Mačke s spleta

macke-s-spletaSmešne, nerodne, nepredvidljive … Mački so zagotovo odlični dvorni norčki, ki znajo marsikateremu slabemu dnevu pričarati trenutke sreče in smeha. Nastopajo v filmih, knjigah, reklamah, prav tako pa so priljubljeni tudi na spletu.

Zagotovo si je vsak že vzel pet minut odmora v službi in si ogledal kakšen simpatičen video ali fotografijo s smešnimi pripisi. Kar nam je všeč, po navadi delimo na socialnih omrežjih, ali pa prijateljem pošljemo elektronsko sporočilo, da tudi njim malo polepšamo dan. Tako nekatere mačke kar čez noč zaslovijo zaradi svojega videza, vzorca na kožuhu in prisrčnosti ter lastnikove iznajdljivosti. (((ZANAROCNIKE)))

Mačke, ki so zaslovele z videi

Maru, ljubitelj škatel

Maru je maček pasme scottish fold in živi na Japonskem. Njegov kanal na YouTubu je v petih letih pridobil več kot 400 tisoč sledilcev. In v čem je Maru najboljši? V zasedanju škatel! Tem se preprosto ne more upreti, četudi so premajhne ali preozke. S svojo elegantno izpopolnjeno zadnjico se poskuša stlačiti v vsako, ki jo vidi, pa tudi svojo okroglo glavico rad vtika povsod, na primer med papirnate vrečke, smeti, pod kavč … Izšli sta dve knjigi s fotografijami Maruja in dva DVD-ja z njegovimi videoposnetki.

Nora, pianistka

Ko so jo posvojili v lokalnem zavetišču, se lastnikom ni niti sanjalo, da imajo v transporterju pravi glasbeni talent. Nora je v novem domu pokazala izjemno zanimanje za glasbo in večkrat prisedla k lastnici, ko je ta imela lekcije klavirja. Klavir ji je bil vedno bolj domač, lastniki pa so njene virtuozne trenutke posneli in objavili na spletu. Skladatelj Mindaugas Piečaitis iz Litve je ob gledanju Norinih videov dobil navdih za »CATcerto«, ki se je leta 2010 kot prvo pravo orkestrsko delo z mačjim klavirskim solom zapisalo v Guinnessovo knjigo rekordov.

Presenečeni mucek

Le 17-sekundni video ima že več kot 70 milijonov ogledov, zato je skoraj nemogoče, da ga niste še videli. Na njem je prikazan sivi mucek z belimi copatki. Nekdo ga žgečka po trebuščku. Ko neha, tudi mucek dvigne sprednje šapice v zrak in spusti prisrčen zvok. Mucku je ime Atilla Fluff.

Še druge mačke, ki so zaslovele z videoposnetki: Lajajoča mačka, Sparta – barabinski mucek, mama mačka, ki objema svojega mladička, slepi Oskar …

Mačke, ki so zaslovele zaradi svojega videza

Grumpy cat

Na družbenih omrežjih je nedvomno prava zvezda. Njen zlovoljni izraz na obrazu daje navdih za najrazličnejše hudomušne citate, ki vse spravijo v dobro voljo. Pravo ime te prisrčne pritlikavke je Tardar Sauce. V resnici gre za zelo prijetno, umirjeno mačko, ragdoll obarvanosti, »pomečkanega« noska in seveda kratkih tačk. Njena uradna Facebook stran ima več kot štiri milijone všečkov. Zaradi priljubljenosti na spletu je dobila že veliko nagrad in priznanj, izdali so knjigo, koledar, ima svojo blagovno znamko, bila je gostja v različnih televizijskih oddajah in reklamah, v načrtih je celo film, ki bi ga posneli z njo. Kljub slovesu želijo Tardini lastniki ostati na realnih tleh, zato ne dovolijo, da bi kraljično po rokah nosilo preveč ljudi, saj ji ne želijo povzročati prevelikega stresa. Velik del dobička, ki jim ga prinaša njen sloves, razdelijo v dobrodelne namene.

Lil Bub

Skotila se je z vrsto zdravstvenih težav: je pritlikava, njeno telo ne raste in se ne razvija, ima manjšo spodnjo čeljust, zato ji jeziček ves čas visi iz gobčka, nima zobkov, na vsaki tački ima en prstek preveč ter ima osteoporozo. Njen videz je tako prisrčen in zanimiv, da so nekateri mnenja, da prihaja iz drugega planeta. Tudi ona ima svojo blagovno znamko, o njej so izdali knjigo in koledar, nastopila je v različnih televizijskih oddajah in reklamah ter ima celo svoj dokumentarec Lil Bub and Friendz. Za tega je dobila priznanje za najboljši spletni film na festivalu Tribeca Online. V lanskem letu se je preizkusila celo v vlogi voditeljice spletne oddaje Lil Bub’s big show, kjer je gostila tudi znane osebnosti. Ker je nekoč bila zapuščena prostoživeča mačka, se njeni lastniki redno spomnijo in pomagajo različnim mačjim zavetiščem ter poudarjajo pomen sterilizacije in dobrosrčnega posvajanja iz zavetišč.

