Mačji mentalni fitnes

23637528_mŠkoda je zanemariti um. To drži, ko govorimo o ljudeh, pa tudi ko govorimo o živalih. Skrbnikom se zdi samoumevno, da svoje pasje prijatelje učijo trikcev in se trudijo stimulirati njihove možgane. Psom je namenjen agility, zaradi njihovih koristnih smrčkov, jih treniramo za reševalce iz ruševin, za policijske in vojaške pse. Pa tudi psom, ki se ne učijo po “službeni” dolžnosti, navadno vsak skrbnik, ki svojega najboljšega prijatelja nima le za v boks ali za na verigo, nauči vsaj osnovnih povelj kot so “sedi”, “lezi” in “daj tačko”. Žal pa še vedno večina lastnikov meni, da njihova mačka ne potrebuje ali celo ne zmore učenja. To seveda ne drži. Mačke so izredno inteligentne, morda malenkost bolj samosvoje kot psi, vendar jim to štejemo le v dobro, in si zaslužijo, da izkoristimo njihov umski potencial. Vaša mačka ima neverjetne možgane, ki morajo biti stimulirani, razgibani in potrebujejo izzive, da ostanejo bistri in da vaša mačka ohrani dobro mentalno zdravje.

Ker v uredništvu revije mucek vemo, da smo vas s tem odstavkom motivirali, da takoj pričnete z mačjim mentalnim fitnesom, smo vam pripravili nekaj nasvetov kako začeti.

Igrajte se s svojo mačko

Z vašo mačko se dnevno igrajte igrico plena in lovca. Muckovo igračko premikajte kot bi bila plen in ji dajte možnost, da vam pokaže svoje izvrstne lovske sposobnosti. Dobro izvedena igra vaši mački omogoči, da načrtuje zalezovanje plena in izpopolni svoj napad.

Naredite hranjenje zabavno

Namesto, da svoji mački hrano nadevate v posodico in ji jo ponudite, naredite hranjenje izziv. Za to lahko uporabite posebne posodice, ki vašo mačko spodbudijo, da se za hrano potrudi. Takšno hranjenje je za mačko zabavno in jo hkrati umsko stimulira

Skrivalnice – samostojna igra

Igračke s katerimi se vaša mačka igra sama, poskrijte po celem stanovanju. Tako bo med sprehajanjem ves čas “odkrivala” nove razloge za igro in vzdrževala pozornost ter miselno aktivnost med hojo po stanovanju.

Trening s klikerjem

Trening s klikerjem se uporablja za odpravljanje vedenjskih težav, hkrati pa je tudi zelo zabaven in odličen za umsko stimulacijo mačke. S klikerjem lahko izpopolnite trikce, kot na primer skakanje čez obroč, “daj petko”, sedenje na zadnjih tačkah in podobno.

Domači agility

Začnite z enostavnimi nalogami kot na primer, da mucko naučite hoditi skozi papirnat tunel, nato pa dodajajte nove ovire. Agility je odlična kombinacija umske in fizične telovadbe.

Preprečite osamljenost

Za nekatere mačke je odlično preprečevanje osamljenosti, da imajo mačjo sostanovalko. To je še posebej pomembno, kadar je mačji skrbnik veliko odsoten. Z mačjim družabnikom se pojavljajo vedno nove možnosti za igro in mentalni fitnes. Če menite, da se z drugo mačko ne bi ujela, imejte v mislih, da mačka potrebuje vašo pozornost in da bo hvaležna za čas, ki ga boste aktivno preživeli z njo.

Redna socializacija

S socializacijo začnite čim prej in imeli boste mačko, ki se bo lažje prilagajala spremembam ter sprejemala nepoznane obiskovalce.

Za trening ni nikoli prezgodaj oziroma prepozno. Če imate doma majhnega mucka, je zdaj pravi čas, da začnete z mentalnim fitnesom in ga vzdržujete tudi kasneje ter s tem preprečite morebitne težave z možgani v starosti. Če pa ste ponosni skrbnik seniorke, ji prav tako namenite lažje umske izzive in tako upočasnite poslabšanje možganskega delovanja.

Nina Bartol

Vir: catbehaviorassociates.com