Ali mačko lahko treniramo?

Mačke so z razliko od psov dosti bolj samostojne, zato nekateri ljudje mislijo, da ne potrebujejo toliko človekove bližine in pozornosti. Določeni menijo celo, da se na človeka sploh niso zmožne navezati. Iz tega naslova mnogo ljudi misli tudi, da jih ne moremo trenirati ali učiti trikov kakor psa. Ali je to res?

Tudi mačke se lahko trenira in uči veliko različnih stvari, ki lahko koristijo tako vam, kakor vaši hišni ljubljenki.

Kako lahko treniramo mačko?

Mogoče ste že kdaj poizkušali trenirati mačko, pa je ta bila nezainteresirana, morda celo živčna. Ker vse skupaj ni obrodilo sadov, ste najbrž hitro obupali in zaključili, da se vaše mačke pač ne da trenirati. A ni ravno tako; verjetno ste samo izbrali manj učinkovite metode, ali pa ste vztrajali premalo časa. Tudi mačke se lahko trenira in uči veliko različnih stvari, ki lahko koristijo tako vam, kakor vaši hišni ljubljenki.

Za mačke je trening predvsem koristen, ker jim predstavlja neko mentalno zaposlitev. Prav tako se na ta način krepi vez med lastnikom in živaljo. Ob primernem načinu je lahko trening mačke odlično preživljanje prostega časa, a kaj je primeren način?

Pozitivna motivacija

Predvsem je pomembno, da se uporablja pozitivno motivacijo. Mačke nikar ne silite, da na vsak način naredi to, kar vi želite. Ne kregajte je, ali, še hujše, uporabljajte fizično silo. Taka vedenja za mačko predstavljajo velik stres in ne samo, da to pusti ogromne psihične posledice – lahko se kažejo tudi na zdravju. Zato mačko motivirajte na pozitiven način, da bo z vami želela sodelovati. Uporabljajte priboljške kot nagrado ob želenem vedenju. S treningi ne pretiravajte, naenkrat delajte maksimalno nekaj minut. Bodite potrpežljivi; nekatere mačke stvari dojemajo prej, nekatere pa kasneje. Dajte svoji živali čas, da sploh razume, kaj od nje želite.

Prav tako vam lahko pri treningu v veliko pomoč pride kliker. Najbolj je priljubljen pri učenju psov, a se super obnese tudi pri ostalih živalih. Kot zanimivost se je sprva uporabljal za treniranje delfinov. Zato je tudi pri mačkah lahko koristen. Uporablja pa se ga tako, da kliknete s klikerjem, kadar mačka naredi, kar želimo. S klikerjem najlažje ulovite trenutek želenega vedenja, po kliku pa naj vedno sledi nagrada. Tako bo mačka povezala, da klik pomeni, da je naredila nekaj dobrega in bo zato nagrajena.

Mačji triki

Najbolj priljubljeni triki, katere lastniki naučijo svoje mačke, so sedi, lezi, daj tačko, kakor pri psih.

V kolikor razmišljate, da bi mačko naučili česa novega, a niste prepričani, če bi vam to uspelo, kar poizkusite. Z veliko vztrajnosti in dobre volje je uspeh zagotovljen. V kolikor pa vas skrbi, da nimate dovolj znanja in, da lahko naredite kakšno kritično napako, je pa definitivno priporočljivo, da se prej posvetujete s kakšnim strokovnjakom na tem področju.

Veronika Sivka

VIRI:
www.nationalgeographic.com
www.petfinder.com
www.thesprucepets.com