Mačke so prave zaspanke

Marsikdo mačke opiše kot ravnodušne živali, ki jih nič ne spravi iz tira in čeprav ta ocena ni točna, v veliki meri izhaja iz dejstva, da mačke prespijo večino dneva. V javnosti se pojavlja tudi mnenje, da so muce prave lenobice, saj pravzaprav prespijo dve tretjini življenja. Mačjeljubci se s tem seveda ne strinjamo, zato si vzemimo nekaj trenutkov in preverimo, zakaj je mačji spalni ritem takšen, kot je. Do mačjega telesa in njegove učinkovitosti bomo gotovo imeli še več spoštovanja.

Mačke energijo potrebujejo za lov

Mačke so plenilci in hrana plenilcev ne raste na obsežnih poljih, temveč jih morajo zverinice ujeti. Ko odkrijejo svoj plen, nanj nepremično prežijo precej časa in šele ko dosežejo svoj popoln položaj, krenejo v napad. Mačji poskus ulova plena zahteva eksplozivne gibe, nabite z energijo. Prav tako mačk ne moremo označiti kot čistilcev, zato mora biti njihov plen svež, ko se ga odločijo pojesti. Ker torej obožujejo sveže obroke, morajo svoj plen seveda uloviti.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:

www.catbehaviorassociates.com