Mačja Alzheimerjeva bolezen – ali vaša mačka kaže znake?

macja-alzheimerjeva-bolezen-ali-vasa-macka-kaze-znakeTako kot pri ljudeh, se lahko tudi pri mačkah pojavijo degenerativne možganske bolezni poznane kot sindrom mačjega kognitivnega upadanja. Raziskave kažejo, da znake kognitivnega upadanja kaže tretjina mačk starih med 11 in 14 let, številka pa se poveča na približno polovico pri mačkah starih 15 ali več let. Vendar v primerjavi z ljudmi, te bolezni pri mačkah po navadi ne zaznamo dokler ni prepozno in se bolezni ne da več preprečiti ali vsaj upočasniti.

Ni vsako spremenjeno vedenje normalna posledica staranja

Veterinarji po navadi ne opazijo, da je kaj narobe, saj živali ne vidijo pogosto in še takrat kadar jih, so v ambulanti in ne doma. Veterinarji tako sklepajo, da jim bodo lastniki povedali, ko bodo opazili spremembe v vedenju, lastniki pa sklepajo, da je spremenjeno vedenje normalna posledica staranja.

Starejše mačke imajo veliko fizičnih zdravstvenih težav, zato so mentalne težave (če sploh so obravnavane) postavljene na stranski tir. Odkrivanje kognitivnega upadanja je zato redko in največkrat prepozno. Lastniki lahko na tem področju največ naredimo sami, saj svoje ljubljence najbolje poznamo in lahko na spremembe v vedenju opozorimo veterinarja.

Čeprav se kognitivno upadanje kaže kot psihološki problem, je vzrok telesen in posledica starostnih sprememb v možganih. Mačji možgani se starajo in pri tem nastajajo podobne spremembe, kot jih opazimo pri ljudeh z Alzheimerjevo boleznijo. Starostno kognitivno upadanje pri mačkah je do neke mere normalno, vendar pa kognitivno upadanje podobno Alzheimerjevi bolezni ni normalno. Čeprav mačje kognitivno upadanje ni enako kot pri Alzheimerjevi bolezni, se kaže kot zmedenost, izguba spomina in podobno.

Kako lahko svoji ostareli mački pomagate ohraniti mentalno kondicijo?

K sreči lahko svoji mačji seniorki na več načinov pomagate čim dlje ohraniti dobro možgansko delovanje in upočasniti kognitivno upadanje.

  • temelj dobrega zdravja in vitalnosti je mačkam primerna uravnotežena prehrana. Hrana mora vsebovati omega-3 maščobe, ki jih najdemo v ribah, in so ključnega pomena za mentalno zdravje. Telo vaše mačke potrebuje tudi najboljše gorivo, ki pospešuje metabolizem, rast in zdravljenje. Najboljši vir energije – še posebej za starejše mačke – je sveža hrana, primerna za vašo mesojedko.
  • Vzdržujte fizično in mentalno aktivnost vaše mačke z redno aktivnostjo. Bodite kreativni in svoji mački popestrite bivanje v stanovanju z raznimi aktivnostmi in miselnimi igrami.
  • Srednje dolge verige trigliceridov dokazano izboljšujejo delovanje možganov in zmanjšujejo verjetnost možganskih lezij pri starejših mačkah. Kokosovo olje je bogat vir trigliceridov. Priporočena količina je 1⁄4 čajne žličke za vsakih 4,5 kg telesne teže, dvakrat na dan za osnoven vnos trigliceridov.
  • Ohranjajte zdravo telesno težo svoje mačke. Pri mačkah s prekomerno telesno težo se tveganje za razvoj bolezni s staranjem bistveno poveča.
  • Ohranjajte dentalno zdravje svoje mačke.

Kognitivno upadanje je progresivna bolezen, ki jo lahko zdravimo, vendar sta zgodnja diagnoza in zdravljenje ključnega pomena za dobro prognozo. Veliko pa lahko naredimo tudi s preventivo. Že ko domov pripeljete mačjega mladička, mu namenite kvalitetno hrano, dovolj aktivnosti in skrbite za njegovo zdravje – telesno in mentalno.

 

Nina Bartol

Vir: healthypets.mercola.com