Anakin

Bil je član mačje kolonije blizu gozda. Njihov hranitelj je mislil, da je maček poškodovan, zato ga je ulovil in peljal k veterinarju. Rentgenske slike so pokazale, da se je Ani (kot ga ljubkovalno kličejo) skotil brez kolkov in zadnjih tačk. Toda to dolgodlakega šarmerja sploh ne moti. Normalno hodi, teče, pleza po praskalniku in uporablja mačje stranišče kot drugi štirinožni mački. Ker je imel v preteklosti nekaj težav s prebavo in sečili, je zdaj na strogi dieti. Uporaba kakšnega vozička se lastnikom v tem trenutku zdi nesmiselna, se pa bodo mogoče odločili zanj, ko bo Ani starejši in ga sprednje tačke ne bodo več dobro nosile.

Mačke, ki so zaslovele zaradi posebnega vzorčka na dlaki

Venus, mačka z dvema obrazoma

Obarvanost te posebne želvovinke je tudi za strokovnjake, ki preučujejo genetiko, prava neznanka. Venusin obraz je točno razpolovljen: desna polovica obraza je črna z rumenim očesom, leva pa je oranžno-tigrasta z modrim očesom. Nekateri domnevajo, da je lepotička v resnici himera oziroma bitje z dvojnim genskim zapisom, vendar le genetski test bi to hipotezo lahko potrdil ali zavrnil. Misterij predstavlja tudi modro oko, saj so modre oči značilne le za mačke, čigar kožušček vsebuje veliko bele barve. Venus pa ima le eno majhno belo liso na prsih, mnogo premalo za »aktivacijo« modrih oči.

Druge mačke, ki so zaslovele zaradi posebnega vzorčka na dlaki: Sam – maček z narisanimi obrvmi, Hamilton – maček z narisanimi brki, Inception – maček z vzorcem mačke na hrbtu, mačke s srčki …

Narisane mačke

Nyan cat

Leta 2011 je svetovni splet obnorel zaradi senzacije Nyan cat. Nyan cat je mačka, ki leti po vesolju, za seboj pušča mavrično sled, namesto običajnega mačjega telesa pa ima prepečenec, namazan s češnjevo marmelado. V ozadju je mogoče slišati priredbo znane japonske pesmi s ponavljajočim se »nyan nyan nyan«, kar predstavlja mačje mijavkanje. Videoposnetek na YouTubu ima skoraj 110 milijonov ogledov, obstaja pa že kopica računalniških in mobilnih igric na to temo.

Simon’s Cat

Risana serija o debelušnem mačku, ki svojemu lastniku povzroča veliko preglavic. Lumparije, ki jih izvaja, so vsem mačjim lastnikom in skrbnikom popolnoma znane: rad jé, poležava na mehkih predmetih, lastnika zgodaj zbuja, rad lovi ptičke in žuželke, je zelo radoveden in neroden. Idejo za serijo je ilustrator Simon Tofield dobil po svojih štirih mačkih – Hughu, Teddyju, Jessu in Maisiju. Tofieldu se je pri realizaciji kratkih animiranih filmov pridružilo še nekaj drugih umetnikov, vendar je čas realizacije ene epizode še vedno razmeroma dolg. Risbe ostajajo ročno izdelane, za eno sekundo videoposnetka je potrebnih od 12 do 25 risb, končni izdelek pa zagleda luč sveta po vsaj treh mesecih trdega dela. Priljubljeni risani seriji so se pridružile tudi knjige, stripi ter računalniške in mobilne igrice.

Pusheen

Okrogla tigrasta mačka, ki v obliki animacij kraljuje na svojem spletnem blogu. Animacije so preproste, največkrat gre za naštevanje Pusheenih priljubljenih opravil in predmetov ali pa so predstavljena kratka navodila, kako na primer uloviti Božička ali kako pripraviti piškote.

Mačke so res posebna bitja, vsaka je neponovljiva. Čisto možno je, da ima tudi vaša mačja sostanovalka v sebi skrit talent. Imate vedno na dosegu roke fotoaparat ali videokamero?

 

Objavljeno v deseti številki revije Mucek