Mačja ljubezen po pasje: Sta pes in mačka lahko najboljša prijatelja?

Vsakdo je že slišal za stereotip o mačkah in psih. Tudi znan slovenski pregovor pravi »sta si kot pes in mačka«. Vse to ne zagovarja prav velike ljubezni in naklonjenosti med enim in drugim. A kakšna je resnica?

Da bi si odgovorili na vprašanje, moramo poznati naravo obeh – tako mucka kot kužka. Le tako bomo lahko iskali neko vmesno pot, da bo volk sit in koza cela. A včasih je lažje govoriti kot storiti, zato smo vam pripravili nekaj koristnih idej o združevanju psov in mačk.

Najlažje bomo združevali mlade živali, pa naj bo to mucek ali kužek. Živali bosta skozi igro spoznavali naravo drugo druge in se pozneje ne bosta napadali. Malo težje bomo združevali starejše živali, saj ima marsikatera že prirojen strah iz preteklosti. Večkrat bomo dosegli, da se bo mlad mucek privadil psa kot nasprotno. A vsaka žival je edinstvena.

Ključno vlogo pri združevanju psov in mačk pa vedno odigra tudi njihov značaj. Še posebej moramo biti pozorni na živali, ki so bile prve pri hiši, saj imajo razvit tako imenovani teritorialni nagon, ki poznejšemu prišleku ni najbolj prijazen, saj se živali neprenehoma borijo za ozemlje in pozornost. V takem primeru moramo živali opazovati in jih združevati postopoma, v prvi vrsti pa se mora žival najprej privaditi novega prostora, ljudi, šele nato sledi združevanje.

Veliko nam bo pripomoglo tudi poznavanje naše živali in pretekle izkušnje z njo, da bomo lažje ocenili mejo, do katere posamezni živali lahko gresta. Tukaj nam bo zlasti pri psih pomagala poslušnost, saj jih v tem primeru lažje vodimo in nadziramo.

Pomembna pa je tudi pasma (zlasti pri psih). Nekatere pasme psov so v preteklosti ustvarili posebej za lov. S takimi bomo imeli mogoče nekoliko več težav pri združevanju zaradi njihovega izrazitega nagona po lovu. Znano je, da so nekatere pasme nekoliko bolj in nekatere nekoliko manj strpne do drugih živali, a kot smo omenili, vsaka žival je edinstvena.

Veliko vlogo pri procesu združevanja pa odigra lastnik živali, ki mora živali med seboj ustrezno pripraviti, seznaniti in poskrbeti, da je njuno prvo srečanje umirjeno. Tako lahko pozneje gradimo na odnosu. (((ZANAROCNIKE)))

Mogoče bi izpostavili, da imajo nekoliko večje zadržke pri združevanju zlasti odrasle mačke, ki so imele v preteklosti negativne izkušnje, ko so jih preganjali psi. Take živali se bodo le stežka privadile na njih, pa čeprav jim denimo pes noče storiti nič žalega. V tem primeru se moramo združevanja lotiti zelo previdno, saj vsaka napaka in hiter gib lahko povzročita nepopravljivo škodo. Potrebna je doslednost lastnika, da živali ne pušča sami in da proces združevanja vodi umirjeno in po korakih, brez vsiljevanj.

Le dobro poznavanje individualne živali s strani lastnika lahko prinese uspeh združevanja psov in mačk. Zapomnimo si, da moramo živalim dati dovolj časa in prostora, da se bodo lahko privadile ena na drugo. Prvi neuspeh nas ne sme potreti, združevanje je lahko dolgotrajen proces, ki se ne bo uredil kar čez noč, zato bodite potrpežljivi. Če izbirate mladička, opazujte njegov značaj, ki se pod budnim očesom v leglu hitro razkrije. Če smo se na začetku spraševali, ali sta pes in mačka lahko najboljša prijatelja, potem naj vam bo kužek na sliki vzor, da je ljubezen med psi in mački lahko neskončna. Pa veliko sreče pri združevanju vam želimo.

 

Matej Vreček

 

Objavljeno v sedmi številki revije Mucek