Miti o mačkah, ki so popolnoma zgrešeni

Na svetu obstajata dve vrsti ljudi: ljubitelji psov in ljubitelji mačk. Kot ljubiteljica obojega bi rada poudarila, da so pri obeh vrstah sesalcev prisotne lastnosti, ki so nam bolj všeč in stvari, ki so nam manj všeč. Resnica je, da imajo ljudje o mačkah veliko napačnih predstav, od njihove osebnosti do prehranjevanja in pogosto nerazumljivega vedenja. V nadaljevanju vas čakajo miti o mačkah, ki so popolnoma zgrešeni.

Mačke niso ljubeče

Mačke imajo slab ugled, ker želijo svoje življenje preživljati bolj same. Toda samo zato, ker se mačke ne obnašajo kot oklepani psi, ki z navdušujočim pogledom spremljajo vsak naš korak, to še ne pomeni, da niso ljubeča bitja, ki bi lahko vzpostavila globoke vezi s svojimi lastniki.

Mačk ni mogoče trenirati

Ljudje, ki niso največji ljubitelji mačk verjamejo, da so mačke neinteligentni hišni ljubljenčki, ki se ne trudijo ugoditi svojim lastnikom. Vzgoja mačke je seveda možna, vendar predstavlja izziv.

Če želite svojo mačko naučiti raznih trikov, strokovnjaki za vadbo priporočajo uporabo priboljškov. Nekatere pasme mačk so še posebej usposobljene, za vadbo in tekmovanja v agilityu.

Mačke ne marajo vode

Ta mit le delno drži. Seveda se nekatere mačke ne bodo prostovoljno približale vodi. Vendar pa kljub mačkam, ki ne marajo mokrote, obstajajo tudi mačke, ki jim vode ni nikoli dovolj.

V primeru, da vaša mačka raje pije vodo iz pipe kot iz posode, je to posledica mačjega instinkta. V divjini se bodo divje mačke izogibale stoječi vodi, ker nosi večje tveganje za okužbo.

Za mačko ni nič boljšega od svežega mleka

Lačna mucka in posoda z mlekom se lahko zdita kot naravna kombinacija. Resnica pa je, da kravje mleko preprosto ne ustreza prebavnemu sistemu mačk, ne glede na to, kako uživajo v okusu.

Mačke lahko laktozo prebavljajo le v prvih 12 tednih svojega življenja. Ko se maček preneha dojiti, izgubi sposobnost pravilne prebave mleka. Torej, čeprav se vaši mački zdi obilna jed s hladnim mlekom dobra ideja, večina veterinarjev to odsvetuje.

Mačke zelo rade uničujejo stvari

Ali vas uničujoče praskanje mačke pošlje na rob zloma?

Verjemite ali ne, mačke vam pohištva ne raztrgajo namerno. Mačke praskajo, da si odstranijo odmrlo zunanjo plast krempljev, pod njimi pa začnejo rasti novi kremplji.

Mačke prav tako opraskajo določene površine, da označijo svoje ozemlje in telovadijo s svojimi tacami. Zapomniti si je treba tudi naslednje: praskanje je naravno vedenje mačk. To nima nič opraviti z maščevanjem vaše mačke.

Mačke so zelo lene

Mačke običajno spijo 16 ur na dan, včasih tudi 20! Čeprav se zdi, da to kaže, da so mačke pravi lenivci, ki živijo, da bi jim stregli, je dejstvo, da imajo mačke veliko bolj zapletene vzorce spanja kot mi.

Čeprav pogosto zadremajo, mačka redko vstopi v globok spanec tako kot človek, namesto tega ostane v lahkem načinu spanja.

Zakaj je temu tako? Izvira iz vloge mačke kot naravnega plenilca. Za razliko od ljudi so mačke vedno pripravljene na lov – tudi med spanjem.

In tako kot obstajajo pasme mačk, ki imajo rade vodo, so tudi nekatere pasme, ki so vedno v gibanju.

Mačke vedno pristanejo na nogah

Ne moremo zanikati, da mačke lažje pristanejo na nogah od večine živali. Čeprav lahko pogosto pritrdimo, da mačke velikokrat v najbolj nepredvidljivih situacijah pristanejo na nogah, mačke vedno ne pristanejo na nogah.

Mačja agilnost je posledica njihove sposobnosti, da zavijejo hrbtenico na način, ki ga ljudje preprosto ne zmoremo. Če pa nimajo dovolj časa za prevzem tega položaja, lahko mačka nerodno pristane in pri tem utrpi resne poškodbe.

Mačke lahko vidijo v temi

Čeprav lahko v temi vidijo podrobnosti veliko bolje kot ljudje, mačke nimajo ravno nočnega vida. Tako kot ljudje tudi mačje oči potrebujejo nekaj svetlobe za dober vid. Torej, čeprav vaša mačka verjetno zelo rada hodi po vaši hiši dolgo potem, ko so vsi drugi zaspali, nima nekega super močnega vida, ki bi jim omogočal popoln vid v temi.

Mačke so torej zelo skrivnostna bitja, zato ni čudno, da ljudje ves čas mešajo dejstva o njih. Toda ljubitelji mačk vemo resnico: naši mačji prijatelji so sladki, prijazni, inteligentni in jih ne bi zamenjali za cel svet – tudi če niso brezhibne nindže, z brezhibnim nočnim vidom.

Manca Novak

VIRI

https://www.rover.com