Maine Coon

Maine coon je primeren za:

  • Je nežni velikan, zato je zelo primeren za družine z otroki.
  • Primeren je za domove z več ljubljenčki.
  • Pasme ne priporočamo tistim, ki nimate dovolj časa za druženje in posvečanje časa mački, saj je to pri tej pasmi ključnega pomena. V nasprotnem primeru lahko le ta zapade v depresijo in zboli.

Na kratko o Maine Coon-u:

  • Velikost: velike mačke.
  • Teža:  od 5 do 8 kg.
  • Barva: več barvnih kombinacij.
  • Dolžina dlake: dolga in gosta dlaka.
  • Življenjska doba: 12 – 20 let.
  • Bivalni prostor: stanovanje ali hiša.

Zgodovina

Maine Coon je naravno največja pasemska mačka, ki izhaja iz Maina v severni Ameriki. Danes je uvrščena na tretje mesto med najbolj priljubljenimi mački na svetu. Prvič je bila pasma omenjena v 19. stoletju, v zvezdni državi Amerike Maine, kmalu pa je postala priljubljena po celem svetu.

Opis

Maine Coon spada v skupino velikih mačk, kar se odraža po velikem in mišičastem telesu. Rep je izredno dolg in košat, hrbtenica pa mora tvoriti kvadratast trup, saj v nasprotnem primeru to kaže na deformacijo ob skotitvi ali deformacijo med samo rastjo. Noge Maine Coona so močne, šapice pa velike in okrogle. Zanj je značilna tudi izredno dolga svetleča dlaka, ki je daljša na predelu vratu, trebuha in zgornjih delov tačk. Ima prav tako izredno velike oči in dolge štrleče uhlje, ki mu pomagajo pri zaznavanju dogajanja okoli njega.

Temperament

Maine Coon velja za zelo inteligentno mačko, ki obožuje pozornost. Sicer se velikokrat osamijo, kadar potrebujejo tišino in mir, vendar kljub takšnim trenutkom spadajo med igrive in ljubeče mucke. Svojemu lastniku so zelo vdani in ljubeči, a hkrati veljajo za izredno neodvisne mačke. Zanimivo pa je tudi, da se poleg velike navezanosti na lastnika navežejo tudi na druge družinske člane in tudi kužka, če ga družina ima.

Zdravje

Pasma Maine Coon je razmeroma zdrava z nekaterimi zdravstvenimi težavami, kot sta mačja hipertrofična kardiomiopatija in displazija kolkov, ki se velikokrat pojavi, ko mačka doseže visoko starost. Lahko se pojavi tudi ukrivljen križ, ki velja za anomalijo, ki jo pasma pridobi ob skotitvi in času rasti v prvih parih letih.

Nega in bivalni prostor

Maine Coone velja za izredno čisto mačko, je ena izmed redkih pasem, ki uživa tudi med človeškim česanjem njihovega kožuščka. Česanje njihove dolge dlake je izredno pomembno, saj s tem odstranimo morebitne vozle, ki lahko nastanejo. Seveda pa priporočamo, da pasmo navadite na človeško česanje že v njihovih rosnih mesecih, ko je muc še mladiček.

Maine Coone velja za zgolj samo hišnega mucka in ni primerna za mucko, ki bi jo imeli zunaj. S svojimi mirnim značajem je primerna za družine z majhnimi otroki kot tudi za družine, ki imajo zraven mucka še psa, saj se z njimi odlično razume in se nanje poleg lastnika tudi zelo naveže. Ker je mačka po karakterju izredno inteligentna, se lahko kaj hitro nauči odpirati vrata, prenašati predmete in odpirati tudi predale. Zato bodite previdni in ko odhajate od doma ali samo ven na vrt, zaklenite vhodna vrata, da muc ne najde načina, kjer lahko zaradi svojega divjega značaja tudi pobegne.

Vesna Popovič

Viri:
http://www.zivalice.si
http://mainecoon-thebigcat.weebly.com
https://www.zurnal24.si