Mačji prhljaj

macji-prhljajPrhljaj – tegoba, na katero nismo obsojeni samo ljudje, doleti lahko tudi naše mačje prijateljice. Žal pa ne krati le lepega in elegantnega izgleda mačjega kožuščka, predvsem nas opozarja na to, ta je mačkina koža suha. In kako se prhljaja znebimo? Seveda tako, da skrbno raziščemo, kaj bi lahko bil vzrok njegovega nastanka. V naslednjih vrsticah si preberite uporabne nasvete o tej kar precej pogosti mačji težavici.

Ko se koža obnavlja, se vrhnje stare kožne celice odluščijo, kar je popolnoma naraven in normalen proces, pa tudi prisotnost odmrlih celic v veliki večini ni niti vidna niti problematična. Odmrle kožne celice se pri mačkah spontano odstranijo v procesu čiščenja in menjave dlake. Ob zelo intenzivnem luščenju pa odmrle celice postanejo vidne kot drobni beli kosmi med dlako, ki jih imenujemo prhljaj. Ker pa prhljaj ni bolezen kot taka, ampak simptom, je nujno, da svojo mačko zelo dobro poznamo, saj bomo le tako razrešili uganko njegovega nastanka.

Kdaj prhljaj postane težava?

Če boste mački razmaknili dlako in opazovali njeno kožo, boste lahko opazili odluščene celice, ki se še niso odstranile same od sebe. Prav tako lahko koščke odmrle kože opazite na glavniku ali krtači, ko mačko negujete. A kot rečeno, vsak droben bel košček še ni razlog za paniko! Če pa poleg belih oroženelih delcev opazite še npr. vneto rdečo kožo, mastno kožo, srbenje, zadebeljeno oroženelo kožo ali slabo stanje kožuščka, je to znamenje, da nekaj ni ravno v redu. Znaki se lahko razlikujejo glede na to, kakšen vzrok tiči za njimi, najpogostejše pa se bodo pojavljali po celotni dolžini hrbta in ob korenu repa. Prhljaj se najlažje diagnosticira pri mačkah s temno barvo kožuščka.

Kaj bi lahko bili vzroki?

Prhljaj je kar zadeva odkrivanje samega vzroka kar komplicirana stvar. Povzročajo ga lahko tako zunanji kot notranji dejavniki. Možnosti je precej veliko, med njimi pa so: diabetes, hipertiroidizem, seboreja, demodikoza, dermatitis, malasezija in dermatofitoza, pa tudi slaba higiena, dehidriranost, nekakovostna hrana, visoka starost, izpostavljenost suhemu zraku, sončne opekline, alergije, agresivni kozmetični produkti itd.

Diagnosticiranje in zdravljenje

Ko odpeljemo mačko k veterinarju zaradi prhljaja, bo ta opravil preiskave celotnega telesa, pomagalo pa bo tudi, če mu bomo podali kar se da natančne informacije o živali. Zanimalo ga bo predvsem, kako dolgo že opažamo prhljaj, če se sočasno pojavljajo še kakšni drugi simptomi in kakšna je mačkina prehrana.

Zdravljenje se bo lahko začelo, ko bo ugotovljeno, kaj je dejanski vzrok nastanka prhljaja, način zdravljenja pa bo seveda odvisen od tega vzroka. Seveda pa za prvo pomoč lahko poskrbimo tudi sami, še preden mačka obišče zdravnika. Poskusimo lahko z naslednjimi načini:

  • predvsem v zimskih mesecih je zrak v stanovanju bolj suh, zato ga lahko navlažimo s pomočjo vlažilcev zraka,
  • mački obogatimo prehrano z dodatkom omega-3 maščobnih kislin,
  • poskrbimo, da bo naša ljubljenka deležna kar se da kakovostne prehrane,
  • mačko okopamo in pri tem uporabimo vlažilni šampon (veterinar bo morda svetoval tudi šampon proti prhljaju za živali – nikoli pa ne smemo uporabljati šampona proti prhljaju, ki je namenjen ljudem),
  • več časa namenimo krtačenju kožuščka, ne zanemarimo pa tudi pomembnosti izbire prave krtače,
  • mački navlažimo kožušček s posebnim sprejem za nego dlake in kože,
  • in nenazadnje – poskrbimo, da mačka ne bo pod stresom in se bo ob nas počutila udobno in sproščeno!

Urša Lesar

Viri:
www.petmd.com
www.pets4homes.co.uk
www.cat-world.com.au
www.petcarerx.com