Maine Coon

Primerna za:

  • Družinsko življenje.
  • Osebe z več ljubljenčki.

Na kratko o Maine coon pasmi:

  • Nežni velikan.
  • Igriva mačka, ki nikoli ne odraste.
  • Radovednež.

Posebne zahteve:

Maine Coon so radovedne, a nežne mačke, ki so zadnje čase še posebej priljubljene zaradi svoje velikosti in zanimivega videza. Ker so zelo igrive in radovedne, potrebujejo človeka, ki se bo z njimi ukvarjal in se hkrati zavedal, da te mačke rastejo tudi po drugem leti starosti.

Zgodovina

Izvor mačk Maine Coon najdemo v Ameriki, v zvezni državi Maine, po kateri so dobile prvi del svojega imena. Drugi del imena je prinesla podobnost z rakuni, zaradi katere je nastal mit, da je pasma nastala s križanjem z rakuni, kar je seveda biološko nemogoče. Najverjetneje je pasma nastala s križanjem ameriških mačk z dolgodlakimi mačkami, ki so morda prišle tja že z Vikingi ali pa kasneje, ko so bile mačke redne spremljevalke pomorščakov zaradi svojih mišjelovskih sposobnosti. V zvezni državi Maine so za te mačke, na nek način podobne risom, že v 19. stoletju prirejali tekmovanja in razstavne dogodke, razglasili so jih tudi za uradno pasmo države.

Videz

Kljub temu, da so bile prvotne, še divje Ameriške mačke, večje od današnjih ljubljenčkov, jih še danes uvrščamo med največje tri pasme. V primerjavi z ostalimi so pravi velikani, saj lahko dosežejo tudi do 12 kg. Samci v poprečju tehtajo med 6 in 8 kg, samice pa med 4 in 7 kg. Maine Coon na močnem vratu nosijo široko in pravokotno glavo s čopki na ušesih. Njihovo telo je dolgo in mišičasto z močnim vratom, šape so velike in okrogle. Zanimiv je njihov ”rakunast” rep, dolg skoraj toliko, kot telo in zelo puhast. Priznane so skoraj vse barve kožuha in oči, kar dela te velikanske mačke še toliko bolj raznolike. Kljub temu da je njihova dlaka zelo dolga in gosta, je svilnata in zato manj zahtevna za nego.

Temperament

Maine Coon mačke veljajo za nežne velikane. Zelo so zveste svoji družini, prijazne in ljubeče, a najbrž se vam ne bodo usedle v naročje. Odlikuje jih radovednost, zato bodo vedno pozorno spremljale obiskovalce in raziskovale nove kotičke. Lastniki Maine Coon mačk pravijo, da te nikoli ne odrastejo. Zrelost dosežejo šele med 3. in 5. letom starosti, a v večini obdržijo svojo igrivo naravo. Zanje morate priskrbeti veliko igrač, ker so zelo inteligentne se lahko naučijo kakšnih trikov. Dobro shajajo s psi in drugimi mačkami, kadar ti sprejmejo njihovo igrivost. So tudi zelo vokalne mačke, z vami se bodo pogovarjale, zanimive zvoke pa delajo tudi pri lovu žuželk po stanovanju. Fascinira jih voda in se je v nasprotju z ostalimi mačkami ne bojijo, kar lahko pripisujemo bivanju njihovih prednikov na ladjah.

Zdravje in nega

Kljub temu da imajo Maine Coon mačke gost kožuh, je njihova dlaka svilnata in zato manj nagnjena k vozlanju. Zato jih ni potrebno česati vsak dan, temveč le enkrat ali dvakrat na teden po mestih, kjer se je dlaka zaradi mraza razvila v bolj puhasto in gosto. Maine Coon so običajno zdrave mačke, ki večinoma dočakajo več kot 12 let. Kljub temu je treba posvetiti pozornost boleznim, ki se pojavljajo pri mačkah vseh pasem, kot so srčne bolezni, in kolkom, predvsem zaradi njihove velikosti.

Pia Anžel

Viri:
wikipedia.org/wiki/Maine_Coon
goldenmainecoon.si