Mačji sluh

Mačja čutila so neverjetna in omogočajo mnogemacji-sluh sposobnosti, o katerih ljudje še sanjati ne moremo. Mačke na primer odlično vidijo v temi, poleg tega pa jim v temi pomaga tudi sluh, predvsem neverjetno pa je, da slišijo celo ultrazvok. Nizke tone načeloma slišijo slabše, zato se včasih bolj odzivajo ženskam kot moškim. Sicer pa je dokazano, da so mačke z modrimi očmi in belim kožuhom genetsko bolj nagnjene h gluhosti.

Mačke odlično slišijo

Ljudje in mačke imamo približno enak razpon slišnih frekvenc na spodnjem delu (nizke frekvence), a nas pošteno prekašajo pri razponu visokih frekvenc. Mačke slišijo tudi dosti višje zvoke, vse do 64 kHz, kar je 1,6 oktave nad zmožnostjo človeškega sluha in tudi 1 oktavo nad sluhom psa. Mačke teh ultrazvokov ne uporabljajo za komunikacijo med seboj, jim pa predvidoma pomagajo pri lovu, saj veliko glodavcev uporablja visoke frekvence za komunikacijo. Njihov slušni domet je do 5-krat daljši kot pri človeku, slišijo pa lahko celo dogajanje globoko pod zemljo.

Mačje uho premika 32 posameznih mišic, katere jim omogočajo ušesi obračati vsako po svoje. Z obračanjem uhljev lahko mačke zelo natančno določijo mesto izvora zvoka- na daljavi enega metra izvor locirajo okoli 7 cm natančno, kar jim močno pomaga pri lovljenju plena. Prav tako pa se lahko mačka obrne v eno smer, zvoke pa posluša iz druge smeri.

Mačja ušesa in telesna govorica

Mačke premikanje ušes uporabljajo tudi kot telesno govorico. Če je mačka zadovoljna in lagodna jih po navadi drži pokončno, usmerjene naprej. Ko je jezna ali prestrašena, ušesa položi nazaj, kar po navadi spremlja pihanje. Ko bo pozorna na zvoke iz okolice pa bo ušesa vzdigovala pokončno in jih obračala v smeri dogajanja. Vseeno pa moramo mačko dobro poznati, da dobro razumemo njeno govorico telesa, saj ušesa lahko obrnejo nazaj tudi kadar se igrajo ali kadar zvok prihaja od zadaj. Tudi kadar zadovoljno spi pa je mačka ves čas pozorna na zvoke. Opazujte jo med spanjem in videli boste, da ves čas premika ušesa.

Mačke in ravnotežje

Mačka z ušesi nadzoruje svoj občutek za ravnovesje. Poškodbe srednjega ušesa zato lahko povzročijo težave pri gibanju ali prizadenejo sluh. Najpogostejši povzročitelji okužb so mikroorganizmi, tujki ali ušesne pršice. Bodite pozorni na to, če se vaša mačka pretirano praska in stresa z glavo. Okužba namreč lahko povzroči tudi gluhost. Sluh se navadno nekoliko poslabša tudi s staranjem. Mačja ušesa so zelo občutljiva, zato je pomembno redno pregledovanje in čiščenje. S tem, da se jih naučite čistiti, se lahko izognete resnim težavam in boleznim ušes. Nikoli pa ne uporabljajte bombažnih palčk, da ne poškodujete bobniča.

Zgradba mačjega ušesa

Mačje uho je sicer zgrajeno iz ušesa – zunanji del, ki ga vidimo, ušesnega kanala in notranjega ušesa, ki je pomemben za mačje ravnotežje. Ušesni kanal je cevki podoben organ, ki vodi do bobniča, ki je bistvenega pomena za sluh. Le-ta vibrira, kadar pride zvočno valovanje v uho. So pa k ušesnim infekcijam najbolj nagnjene Perzijske mačke in prostoživeče mačke. Če imate mačko v stanovanju, je manj možnosti za ušesne težave, tako, da bo zagotovo vedno dobro slišala, ko boste odprli njeno najljubšo pločevinko mesa. Vseeno pa vsake toliko časa preglejte njena ušesa, ki morajo biti rožnate barve.

Lučka Šenk

Viri:
www.zivalskenovice.si
www.tportal.hr
sl.wikipedia.org
www.psi-ha.si