EE (1962)

Risani film produkcijske hiše Warner Bros, v katerem sta glas mački Mewsette in mačkonu Jaube Tomu posodila Judy Garland in Robert Goulte. Zgodba se na začetku odvija v Provansi, nadaljuje pa v Parizu. Mewsette hrepeni po bleščeči slavi Pariza, preprosti Jaune Tom pa želi ostati na podeželju. Le zamislite si kam nas zgodba odpelje …

MAČKE IZ VISOKE DRUŽBE (1970)

Čudovita animacija iz produkcijske hiše Walt Disney, ki barvito prikaže različne mačje in človeške karakterje, ob tem pa občinstvo zabava z zanimivimi dogodivščinami, ki se odvijajo skozi celotno risanko. Mačke iz visoke družbe se namreč znajdejo tako rekoč na cesti, ko mora zanje, po smrti lastnice, skrbeti strežaj. Ker tega ne želo, jim v hrano natrosi uspavalo in jih odpelje na podeželje. Od tam pa jih rešuje prijazni potepuh Thomas O’Malely in jih skozi razne dogodivščine pripelje nazaj domov.

SMRKCI (1981)

Pri Smrkcih pač ne moremo mimo desne roke Gargamela, mačka Azraela, ki neprestano lovi modre Smrkce, vendar nikoli nima sreče z ulovom.

CATS DON’T DANCE (1997)

Glasbena komedija prikazuje mačka Dannya, kateremu je glas posodil Scott Baculla, ki se odloči, da zapusti dolgočasno malo mestece in izživi svoje sanje plesalca na odru Hollywooda.

OBUTI MAČEK (2011)

Antonio Banderas je opravil odlično delo, ko je slavnemu mačku v škorenjcih posodil glas in ga naredil mušketirja ter latino zapeljivca. Njegovo pretkano in ljubko animacijo smo lahko spremljali v vseh treh delih Shreka (2001), kasneje pa tudi v njegovem lastnem animiranem filmu.

BOLT (2008)

V tem čudovitem animiranem filmu mačka Mittens uči kužka Bolta, kako pridobiti pozornost in zaupanje ljudi, v resnici pa se lahko od kužka tudi sama marsičesa nauči. Lepa zgodba, za vse generacije.

Pravi mačkoni v filmu

Slavne mačke so svojo elegantnost, pretkanost in iznajdljivost prikazale tudi v svetu igranih filmov.

Slavne mačke so svojo elegantnost, pretkanost in iznajdljivost prikazale tudi v svetu igranih filmov. Verjetno so jih ravno zaradi njihove »neukrotljive« narave naredili bistveno manj kot animiranih, vendar pa so ti nedvomno ostali v spominu mnogim ljubiteljem kosmatih kepic. Naj navedem nekaj zelo uspešnih filmov, katerim so svoj delež prispevale tudi mačke.

BELL, BOOK AND CANDLE (1958)

Film, kjer je maček Pyewacket zaigral desno roko čarovnice (Kim Novak) in si za odlično odigrano vlogo prislužil tudi nagrado Patsy – živalskega Oskarja.

NEVERJETNO POTOVANJE (1963)

Mačka in dva pasja kompanjona iščejo svoje lastnike na več kot tristo kilometrski poti, kjer se jim prepeti marsikaj zanimivega. Trideset let kasneje na filmski trak dobimo še »Homeward Bound (1993)« in kasneje »Neverjetno potovanje 2 (1996)«, kjer živali dobijo tudi človeške glasove. Med drugim sta glas junakom posodila tudi Sally Field in Michael J. Fox.

IZ RUSIJE Z LJUBEZNIJO (1963)

Le kdo se ne spomni legendarnega Bondovega filma, v njem pa njegovega sovražnika Ernsta Stavia Blofielda, ki v rokah kot znak elegantnosti in pretkanosti drži in boža čudovito belo perzijko.

HARRY IN TONTO (1974)

Art Carney se odpravi s svojim mačkom na pot, na drugi konec države, potem, ko ju vržejo iz njunega stanovanja. Tudi Tonto je za svojo vlogo v filmu prejel nagrado Patsy.

THE ADVENTURES OF MILO AND OTIS (1986)

Film pripoveduje o mačku in psu, ki morata, da se lahko spet najdeta, premagati številne ovire.

AUSTIN POWERS (1997)

Parodija na slavne Bondove dogodivščine je poleg vseh humornih likov postregla tudi z golo mačko pasme Sfinga, ljubljenko Dr. Biggleswortha, ki je prav simpatično nasprotje puhasti perzijki v Bondu.

MIŠEK STUART LITTLE (1999)

Film je sicer bolj posvečen mišku Stuartu in njegovim dogodivščinam, vendar ima pomembno vlogo tudi bel mačkon Puhek (glas je posodil Nathan Lane), ki miška sprva ogroža, na koncu pa se mu postavi v bran.

CATWOMAN (2004)

Znanstveno-fantastična akcija, ki postreže z lepo Halle Berry v glavni vlogi, ki umre in se vrne nazaj v življenje kot ženska čez dan in mačka ponoči.

Filmi, ki so priljubljeni med ljubitelji mačk so tudi: Cats & Dogs (2001), The Cat From Outer Space (1978), Hocus Pocus (1993), The Smurfs (2011), Breakfast At Tiffany’s (1961), Harry Potter (2001-2011), Meet The Parents (2000)

Živali, predvsem domači ljubljenčki nam dajejo toliko pozitivnih vibracij, da ni nič čudnega, da so jih prenesli tudi na filmska platna. Ljudje radi gledamo dobre filme, z dobrimi zgodbami, naše živali pa so naravni igralci, pa čeprav le ležijo na kavču in predejo. Z veseljem jih občudujemo tudi pri tem.

Pa obilo užitka ob gledanju filmov vam želimo!

Maja Lesar