Miti o črnih mačkah

Črne mačke, prinašalke dobrega za nekatere ljudi, spet za druge slabega. Skozi celotno zgodovino so se po celotnem svetu izoblikovali miti o črnih mačkah, ki ponekod veljajo še danes, vendar zanje še vedno ne obstaja dovolj preverjenih dokazov, zato vas pozivamo, da ne verjamete v čisto vsakega. 🙂 V spodnjem prispevku predstavljamo najpogostejše mite o črnih mačkah skozi čas in po celem svetu, v katere verjamejo ljudje.

Se v današnjem času zaradi teh mitov mnogi iskalci mačjih hišnih ljubljenčkov prav iz tega razloga ne odločijo za nakup ali posvojitev črne mačke.

Stari Egipt in črne mačke

Že v starem Egiptu so črne mačke predstavljene kot božanska bitja, ki so jih Egipčani častili in so v njihovi hierarhiji delile prostor s kraljevimi družinami. Prav tako so bile deležne istega načina pokopa po smrti, in sicer so bile mumificirane ter pokopane na posebej zanje narejenem pokopališču. Verjeli so, da so črne mačke bile borke proti temnim nočem pod okriljem sončnega boga Amon Ra-ja in so s svojimi močmi obvladovale noč.

Črne mačke in čarovnice

V srednjem veku so črne mačke povezovali s čarovnicami in črno magijo. Črne mačke naj bi bile čarovniške pomočnice, ki naj bi predstavljale neposredno povezavo s hudičem. Mnogi od njih pa so celo verjeli, da naj bi mačke s svojim ugrizom in dihom širile hude bolezni, ki so takratnem času pestile ljudi. Med najhujšimi boleznimi, ki naj bi jih prenašale naj bi bila kuga ali z drugo besedo črna smrt. Začetek sodb čarovnicam in hkrati tudi mačkam se je začelo v 13. stoletju, vrhunec pa doživelo v 15. stoletju. Značilna kazen za obojne je bilo sežiganje na grmadi, da bi s tem tudi pregnali zle duhove, ki naj bi bivale v njih.

Črne mačke na angleških tleh

Črne mačke že iz angleške zgodovine nosijo svoj pomen, angleški kralj Charles I. je verjel, da je črna mačka kreirala njegovo srečo. Ko je le-ta umrla, naj bi celo izjavil, da je njegova sreča v življenju končana. Čez nekaj časa je bil le ta resnično obsojen in obglavljen zaradi izdaje, kar naj bi teoretično potrdilo njegov rek. Dandanes v Veliki Britaniji še vedno verjamejo v srečo, ki naj bi jo prinesla črna mačka. Eden izmed rekov, ki je najbolj prepoznan na Škotskem, pravi, da če najdete črno mačko na svoji verandi, to prinese srečo in varnost v hišo. Najbolj prepoznano izročilo po celotni Angliji pa je povezava črne mačke in poroke, saj naj bi črna mačka k dekličini hiši privabila veliko snubcev in zagotovila srečen zakon.

Črne mačke po svetu

Mnogi kmetje so verjeli, da če ni bilo dovolj pridelka, da je njegova zemlja prekleta in, da lahko to usodo odstrani na zgolj in en način, da ustreli črno mačko s srebrno kroglo. Prav tako nekateri še vedno verjamejo, da so mačke močno povezane z duhovnim svetom in dušami umrlih, ki naj bi po nekaterih izročilih bivali v njih. Žene ribičev po svetu naj bi verjele, da bos prihodom črne mačke na krov ladje, ki bo odplula, zaščitilo može pred nevarnostjo potopa. Francozi pa naj bi verjeli, da če posameznik najde belo dlako na črni mački, bo deležen sreče v življenju.

Duhovni pomen črnih mačk

Črne mačke naj bi po nekaterih izročilih zaradi svoje skrivnostne narave in osebnosti spadale v duhovni ali spiritualni svet. Le-te naj bi svoje izbrance oziroma lastnike varovale pred zlobnimi duhovi in ljudmi, ki naj bi želeli le tem škodovati. S svojo črno barvo kožuha in skrivnostno naravo naj bi poleg vas ščitile tudi dom, v katerem prebivate. Po nekaterih izročilih naj bi že totem črne mačke pomagal zaščititi hišo in ljudi, ki prebivajo v njej, zato okoli nekaterih domov lahko opazimo toteme črnih mačk.

Nesreča in črne mačke

Najbolj prepoznavna vraža, ki kroži praktično po celotnem svetu, je prepričanje, da črna mačka prinaša nesrečo v vaše življenje. Le to prepričanje naj bi izviralo iz Združenih držav Amerike in se je razširilo po celem svetu. Veljalo naj bi, dače črna mačka prečka tvojo smer, ti to prinaša nesrečo v življenje. Ljudje so zaradi tega prišli do različnih načinov, kako bi pregnali nesrečno usodo, če bi jim v življenju resnično prečkala pot črna mačka.

Načini za odganjanje nesrečne usode črne mačke:

  • Trikrat pobožajte črno mačko.
  • Trikrat vrzite sol čez ramo.
  • Pljunite trikrat čez levo ramo.
  • Obrnite klobuk in na sprednjo stran narišite X (če ga imate).
  • Preprosto se izognite križanju poti s črno mačko

Seveda ali boste verjeli mitom, pa je odvisno od vas samih. Presenetilo pa bi vas morda dejstvo, da se še v današnjem času zaradi teh mitov mnogi iskalci mačjih hišnih ljubljenčkov prav iz tega razloga ne odločijo za nakup ali posvojitev črne mačke. Iz tega pa sledi, da v zavetiščih za živali ostajajo v večini le črne mačke, kar pa vsekakor ni v redu, saj so mačke vseh barv in velikosti odlične družabnice in prava sreča. 

Vesna Kropf

VIRI:
https://petcentral.chewy.com
https://www.thesprucepets.com
https://www.ethosvet.com
https://circulatingnow.nlm.nih.gov