Mačke so prave zaspanke

Marsikdo mačke opiše kot ravnodušne živali, ki jih nič ne spravi iz tira in čeprav ta ocena ni točna, v veliki meri izhaja iz dejstva, da mačke prespijo večino dneva. V javnosti se pojavlja tudi mnenje, da so muce prave lenobice, saj pravzaprav prespijo dve tretjini življenja. Mačjeljubci se s tem seveda ne strinjamo, zato si vzemimo nekaj trenutkov in preverimo, zakaj je mačji spalni ritem takšen, kot je. Do mačjega telesa in njegove učinkovitosti bomo gotovo imeli še več spoštovanja.

Mačke energijo potrebujejo za lov

Mačke so plenilci in hrana plenilcev ne raste na obsežnih poljih, temveč jih morajo zverinice ujeti. Ko odkrijejo svoj plen, nanj nepremično prežijo precej časa in šele ko dosežejo svoj popoln položaj, krenejo v napad. Mačji poskus ulova plena zahteva eksplozivne gibe, nabite z energijo. Prav tako mačk ne moremo označiti kot čistilcev, zato mora biti njihov plen svež, ko se ga odločijo pojesti. Ker torej obožujejo sveže obroke, morajo svoj plen seveda uloviti.

Lov zahteva energijo in ko dodamo še dodaten dejavnik stresa mačk, ki so hkrati plenilci in plen (zaradi svoje velikosti), mora mačka svoje telo fizično in psihično tako dobro pripraviti za toliko poskusov lova, kot jih je sposobna izvesti. Spanje torej potrebujejo za ohranjanje energije in za spočite naslednje poskuse lova. Ko se domača scrkljanka zlekne v čevlju, kjer sanja mačje sanje, zato ne bodite presenečeni, saj mačke lahko kjerkoli spijo od 12 do 16 ur dnevno.

Mačke spijo z enim odprtim očesom

Ne povsem dobesedno, vendar je njihovo spanje običajno zelo rahlo. Kot plenilec je muc v hipu pripravljen na akcijo, če le vidi potencialni plen (ki je lahko tudi naša noga). Zelo rahel spanec mačkam omogoča takojšen odziv, ne glede na to, ali se podajo v lov ali pa se morajo zaščititi pred večjim plenilcem. Bolj globoko mačke spijo v kratkih ciklih, približno 10-15 minut naenkrat.

Ne moremo niti mimo zanimivih mačjih spalnih položajev, v katerih kosmatinke marsikdaj niso videti kot mačke, ampak bolj kot zavozlane kepe dlake. Čeprav bi jim nekatere položaje zavidali celo gimnastičarji, pa tudi takrat spremljajo okolico (bodite pozorni, kako ušesa premikajo v smeri zvokov). Prav tako oči nimajo tesno zaprtih, ampak jih pogosto odprejo, da preverijo stanje v okolici. Kako mačke spijo, je pogosto odvisno tudi od temperature. Ko se želijo ogreti, so tako zvite v klobčič, ko pa jim je toplo, so raztegnjene čez celotno sedežno garnituro.

Nočne mačje norosti

Ljudje v mačjem spalnem ciklusu pogosto ne vidimo nobenega smisla. Ko mačka cel dan prespi in nato ponoči skače po celem stanovanju, je več v zraku kot na tleh, prevrne vse stvari na policah in, če imamo srečo, za svoje razvedrilo uporabi tudi skrbnika (seveda običajno ob 4. uri zjutraj, ko bi nas večina želela še nekaj časa sladko spati) … logike v tem res ne vidimo. Da bomo ta nesmisel lažje razumeli, se znova vrnimo k dejstvu, da so mačke plenilci in so tako naravno bolj aktivni v mraku ter ponoči. Mačja notranja ura čez dan počiva in ko se nagajivka zvečer prebudi, je pripravljena na ure in ure igre. Čeprav domačim mucam ni treba skrbeti za lov in iskanje hrane, sledijo še vedno istemu naravnemu spalnemu vzorcu. So pa mačke zelo prilagodljive živali, ki se naučijo prilagajati našim urnikom in mnoge postanejo aktivnejše tudi čez dan (če jih tako navadimo).

Ko je maček ponoči pravi žurer …

Če je maček ponoči pravi žurer, mu poskusimo ponuditi več priložnosti za raziskovanje in lov (igrač) čez dan, saj bo tako zvečer bolj utrujen. Poleg dnevnih aktivnosti se moramo z mačkom igrati tudi zvečer in po končani igri mu pripravimo še večerjo. Po energični igri in polnem trebuščku bo ponočnjak gotovo lažje zaspal, saj tudi danes mačke sledijo naravnemu ciklu »lov – hrana – nega – spanje«.

Naj omenjen cikel podrobneje pojasnimo. Za lov mora mačka imeti veliko energije, ko pa enkrat ulovi svoj plen, se z njim okrepča. Po obroku je na vrsti nega in čiščenje, s čimer odstrani sledi plena iz seve. Čiščenje kožuščka je še eden izmed naravnih mehanizmov, s katerimi se muc zaščiti in prepreči, da bi večji plenilci zaznali njegovo prisotnost. Ko muc vse postori, je pripravljen na počitek. Če ste naravni cikel upoštevali tik pred spanjem, imate veliko več možnosti, da bo mačka spala celo noč. Če nagajivka še naprej ponoči izvaja raznovrstne norčije, ji pripravite različne mehke igračke, ki ne povzročajo hrupa in s katerimi se lahko zaposli.

Maša Pirnat Zakrajšek

Vir:
www.catbehaviorassociates.com