Mačke in dojenčki

macke-in-dojenckiŽal v današnjem času še vedno obstaja vse preveč urbanih mitov o sobivanju z mačko, posledično pa tudi še vedno veliko število zaskrbljenih bodočih mamic obiskuje lokalna zavetišča in poskuša pred rojstvom otroka oddati svojo mačko, ker so jo v materinski šoli ali kje drugje prepričali, da mačka za njenega otroka predstavlja številna tveganja, tako zdravstvena kakor tudi druga.

Ne nasedajte vražam starih mam in nevednih porodničarjev, saj lahko s poznavanjem vedenja mačk in vzrokov za določena dejanja pravočasno uvedete tudi vse priporočljive varnostne ukrepe, s katerimi lahko brez dvoma zagotovite povsem varno sobivanje vaše mačke in novega dojenčka.

Toksoplazmoza, torej parazitska okužba nosečnic je prva takšna grožnja za bodoče mamice, saj okužba lahko povzroča splav ali prirojene resne okvare ploda, kot so slepota, gluhost, hidrocefalus ali epilepsija. Vse to je res, vendar pa je okužbo mogoče na več načinov preprečiti: prva naloga bodoče mamice je, da svojo mačko zadržuje v zaprtih prostorih in tako prepreči, da bi se mačka okužila. Mačke ne hranite s surovim mesom, ker je tudi meso lahko vir okužbe za vašo mačko. Naslednja naloga je, da se odreče čiščenju mačjega stranišča in to opravilo prepusti drugim članom gospodinjstva. Ključnega pomena v času nosečnosti je seveda predvsem dodatna skrb za higieno, predvsem pa temeljito umivanje rok.

Ker vemo, da številne mačke ne prenašajo dobro sprememb, je na prihod novega družinskega člana vsekakor potrebno skrbno in odgovorno pripraviti tudi vašo mačko.

Priporočljivo je, da že v času nosečnosti počasi pripravljate svojo mačko na nove zvoke, šume in vonjave. To lahko storite tako, da med igro z vašo mačko dodajate tudi nove, neznane zvoke (seznanite vašo mačko z zvokom ropotuljice, različnih igrač za dojenčke, predvajate lahko tudi otroški jok). Jok dojenčka lahko mačko spominja na jok mačjih mladičkov in jo zaradi tega lahko zelo vznemirja. Pripravite svojo mačko na otroški jok tako, da ji večkrat predvajajte posnetek. Če ostane mirna, mačko nagradite s priboljškom. Če bi mačka postala ob posnetku vznemirjena, poskusite preusmeriti njeno pozornost z igro. Počasi bo mačka povezala jok dojenčka z neko prijetno izkušnjo, bodisi z nagrado ali z igro.

Prav tako priporočljiv je zelo preprost trik, s katerim navajate mačko na nove vonjave: med vsakodnevno igro z mačko na svoje roke nanesite otroški losjon, otroški puder, ter druge, mački neznane vonjave, ki bodo kmalu prisotne v vašem domu skupaj z novorojencem.

Otroško pohištvo (posteljico, previjalno mizo, stajico…) postavite že veliko pred porodom in s tem zagotovite tudi svoji mački možnost, da počasi razišče novo, spremenjeno domače okolje. Mačka mora vedeti, da nova oprema ne predstavlja nobene grožnje, nato pa lahko postavite tudi mački meje, do kje sme in na katerih predelih oziroma površinah mačje dremanje ni dovoljeno. Mesec dni pred porodom pa lahko površine, na katere mačka ne sme oblepite z lepilnim trakom in ji tako daste vedeti, da gre za prepovedano območje. Mačke ne marajo lepljivih površin in do konca meseca boste brez težav dosegli, da se bo mačka teh območij izogibala, tudi ko boste trak odstranili.

Če boste otroško pohištvo namestili tam, kjer je imela doslej vaša mačka svoje mačje stranišče, morate njeno opremo premikati postopoma na novo lokacijo, vsak dan za nekaj centimetrov, nikakor pa ne premaknite mačjega stranišča v drug prostor kar naenkrat. Če bo prehod nenaden tvegate, da se bo mačka trmasto vračala na to mesto in se bo iztrebljala izvem mačjega stranišča.

