Mačke in novoletne jelke – lahko sobivajo v miru?

V najčarobnejšem času v letu nas večina domamacke-in-novoletne-jelke-lahko-sobivajo-v-miru postavi eno izmed največjih in najljubših mačjih igračk – novoletno jelko, svetlečo pojavo, polno drobnih igračk, ki visijo z vej in po možnosti še zvončkljajo ali pa so užitne, povrh vsega pa služi še kot neverjetno plezalo. Zdi se, da muce sploh ne potrebujejo daril pod jelko, saj je že jelka sama najboljše darilo! Le malokatera muca lahko brzda svoje navdušenje do te mere, da so zadovoljni tudi njeni skrbniki. Da bosta vaša ljubljenka in vaša novoletna dekoracija sobivali kar se le da v miru, upoštevajte nekaj enostavnih nasvetov.

Mačke in novoletne jelke so kot olje in voda – nikakor ne gredo skupaj. Mačje kosmatinke lahko jelkam zadajo katastrofalne udarce, žal pa je tako, da jim jelke velikokrat ne ostanejo dolžne. Tudi še tako nedolžna in čudovita dekoracija, kot je novoletna jelka, je za mačke lahko nevarna.

Še preden začnete s postavljanjem jelke, je dobro razmisliti o tem, ali boste postavili naravno ali umetno jelko. Naravne jelke mačkam načeloma predstavljajo večjo nevarnost, saj imajo iglice z ostrimi konicami, ki se mačkam lahko zapičijo v blazinice na tačkah. Iglice pri naravnih drevescih tudi odpadajo in so mucam enostavno dosegljive za zaužitje. Upoštevajte, da so iglice za mačko lahko dražilne do blago strupene, odvisno od vrste drevesa. Seveda pa lahko radovedne muce brez večjih težav zaužijejo tudi iglice umetne jelke, ki pa ne bodo nič bolj zdrave. Prav tako razmislite o velikosti jelke. Manjše bodo načeloma varnejše, saj bo manj verjetno, da se prevrnejo, pri malih muckah pa je še najbolje, da se za začetek srečajo samo z namizno jelko.

Upoštevajte tudi, kam boste jelko postavili. Poskrbite predvsem, da bo okoli jelke dovolj prostora in da v bližini ne bo nobenih plezalnih predmetov, kot so omare ali police. Te bi mački predstavljale le še dodatno igralo, s katerega bi bil dostop do jelke še lažji. Razmislite o tem, da je jelka postavljena v prostor, ki omogoča, da je ponoči mačka lahko ločena od nje.

Ko je jelka postavljena, najprej poskrbite za primeren podstavek. Drevesce mora biti kar se da stabilno. Spodnji del lahko prekrijete s folijo za zavijanje daril – ta bo zakrila nevarne električne kable lučk. Kable tudi prilepite ob tla, da se ne bodo premikali. Deblo lahko ovijete v aluminijasto folijo. Muce ne marajo vanjo zarivati krempljev, zato bo manj verjetno, da bodo želele sprezati po deblu. Mnogi pri naravnih jelkah uporabljajo tudi korito z vodo, ki pa mora biti mačkam povsem nedostopno. Z zaužitjem te vode se lahko zastrupijo. Pri nižjih drevescih lahko razmislite tudi o dvignjenem podstavku, pri višjih pa o tem, da se jih pritrdi tudi ob steno ali strop.

Sprva jelke ne okrasite. Muca bo tako imela čas, da se počasi navadi na novo pojavo v vašem domu, raziskovala bo lahko veliko bolj varno, hkrati pa je jelka ne bo tako zelo pritegnila. Ko bo začela z raziskovanjem in se preveč približala drevescu ali se želela povzpeti po njem, jo zaustavite z odločnim »ne«. Muce nikakor ne strašite, da bi pustila jelko pri miru! To bo kvečjemu povzročilo, da bo muca pod stresom, hkrati pa se bo verjetnost za dolgoročne vedenjske nevšečnosti še povišala. Ko boste jelko začeli okraševati, to storite v odsotnosti vaše ljubljenke. Če to ni mogoče, se vsaj izognite želji, da bi se med okraševanjem mačko dražili z okraski. To jo bo samo še spodbudilo, da bo na okraske začela gledati kot na igračke.

Izberite okraske, ki za mačko ne bodo tako zelo zanimivi. Vsemu, kar se sveti, utripa, dobro diši, se vrti, poskakuje ali zvončklja, se bodo mačke zelo težko uprle, zato omilite njihovo skušnjavo. Najboljša izbira bodo ploščati okraski iz filca ali papirja. Razmislite o plastičnih okraskih, ki se jih ne bo dalo razbiti. Ti naj bodo tudi dovolj veliki, da jih mačka ne more pogoltniti. Če uporabljate verige, naj konci ne visijo z jelke. Posebno previdni bodite ob uporabi umetnega snega v spreju in kosmatih verig. Oboje je lahko za mačke zelo strupeno. Prav tako bodo strupeni tudi čokoladni okraski. Na jelki ne uporabljajte pravih sveč. Seveda najbrž ni potrebno poudarjati, da se izognite temu, da na jelko dajete karkoli iz mačje mete.

Na spodnjo tretjino jelke obesite okraske, ki predstavljajo najmanjše tveganje ali pa spodnje tretjine drevesca sploh ne okrasite. Poskrbite, da okraski ne bodo z lahkoto padli z jelke. Na veje jih lahko pritrdite z uporabo elastik, žic ali ščipalk.

Jelka je končno postavljena in okrašena! Ne glede na to, kako čudovita je, na tem mestu pozornost posvetite predvsem vaši mačji ljubljenki. Ukvarjajte in igrajte se z njo, da bo na ta način porabila čimveč odvečne energije in je za igranje z jelko ne bo več ostalo veliko.

Ne glede na vse ukrepe naj vaša mačja lepotica pri okraševanju ne predstavlja ovire! December je nenazadnje čas za preživljanje časa z družino. In če tudi svojo mačko štejete za ljubljenega družinskega člana, potem bo novoletna jelka le še postranska stvar v čudovitem prazničnem času!

Urša Lesar

Viri:

www.wikihow.com
www.vetstreet.com
www.petcarerx.com
www.cathealth.com