Mačje akne in kako jih odpraviti?

Tako kot ljudje, imajo lahko tudi mačke težave s kožo. Tudi naše kosmatinke imajo lahko akne. Te se najpogosteje pojavijo na bradi mačk. Akne niso pretirano nevarne in nekaterih mačk sploh ne motijo, spet druge pa vidno kažejo nelagodje. Aknasta koža lahko mačke srbi ali celo boli.

Do težave lahko pride iz več razlogov - stres, neustrezna prehrana, slab imunski sistem, hormonsko neravnovesje, alergije, slabo negovana dlaka ... vse skupaj pa se kaže kot rdeče ali črne pikice.

Do težave lahko pride iz več razlogov – stres, neustrezna prehrana, slab imunski sistem, hormonsko neravnovesje, alergije, slabo negovana dlaka … vse skupaj pa se kaže kot rdeče ali črne pikice. Na prvi pogled bi lahko rekli, da izgleda, kot, da bi mačka imela umazano brado. Akne na spodnjem delu brade so najbolj pogoste, lahko pa se pojavijo tudi drugod na predelu okoli gobčka.

Preventiva

Obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko zmanjšate možnost nastanka aken. Prvi in najpogostejši nasvet, ki ga boste dobili je, da plastične posode za hrano in vodo zamenjate s keramičnimi ali kovinskimi. Plastične posode najhitreje in najenostavneje postanejo pravo leglo bakterij, mačka pa ob vsakem pitju in hranjenju te bakterije prenaša na svojo kožo. Keramične oziroma kovinske posode imajo slabše pogoje za nastanek bakterij, prav tako pa so veliko enostavnejše za čiščenje. Pomembno je tudi, da ustrezno skrbite za mačji kožuh – mačko je potrebno redno česati, po potrebi tudi okopati. Seveda pa vlogo pri zdravju kože igra tudi prehrana. Za zdravo kožo in dlako je pomembno predvsem, da mačka dobi dovolj omega-3 maščobnih kislin.

Diagnoza

Zaenkrat ni dokazano za nobeno pasmo mačke, da bi težavi bila bolj podvržena, kakor druge. Akne so bolj vidne pri golih mačkah in pri mačkah s svetlejšo dlako, zato so mogoče te muce pogosteje diagnosticirane. Diagnozo postavi veterinar. Ogromno kožnih bolezni je po izgledu precej podobnih aknam, dejansko pa lahko gre za kakšno drugo težavo. Zato je pomembno, da nikar ne poizkušate diagnoze postaviti sami, temveč to prepustite strokovnjakom, ki so za to usposobljeni. Veterinar bo z ustreznimi preiskavami izločil resnejše težave, potem pa se lahko začne zdravljenje.

Zdravljenje

Ko ima vaša mačka postavljeno diagnozo, lahko začnete z odpravljanjem težave. Zelo pogosto je svetovano, da mački redno čistite prizadeto območje z ustreznimi sredstvi po navodilih veterinarja. Na spletu lahko najdete nekaj receptov za sredstva proti mačjim aknam, ki jih lahko naredite sami, a močno odsvetujemo kakršno koli eksperimentiranje brez, da bi se prej posvetovali s strokovnjakom.

V nekoliko težavnejših primerih lahko veterinar predpiše tudi antibiotike.

Seveda pa je tudi ob zdravljenju močno zaželeno, da upoštevate tudi preventivne ukrepe. S tem boste pospešili zdravljenje ter preprečili razvoj ali ponovni pojav aken. Kosmatinki priskrbite ustrezne posode za hrano in vodo ter redno oskrbite njen kožuh. Zna se zgoditi tudi, da morate mački začeti v prehrano dodajati prehranske dodatke, najpogosteje omega-3 maščobne kisline.

Tudi, če ne gre za „resnejše“ obolenje so lahko akne precej nadležne. Nevarno pa lahko postane, ko mačko zdravite na lastno pest, zato je vsekakor pomembno, da se o vseh dvomih pogovorite z veterinarjem.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.thesprucepets.com
https://www.peta.org
https://www.rd.com