Lykoi ali volčja mačka

Primerna za:

  • Družine z drugimi štirinožnimi člani.
  • Družine z otroki.
  • Prvo mačko.

Na kratko o Lykoi ali volčji mački:

  • Prijazna.
  • Družabna.
  • Aktivna.
  • Inteligentena.
  • Zvesta.

Posebne zahteve:

Po naravi so volčje mačke podobne lovskim psom in posledično izredno aktivne, zato svetujemo nakup mačjega drevesa, ki jih bo zaposlil in potešil njihovo potrebo po lovu in aktivnosti. Prav tako je ta pasma izredno družabna in je rada del družinskega dogajanja, zato jo vključite v družinske aktivnosti.

Zgodovina

Lykoi ali volčja mačka je naravna genska mutacija ameriške kratkodlake domače mačke. Leta 2010 je leglo te pasme odkrila in ga sprejela tudi v vzrejo Patti Thomas v Virginiji. Pasma Lykoi je z njeno pomočjo in pomočjo zakoncev Johnnyja in Brittney Gobble postala priznana leta 2011, leta 2012 pa je bila pasma sprejeta v mednarodno organizacijo mačk (TICA). Od leta 2017 je pasma že priznana kot šampionska pasma in lahko tekmuje z ostalimi pasmami. Od same ustanovitve pasme pa vse do danes se intenzivno trudijo k razširitvi rejskega programa teh mačk, kar pomeni tudi posledično, da je le to pasmo izredno težko dobiti.

Videz

Lykoi mačka ali z drugo besedo volčja mačka je poznana po svojem značilnem volčjem videzu, ki spominja na manjšo verzijo volka ali če smo malo bolj znanstveno-fantastični na volkodlaka. Po velikosti jo uvrščamo med srednje velike mačke z značilnimi svetlimi očmi s temno obrobo. Po videzu je mačka unikatna predvsem po svoji dlaki in lastnostih le-te, saj so lahko posamezne mačke te pasme delno ali celo skoraj brez dlake. Ko se Lykoi mačka skoti, je njihova dlaka popolnoma črna in jim do nekje petega mesca v celoti odpade. Nato pa zraste nova v črni in beli barvi, ki tvori značilen roan vzorec. Dlaka je mehka na otip, na nekaterih delih krajša nekaterih daljša po nekod tudi brez dlake. Vzrok za takšno lastnost pa je naravna mutacija, katera povzroči neravnovesje za vzdrževanje dlake in posledično izpadanje.

Temperament

Po temperamentu so volčje mačke izredno podobne lovskim psom, saj so odlični lovci, ki zelo dobro znajo uporabljati svoj vonj. Prav tako se izredno inteligentne in zveste svojemu lastniku. Spadajo prav tako v skupino izredno aktivnih mačk, ki potrebujejo veliko prostora za gibanje ter igro. Obožujejo pozornost in so izredno družabne kot z otroki kot tudi z drugimi družinskimi člani. Vsekakor priporočamo, da jo čim bolj vključite v svoj vsakdan in aktivnosti, saj boste s tem preprečili, da bi se le ta čutila odrinjeno.

Za bivanje priporočamo, da tej pasmi, v kolikor se odločite zanjo, uredite poseben kotiček z mačjim drevesom, saj bo tako nadomestila svoj prosti čas z igranjem, ko vas ne bo doma. V splošnem pa velja za zelo nezahtevno pasmo, primerno tudi za prve lastnike.

Zdravje in nega

Volčja mačka spada v skupino zdravih mačk, kar je pa ključno pri tej pasmi, je intenzivna nega dlake. Za zdravo in lepo dlako je nujno potrebno redno odstranjevanje odvečne dlake, sploh v prvih petih mesecih, ko mačka izloči svojo prvotno dlako. Priporočljiva je tudi kopel, ki jo uvajamo že v rosnih letih mačke. Pri tem pa morate tudi vedeti, da manj, kot ima mačka dlake, večkrat je potrebno vašo mačko skopati, saj ji s tem odstranimo preveliko količino olj, ki jih izloča koža. Prav tako ne pozabite redno pregledovati dolžine krempljev, čistočo ušes in oči.

Pozor vsem alergikom, saj lahko te mačke zaradi izredno močnega odpadanja dlake sprožijo različne alergijske reakcije. Zato priporočamo, da pred samo odločitvijo, ali izbrati to pasmo mačke ali ne, preživite nekaj časa ob njej, da vidite, kako njena dlaka vpliva na vas.

Vesna Popovič

VIRI:
https://www.felineliving.net/
https://www.tica.org/
http://lykoikitten.com/