Vso dnevno rutino mačke, od hranjenja, nege in intenzivne igre, ki jo je v preteklosti izvajala bodoča mamica, naj prav tako vsaj dva meseca pred rojstvom postopoma prevzame partner ali drug družinski član. Če bo sprememba postopna, bo mačka to sprejela in ne bo doživljala večjega stresa zaradi prilagoditve na novega skrbnika.

Pred porodom lahko opravite temeljit preventivni zdravstveni pregled vaše mačke in tako zagotovite, da je vse v najlepšem redu. Sicer se zelo malo bolezni mačk lahko prenaša tudi na človeka, posledično pa je res zelo redko, da bi kakšen otrok zbolel zaradi mačke.

Kaj pa po porodu?

Ob vrnitvi iz porodnišnice mirno pozdravite svojo mačko v mirnem prostoru brez motečih dejavnikov. Ko ste ji namenili nekaj minut, pa naj prevzame njeno pozornost nadomestni družinski član.

Odejico ali pleničko, ki ima vonj po novem dojenčku postavite v prostor, kjer je mačka najraje in ji dovolite, da sama v miru razišče nov otroški vonj.

Še en trik, ki lahko zelo pomaga, da tudi vaša mačka hitreje sprejme otroka: nogavičke za dojenčka z zunanjo stranjo nežno podrgnite po mačjem kožuhu, nato pa jih nataknite na nogice vašega novorojenca. Na ta način bo tudi otrok dišal po mački, zato ga bo zlahka opredelila kot svojega oziroma sprejela kot del svoje družine.

Med dojenjem lahko dovolite svoji mački, da se vam približa in preveri, kaj je pri hiši novega. V času, ko dojenček spi, pa ne dovolite mački skakanja v posteljico. Lahko si pomagate tudi tako, da ležišče dojenčka pokrijete z mrežo, opremite s šotorom ali zaščitite kako drugače, vsekakor pa nikoli ne pustite otroka in mačke skupaj brez nadzora.

Ni res, da mačke namerno zadušijo speče dojenčke, kar nevedneži najpogosteje uporabljajo za zastraševanje mladih staršev. Gre za dejstvo, da mačke obožujejo toploto, tudi toploto človeškega telesa. Rade sproščeno dremajo v vašem naročju, rade se vam stisnejo k nogam, pa tudi k obrazu. Mačka torej ne želi škodovati vašemu dojenčku, pač pa bi se verjetno zelo prijetno počutila, če bi se lahko stisnila k njemu v zibelko. Če bi se mačka stisnila v bližino otrokovega obraza, pa je brez dvoma lahko nevarno, da bi s tem dojenčku otežila dihanje. Iz tega razloga skrbno zapirajte vrata prostora, kjer otrok spi in ne puščajte mačke v istem prostoru.

Ko dojenček sproščeno zaspi, pa lahko vi izkoristite ta čas za druženje s svojo mačko, saj vam bo za vašo naklonjenost v tem času še posebno hvaležna.

Ko se začne otrok plaziti …

Pomembno opozorilo: ne puščajte ostankov mačje hrane na krožniku ali v posodici. Če mačka ne poje svojega obroka, ostanke skrbno pospravite. Ko se otrok začne plaziti in je radoveden, bi lahko bili ostanki mačje hrane zanj izziv.

Morda lahko postavite zaščitno ogrado okoli mačjega prostora za hranjenje in vodo, ter tako preprečite otroku dostop.

Skrb za dobro zdravje mačke …

V družini z majhnimi otroki je nujno, da še toliko bolj skrbno poskrbite za vse preventivne zdravstvene ukrepe: redno zagotavljajte mački antiparazitike, poskrbite za redno nego in pozorno izbirajte tudi negovalna sredstva, torej tista, ki niso škodljiva za vašega otroka.

Ko dojenček raste …

Seveda z odraščanjem otroka pride na vrsto tudi učenje spoštovanja do mačke. Malčka boste morali prav tako skrbno podučiti o primernem ravnanju z mačko, o medsebojnem spoštovanju in ljubezni do živali, ki bo rasla in se razvijala skupaj z njim.

Maja Kalaš