Mačke so pametnejše kot jim priznavamo

macke-so-pametnejse-kot-jim-pripisujemoSte se tudi vi kdaj vprašali kaj razmišlja vaša mačka v trenutkih, ko vas gleda ali posluša komunicirati z vami? Se sprašujete, če vas razume, kadar ji ljubeznivo prigovarjate?

Večina ljudi verjame, da so možgani center inteligence. V smislu velikosti, možgani mačke predstavljajo približno 0,9 odstotka njene telesne mase. Pri povprečnemu človeku možgani predstavljajo približno 2 odstotka telesne mase, pri psu pa približno 1,2 odstotka. Čeprav so možgani mačke relativno majhni v primerjavi z možgani drugih vrst, pa relativna velikost možganov ni vedno najboljši pokazatelj mačje inteligence, saj imajo prav ti majhni mačji možgani nekatere osupljive podobnosti z možgani človeka.

Zdi se, da je površinska zgradba mačjih možganov in njihova možganska struktura bistveno bolj pomembna od velikosti same. Površinska zgradba možganov pri mački je namreč izredno natančna in je kot taka v 90 odstotkih podobna človeški. Tudi morfološko imata možganski skorji pri mački in pri človeku podobne mešičke.

Nadalje so mačji možgani razdeljeni na več področij, vsako področje pa opravlja določene posebne naloge. Ta področja so medsebojno povezana, tako da omogočajo hitro in enostavno izmenjavo informacij.

Ravno to izmenjavanje informacij v mačjih možganih je ključno, saj omogoča mački dragoceno dojemanje njene okolice, hitro odzivanje in celo manipuliranje z okoljem.

Možganska skorja je del možganov, ki je odgovoren za spomin, učenje in sprejemanje odločitev. Mačke imajo sposobnost za shranjevanje tako dolgoročnih, kakor tudi kratkoročnih spominov. Spomin je pomemben zato, ker omogoča in oblikuje sposobnost učenja. Mačji mladiči se učijo veščin preživetja, lova in stikov z opazovanjem svoje mame. Prav tako se učijo socialnih veščin, skozi igro v svojem mačjem zarodu. Za mačke je tako učenje stvar prakse in zanje seveda velja, da vaja dela mojstra.

Zagotovo ste že slišali za primere, ko se mačka nauči odpiranja drsnih vrat omare, v kateri lastnik shranjuje njeno najljubšo hrano. Prav tako se lahko nauči spretno preluknjati vrečo s slastnimi mačjimi briketi in si v nadaljevanju zlahka sama postreže z njimi. Zagotovo poznate tudi primere, ko se mačka nauči uporabljati človeško stranišče in verjetno ste tudi že slišali, da se lahko mačka nauči sama sebi odpreti pipo s tekočo vodo.

Če hranite mačje dobrote v varno in tesno zaprti posodi, pa lahko morda opazujete, da mačka strpno leži na vrhu zaprte posode in vas čaka, da ji boste postregli. Iz tega sledi, da ima očitno dovolj dober spomin, da se zaveda, da je njen naslednji obrok v posodi, pa čeprav je ne more odpreti. Prav tako zelo dobro ve, da boste prišli in ji boste postregli.

Seveda obstaja tudi veliko različnih dejavnikov, ki vplivajo na mačji spomin. Za prehrano je splošno znano, da neposredno vpliva na sposobnost pomnjenja in na sposobnost učenja. Tudi staranje in nekatere bolezni seveda negativno vplivajo na spomin mačk, prav tako kot pri ljudeh. Brez dvoma pa se tudi mačke med seboj razlikujejo, ene so pač po naravi inteligentnejše, spet druge so bolj učljive, tretje pa so lahko morda nekoliko bolj spretne.

Zanimive so še nekatere druge značilnosti, ki izhajajo iz opažanj in proučevanj možganov mačk: mačke tudi sanjajo. Mačje spanje prav tako obsega REM fazo spanja. V tej fazi lahko opazimo hitro gibanje mačjih oči in prav v tej fazi mačke intenzivno sanjajo. Torej kadar opazite, da vaša mačka v spanju trza, maha z repom, dviguje ustnico ali daje druge subtilne znake, vključno z zvoki, takrat ste lahko prepričani, da nekaj sanja.

Druga zanimivost, povezana z možgani mačke je njihov binokularen vid. Ker vidijo na blizu in tudi na daleč, so sposobne zaznavati tudi globino, prav to zaznavanje pa jih opredeljuje kot zelo uspešne lovke in zalezovalke.

Vsekakor mačkam, v primerjavi z nekaterimi drugimi ljubljenčki, premalo priznavamo njihovo inteligenco in še to po navadi večkrat v negativnem smislu, češ da so zvite in manipulativne. Dejansko pa vam bo znal povedati vsak, ki si vzame čas in vloži določen trud, da je mačko mogoče tudi marsičesa naučiti in da nam zna marsikaj tudi povedati, če ji le znamo prisluhniti …

Maja Kalaš

Viri: petmd.com
hillspet.com