Mačji instinkt

macji-instinkt-3Mačke nam včasih predstavljajo veliko uganko. S svojimi dejanji nas nasmejejo in nam nemalokrat pripravijo pravo malo predstavo. No, pa tudi kakšen siv las tu pa tam, ko nas na pragu pričaka rezultat uspešnega lova. S tem pa nas pripeljejo do razmišljanja. Zakaj muc lovi ptice, ko pa ga doma čaka najbolj sočen kos mesa iz sosedove mesnice? Odgovor na to in še več vprašanj dobimo s pogledom v preteklost, preden so mačke postale hišni ljubljenčki, kot jih poznamo sedaj. Dolga leta življenja v divjini so namreč izoblikovala mačji instinkt, ki se še danes kaže kot prirojeno teženje k določenemu ravnanju.

Lov

Mačke so rojeni plenilci. Kljub temu da se lahko z njimi neznansko crkljamo, igramo, češemo in jim nadenemo nežno roza ovratnico, nagona po prinašanju malih trupelc ptic in miši pred prag ne moremo izkoreniniti. Mačke se učijo z opazovanjem in izkušnjami. V leglu mati že zelo zgodaj prične z učenjem mladičev, kako poskrbeti zase, kar vključuje tudi lovljenje hrane. Učenje poteka postopoma. Najprej mladičem prinese  mrtev plen, kasneje ranjenega, da ga mladiči ubijejo sami, in končno, ko so pripravljeni, gredo lahko na lov skupaj z materjo. Če dobimo takšno darilo pred prag, to najverjetneje pomeni veliko naklonjenost ter da naše lovske spretnosti niso najboljše, zato nas želi muca o tem poučiti.

(((ZANAROCNIKE)))

Plezanje

To, da mačke plezajo, je dejstvo in če jih pri tem skušamo ustaviti, bodo splezale še višje. Struktura mačjega telesa je temu prilagojena. Imajo močan in mišičast hrbet, ukrivljene kremplje za dober oprijem ter zadnje noge, ki jim omogočajo, da se odrinejo še višje. Žal pa je njihovo telo prilagojeno predvsem na plezanje navzgor, nekoliko slabše pa na spuščanje po drevesu navzdol, zato mnoge mačke obtičijo na drevesih. V primeru, da opazimo mačko na drevesu, bodimo pazljivi, če nas mačka ne pozna, saj jo lahko v tem primeru prestrašimo, da spleza še višje po drevesu navzgor.

Plezanje je bilo v preteklosti način, da se mačke zaščitijo pred plenilci ali rivali ter se na varnem odpočijejo. Z višine lažje opazujejo okolico in tudi načrtujejo napad na manjše živali. Ker se ptice zadržujejo na vejah dreves, je to še eden izmed razlogov, zakaj mačke privlači višina.

Izključno notranje mačke se bodo zadovoljile že s plezanjem po višjih omarah in policah, kar je lahko tudi nevarno, zato jim lahko pozornost preusmerimo z nakupom mačjih plezal.

Označevanje teritorija

Večina lastnikov mačk je že opazila, da se drgnejo z glavo ob predmete, ljudi ali celo druge živali. Primarna funkcija tega početja je označevanje teritorija. Mačke so teritorialna bitja in v njihovi populaciji vlada stroga hierarhija. Na njihovih glavah in vratu so prisotne žleze, ki sproščajo feromone in jih druge živali zlahka zaznajo. Če se mačka vztrajno drgne z glavo ob predmet, je velika možnost, da želi prekriti vonj druge živali, ki je označila teritorij pred njo. To početje je pogostejše pri samcih, ki niso kastrirani, saj s tem izkazujejo svojo dominanco. Mačke z označevanjem ustvarjajo nekakšen zemljevid teritorija. V notranjosti, kjer se mačka počuti varno, naj bi se ob predmete drgnila z glavo, ob robu teritorija, kjer se počuti ogroženo, pa naj bi ozemlje označevala z urinom.

Pokrivanje izločkov

Feromoni so prisotni tudi v urinu in iztrebkih. Ker ima vsaka mačka drugačno kemično sestavo feromonov, se lahko tako ločijo med seboj. V divjini živali, kot so levi in tigri, pogosto svojih iztrebkov ne zakopljejo, saj tako pokažejo tekmecem, da želijo dominirati na določenem področju. Manjše divje mačke pa svoje izločke zakopljejo, saj so večjim mačkam podrejene in ne želijo, da bi se te počutile ogrožene. S pokrivanjem izločkov se izognejo nepotrebni pozornosti plenilcev in tako zaščitijo tudi svoje leglo. Ta močan instinkt je prisoten tudi pri udomačenih notranjih mačkah. Svoje iztrebke zakopljejo iz samoohranitvenega nagona, kljub temu da v hiši ni plenilcev, saj mačka svojega lastnika zaznava kot vodjo. Tako se tudi v domu z večjim številom mačk brez vedenjskih težav, te počutijo podrejene lastniku, zato vse svoje izločke zakopljejo.

Žvečenje

Nekatere mačke razvijejo neprijetno navado žvečenja različnih predmetov v hiši. V divjini je bila ta spretnost potrebna  pri hranjenju, saj so imele mnoge uplenjene živali močan kožuh ali perje. V našem domu ta spretnost lahko povzroča težave, zato poskrbimo, da so električni kabli in drugi potencialno nevarni predmeti skriti ali zaščiteni, saj so lahko za mačko smrtonosni.

Tako kot ljudje so si tudi mačke med seboj zelo različne. Pri nekaterih je instinkt bolj, pri nekaterih  pa manj izrazit. Zatreti ga ne moremo in tudi ne smemo, saj prav ta drugačnost kaže lepoto narave.

Anja Šajn

Viri:
www.cats.org.uk
www.iflscience.com
www.petplace.com
www.wisegeek.org