Mačje stranišče je mačje svetišče!

Mačke so zelo občutljiva bitja, kadar govorimo o straniščnih navadah. Skoraj vsaka mačka, ki biva izključno v stanovanju, vam bo kljubovala, če mačje stranišče ne bo čisto ali na svojem mestu. Kljubovanje se lahko pokaže kot opravljanje potrebe na neprimernem mestu, na primer, na preprogi sredi dnevne sobe. Prav zaradi tega je snažnost mačjega stranišča na prvem mestu, predvsem pri mačkah, ki bivajo izključno notri.

Občutljiva tema, ki se nanaša na mačje stranišče, je tudi posip, ki ga uporabimo v mačjem stranišču. Straniščni posip je predvsem vaša domena. Na tržišču obstaja ogromno vrst različnih posipov, ki ga stresemo v mačje stranišče. Marsikateri lastnik mačje princeske pa se prej ali slej vpraša o kakovosti tega. Prav zaradi tega vam bomo predstavili posipe, ki so na voljo našim ljubljenkam.

Zgodovina

Nekoč so bila mačja stranišča predvsem rezultat iznajdljivosti mačjih lastnikov. Po navadi so bila sestavljena iz navadne kartonaste škatle, v kateri je bila zemlja iz bližnjega vrta ali pa navaden pepel. Ne nazadnje so bile mačke nekoč predvsem notranje-zunanje ljubljenke, kar je pomenilo, da so del časa preživele na prostem, del pa v stanovanju, zato so lahko večino potreb opravile kar zunaj stanovanja.

Glavni napredek pri uporabi mačjih stranišč se je zgodil leta 1940, ko je Edward Lowe, sicer delavec v očetovem podjetju, ki se je ukvarjalo z industrijskimi absorbenti, svoji sosedi podaril absorbent, ki naj bi nadomestil pepel v stranišču njenega mačka. Ta nadomestek pepela je bil izdelan iz gline, ki pa je kaj kmalu postal prava uspešnica. Omenjen posip je Lowe pričel tržiti kot »Kitty litter«, sprva v trgovinah za male živali, kasneje pa tudi na mačjih razstavah. »Kitty litter« je postal prava uspešnica, z njim pa se je pričela nova doba mačjih stranišč.

Mačji posipi na tržišču

Mačji posipi so narejeni tako, da absorbirajo mačje iztrebke in s tem tudi vonj, ki ga oddaja mačji urin. Večina mačk preferira posipe brez vonja, kljub temu pa marsikateri potrošnik raje poseže po odišavljenih mačjih posipih. Tu moramo še omeniti, da vonjave, ki človeku dišijo, mačkam pravzaprav zelo smrdijo.

Mačji posipi se v prvi vrsti delijo na sprijemajoče (ob stiku s tekočino se sprijemajo v kepice) in nesprijemajoče. (((ZANAROCNIKE)))

Sprijemajoči posipi

Po navadi so narejeni iz obdelane gline v obliki majhnih zrnc. Prednost teh je, da odstranite le kepico, ki nastane po opravljeni potrebi vaše mačke. Takšnega posipa torej ni potrebno menjavati prav pogosto. Ko se zmanjša količina posipa v mačjem stranišču, ga enostavno samo dodate. Negativna stran takšnega posipa je v tem, da morate v takšnem primeru mačje stranišče dnevno, ali še bolje, večkrat dnevno očistiti. Zaskrbljujoča stran takšnega posipa je predvsem v tem, da naj bi takšni posipi vsebovali snov, imenovano natrijev bentonit, vendar ni jasnih dokazov, ki bi govorili v škodo natrijevemu bentonitu, kljub temu pa previdnost oziroma opozorilo ni odveč. Precej tujih strani, namenjenih mačjim ljubiteljem, opozarja pred uporabo takšnega posipa. Natrijev bentonit naj bi namreč ob stiku s tekočino nabreknil na 15-kratno veličino. Pomislite, kaj to povzroči mačjemu želodčku, če zaužije takšno snov.

Nesprijemajoči posipi

V večini primerov, ko je govora o nesprijemajočih posipih, govorimo o mačjem posipu v obliki kristalov (navadno prozorni kristali, ki imajo vmešane modre kristale) ali pa o naravni glini v obliki večjih zrn. Prednost takšnega posipa je, da ga ni potrebno dnevno čistiti. Kristali oziroma zrna namreč absorbirajo urin in velikokrat oddajajo človeku prijeten vonj. Negativna stran takšnega posipa pa je, da ga je potrebno pogosteje v celoti zamenjati. Proizvajalci priporočajo menjavo celotnega posipa v povprečju na dva do štiri tedne. Dejstvo je, da se je marsikateri lastnik mačke soočil s pronicanjem urina na dno mačjega stranišča veliko prej kot v dveh tednih. Prav tako kot sprijemajoči posip ima tudi ta vrsta posipa zaskrbljujočo stran. Posipi v obliki kristalov so običajno narejeni iz natrijevega silikata, ki je prav tako kot natrijev bentonit potencialno nevaren. Predvsem mlade mačke se rade igrajo s kristalčki iz mačjega stranišča, vprašljivo pa je predvsem zaužitje teh, do katerega pri mačji igri lahko kmalu pride.

Bioposip

Ta vrsta posipov je na tržišču precej nova. Narejeni so predvsem, kot pove že ime, iz naravnih materialov. Večina teh posipov je sprijemajočih, se pravi, da ob stiku s tekočino tvori kepe, ki se jih dá zlahka odstraniti, poleg tega pa v večini primerov preprečujejo neprijetne vonjave iz mačjega stranišča. Takšni posipi so predvsem popolnoma varni, ne le mački, temveč tudi človeku, poleg tega pa tudi ne onesnažujejo okolja. Negativna stran takšnega posipa je predvsem v ceni in dosegljivosti. Bioposipe je v primerjavi s posipi, ki so dosegljivi v veleblagovnicah, v večini primerov potrebno naročiti po pošti ali prek spletnih strani in so v primerjavi z drugimi vrstami posipov nekoliko dražji. Kljub vsemu pa se moramo zavedati, da ima kakovost svojo ceno. Če svoji mačji princeski želimo le najboljše, je priporočljiva uporaba bioposipov.

Mačje stranišče je mačje svetišče, zato je najbolje, da mačko že od majhnega (ali v primeru posvojitve starejše mačke od posvojitve) navajamo na en tip posipa. Po vsej verjetnosti vaša ljubljenka ne bo z odobravanjem sprejemala pogostega menjavanja posipov. Če pa se tega slučajno lotite, se lotite postopoma in strpno, tako da bosta ob spremembi uživala vaša mačka in seveda tudi vi. Zavedati se morate tudi, da je posip v mačjem stranišču predvsem vaša domena, razen seveda odišavljenih posipov, ki večini mačk naravnost odvratno smrdijo, zato je odločitev o izbranem posipu predvsem na mačjemu lastniku oziroma na vas. Posipov je na tržišču polno, izbira pa je izključno vaša. Izberite takšnega, ki bo vam in vaši ljubljenki najbolj odgovarjal.

 

Sara Ulrih Kump

 

Objavljeno v prvi številki revije Mucek