Mačke imajo »smešno kost«

»Smešna kost« ali funny bone po angleško v prenesenemsmesna-kost pomenu pomeni smisel za humor. Jo živali imajo in, še bolj pomembno, ali jo imajo mačke? Nekdo je zapisal, da se psi šalam smejijo, mačke pa jih razumejo. Morda pa je kaj na tem.

Mačke ne morejo izraziti humorja ali da se imajo dobro s smehom ali nasmehom, kar pa ne pomeni, da ne znajo izraziti, da jih nekaj zabava na podoben način kot nas. Svojo zabavo izrazijo s svojim telesom.

Spomnimo se na mucke, male puhaste kepe, ki spoznajo, kako zabavno se je igrati. Rade skačejo, se prevračajo, tekajo in se skrivajo. Zabavajo se, zdi se, da se smejijo, če ne celo vriskajo od veselja. Že res, mucka si tako razvija čute in se uči loviti, ampak ali se ne naučimo največ, ko se zabavamo? Pomislimo še na to, kako se igrajo z nami in z igračami, ki jim jih damo, da bi se zabavale. S svojo igro v nas vzbujajo same lepe občutke in se v igri z njimi zabavamo in smejimo tudi mi, zato sem prepričana, da se na nek način smejijo z nami. Pomislite na igro skrivalnic po stanovanju. Za vsakim vogalom vas čaka, da vas prestraši. To mačko zagotovo zabava. Res, mačke so lovci, a tak muc, ki dobi hrano servirano, se verjetno zabava prej kot pa lovi nas za hrano. Ja, saj radi grizljajo naše prste, ampak zdi se mi, da jih tudi to zabava.

Pomislimo pa še na več kot samo na zabavo, na pravi humor. Verjetno ga zato, da živijo z ljudmi potrebujejo. Ljudje smo mačkam verjetno strašno čudna bitja, pa tudi smešna. Umivamo se z vodo, ne uporabljamo peska, ne mijavkamo, ko vidimo ptiča skozi okno. Nekdo bi rekel, da je mačkam vseeno kakšni smo in kaj delamo, le da so na toplem in imajo hrano, ampak ne, one nas sprejemajo in zagotovo se nam na tiho smejijo. Tako, dobrohotno.

Mačke kažejo smisel za humor tudi, ko delajo stvari po svoje. Maček se ne da, splezal bo na tisto polico. In če mu ne uspe, gre mirno vstran in morda poskusi spet, morda pa ne. Stvari jemlje kot so in se ob tem zabavajo. Če ne bo tista polica prava, bo pa katera druga. Ali pa se bo ulegel na časopis, ko ga berete ali pa vam bo pomagal rezati papir ali zaviti tisto darilo. Pregledal bo, kaj ste kupili. Povohal bo šopek, ki ste ga pravkar postavili na kuhinjsko mizo. Ja, radovedne narave so naše mačke, ampak ali ni biti radoveden prav zabavno? Kaj se zgodi, ko vstanete z naslanjača ali se počasi odpravljate spat? Maček se odloči, da bo zasedel prav tisti prostor, ki vam bo preprečil, da bi sedli nazaj ali celo šli spat, ko ste si to zamislili. No, ker mačka pač ne spodiš. Te preveč milo gleda, da bi ga pregnal. In se smejiš. In zagotovo se maček ob tem zabava. Ne smemo pa pozabiti na njihove poze spanja. Še posebej mali mucki spijo v najbolj smešnih pozah, pa tudi odrasle mačke za njimi posebej ne zaostajajo. Vidite, svojo »smešno kost« kažejo še v spanju.

Ko se mačke zabavajo ob raznih igrah z nami, ob tem uživajo. Dobijo tisti »okrogli« pogled, zenice se jim povečajo, oči imajo široko odprte, ušesa našpičena in telo vzravnano. Sledijo vsakemu našemu gibu in nas opazujejo. Rade raziskujejo. Mi pa ob vsem tem s toplimi srci uživamo z njimi. Mislim, da mačke vedo, da je smeh dobra stvar.

Ana Bačelić

Viri:
www.wayofcats.com
www.nytimes.com