Mačke in noč čarovnic

Čeprav noč čarovnic ni ravno naš tradicionalni praznik, mnogi ljudje že dolgo povezujejo mačke s tem praznikom. Veliko okraskov za ta dogodek namreč prikazuje črne mačke, ki so po navadi pripravljene na boj.

Kako je noč čarovnic povezana z našimi mačjimi prijatelji?

V zgodovini je omenjenih veliko legend in mitov, ki so morda prispevali k naši sodobni povezavi med mačkami in nočjo čarovnic.

Vzroki za povezovanje mačk z nočjo čarovnic segajo zelo daleč v zgodovino, morda vse do starih Egipčanov. Egipčani so mačke namreč spoštovali in jih hranili v raznih zavetiščih, kjer so jih skrbno opazovali duhovniki in vsak njihov gib razlagali kot prerokbo.

Prav tako, so Egipčani častili boginjo z mačjo glavo po imenu Bastet. Boginja in njene tempeljske mačke so bile povezane z nočnim časom. Legenda pravi, da naj bi imela Bastet veliko nočnih bitk s kačo, sovražnico sonca. Vsakič, ko je vzšlo sonce, je bil to znak, da je v bitki zmagala Bastet.

Egipčansko združevanje mačk in noči v prej omenjeni legendi je verjetno prešlo v naše trenutno povezovanje mačk in noči čarovnic.

V modernejši mitologiji pa so mačke veljale tudi za čarovniške znance – demonske pomočnike, ki pomagajo čarovnicam. Veljalo naj bi tudi, da so se čarovnice lahko spremenile v črne mačke, z namenom, da ne bi razkrile svoje skrivnosti. Ko se je podoba čarovnice povezala z nočjo čarovnic, se je v asociacijo vključila tudi njena “znanka” – črna mačka.

 

 

Keltska mitologija in črne mačke

Najbolj neposredna povezava med mačkami in nočjo čarovnic je nastala iz ideje o kosmatinkah s črnim kožuhom in prazniku Samhain.

Navezujoč na mitologijo naj bi vsaka črna mačka blagoslovila vsako hišo, pred katero bi na mačko čakal krožnik mleka in preklela vsako hišo, pred katero tega ne bi bilo. Po legendi takšne mačke strašijo po Škotskem višavju in včasih kradejo duše. Zanje je značilna črna barva dlake in velika bela lisa na oprsju.

Samhain je bil v osnovi galski praznik, ki naj bi potekal od sončnega zahoda 31. oktobra do sončnega zahoda 1. novembra. Zaznamoval naj bi konec sezone žetve in uraden začetek zime.

Sčasoma se je praznik Samhain združil z dnevom mrtvih in ustvaril tisto, kar zdaj praznujemo kot noč čarovnic, saj se je zaradi povezave mačk s tem praznikom pomen dogodka prenesel tudi na noč čarovnic.

Zelo pomembno je omeniti, da je zaradi takšnih mitov o mačkah veliko mačk, zlasti črnih mačk, lahko v nevarnosti na noč čarovnic. Če imate doma črno mačko, bodite še posebej pozorni, da je povsem na varnem.

Manca Novak

VIRI:
https://cattime.com/