Mačke, svetovne rekorderke

macje-rekorderkeNaše kosmate prijateljice nas vsak dan navdušujejo s svojo posebnostjo in nenavadnimi podvigi. Nekatere mačke pa so se pri izkazovanju svojih posebnosti tako potrudile, da so se vpisale med svetovne rekorderke. Med svetovnimi rekordi imajo mačke kar nekaj zanimivih kategorij. Poglejmo si, katere so tiste najbolj impresivne!

Najstarejša mačka

Povprečna življenjska doba za domačo mačko je 12-15 let, poznamo pa mnoge notranje muce, ki dočakajo tudi 20 let in več. Najstarejša mačka je bila Američanka iz Teksasa po imenu Creme Puff. Rojena je bila leta 1967, poginila pa je leta 2005 pri častni starosti 38 let. Trenutno je najstarejša živeča mačka stara 26 let.

Mačka z najdaljšo dlako

Dolgodlaka lepotica Sophie iz Kalifornije se ponaša z rekordom za najdaljšo mačjo dlako na svetu. Sophie je mešanka, ki je bila kot mladič zavržena in nato posvojena v ljubeč dom. Njena dlaka je dolga kar 25,68 centimetrov, ta dolžina pa je bila izmerjena na njenem repu.

Najmanjša mačka

Najmanjši mucek na svetu je bil himalajski perzijec Tinker Toy, ki je pri dveh letih in pol v višino meril le 7 centimetrov in bil 19 centimetrov dolg. Za njegovo izjemno majhnost so bile krive genetske okvare, umrl pa je leta 1997, star le 6 let.

Najglasnejše predenje

Med mačjimi svetovnimi rekordi se najdejo tudi zelo nenavadne kategorije. Merlin, domači muc mešanec, se ponaša z rekordom za najglasnejše predenje – prede namreč z glasnostjo 67,8 decibelov. Njegova lastnica pravi, da je glasno mačje predenje, kljub svoji posebnosti, včasih lahko prava nadloga, saj mora med gledanjem televizije Merlina prestaviti v drugo sobo ali pa zelo povečati glasnost televizije. V njihovem stanovanju se je tudi težko pogovarjati, kadar Merlin prede, sliši pa ga celo med sušenjem las.

Najdaljši brki

Domače mačke pasme Maine coon so znane po svoji velikosti in čudoviti dlaki, so pa tudi pasma z najdaljšimi brki. Najdaljši izmerjeni brki pripadajo prav predstavnici te pasme, rodovniški muci po imenu Missi. Ta štirinajstletna muca živi na Finskem, njeni brki pa merijo kar 19 centimetrov!

Najbogatejša mačka

Britanec Ben Rea je svojih 15 mačk res imel za svojo družino. Bile so mu tako blizu, da je po svoji smrti leta 1988, svoje več milijonsko premoženje zapustil Blackie, zadnji živeči mački, s katero je živel v svoji graščini. Ta premožni prodajalec starin je svojo človeško družino popolnoma izpustil iz oporoke. Večino svojega premoženja je razdelil med tri dobrodelne organizacije za mačke in v zameno prosil, da po njegovi smrti poskrbijo za njegovo ljubljeno Blackie.

Najdaljši mačji skok

Trenerka mačk in skrbnica treh posvojenih mačjih športnic iz Čikaga, je prav do svojih ljubljenk zelo pozorna. Ko je ena izmed njih, Alley, začela izkazovati posebno ljubezen do skakanja, se ji je skrbnica še posebej posvetila in z njo trenirala skoke iz ene podlage na drugo. Njun trud se je obrestoval, ko sta leta 2013 slavili skupni uspeh – Alley je dosegla najdaljši mačji skok na svetu, dolg kar 182,88 centimetrov.

Ana Ažman

 

Viri: guinessworldrecords.com
cat-world.com.au
lifewithcats.tv
lifewithcats.tv