Ljubosumje pri mačkah

Se vam zdi, da se vaša mačka obnaša, kot da je ljubosumna? Prekomerno mijavka, kadar se posvečate nekomu drugemu? Se vam drgne ob noge ter izraža znake agresije, kadar nekaj pozornosti namenite drugim ljubljenčkom? Mnenja glede tega, ali mačke ljubosumje občutijo tako kot ljudje, so deljena, saj nekateri menijo, da gre le za tekmovalno obnašanje in izražanje družbene hierarhije. V vsakem primeru je takšno obnašanje lahko za lastnika izjemno moteče.

Ali so mačke lahko ljubosumne?

Za mnoge še vedno velja stereotip, da so mačke nedružabna bitja, ki se raje držijo zase ter ne potrebujejo veliko pozornosti. V današnjem času to seveda ne drži, saj so mucke, ki so odraščale v stanovanju med ljudmi, navajene družbe in jo navsezadnje tudi potrebujejo.

Znaki ljubosumja

Znaki, da je vaša mačka ljubosumna, so lahko zelo različni. Lahko se pojavi agresivno obnašanje, kar največkrat pomeni, da grize ljudi ali druge ljubljenčke, piha, glasno renči in praska nezaželene obiskovalce. Včasih se lahko zgodi, da bo svoje nezadovoljstvo pokazala s tem, da bo urinirala izven mačjega stranišča. Nezaželeno je tudi, da se mačka prekomerno posveča lastniku, kar pomeni, da se želi ves čas crkljati ali se lastniku postavlja neposredno pred obraz.

Lahko tudi neprestano hodi za lastnikom in se ob tem drgne ob noge. V primeru obiskov se takšno vedenje izrazi tako, da mačka poskuša obiskovalca na vsak način odgnati. Nekatere mucke svojo slabo voljo izrazijo tudi tako, da se preprosto umaknejo iz sobe. V nasprotju z agresijo pa določene mačke postanejo depresivne, so manj aktivne in svojega časa ne želijo preživljati v družbi.

Ste vedeli, da so mačke lahko depresivne? Preberite si več o mačji depresiji TUKAJ >>>

Nekatere pasme mačk so bolj sproščene

Vzrokov za takšno obnašanje je veliko. Eden izmed njih je lahko pasma, saj so nekatere pasme mačk na splošno bolj sproščene in lažje sprejemajo tujce. Takšni pasmi sta na primer maine coon in pixie bob. Nekatere pa bolj nagnjene k ljubosumju, na primer orientalke, ki so zelo rade v središču pozornosti.

Tudi mačke se včasih počutijo ogrožene, saj se jim zdi, da od svojega lastnika ne prejemajo dovolj pozornosti. Ta negotovost lahko izvira tudi iz slabih izkušenj v preteklosti. Če je mačka kdaj lastnika že izgubila, se bo v prihodnosti bala, da se bo to spet ponovilo. V domovih z več ljubljenčki lahko gre tudi za tekmovalnost predvsem v primeru, da nimajo na voljo dovolj posodic za hrano, igrač in stranišč. Pomembna je tudi vzgoja in socializacija mačke, saj se nekatere preprosto nikoli niso naučile, kako se obnašati v družbi drugih mačk.

Preverite, s kakšnimi mačjimi igračkami lahko zaposlite svoje ljubljenčke, da bodo dobili dovolj vaše pozornosti. Ne pozabite niti na mačjo opremo. Vse mačje izdelke najdete TUKAJ >>>

Prepoznajmo ljubosumje in pomagajmo mački

Z ljubosumnostjo mačke se lahko spopademo na več načinov. Priporočljivo je pisanje dnevnika, kjer vodimo evidenco o dogodkih, ko se je mačka obnašala neprimerno. Tako bomo naslednjič lažje in hitreje prepoznali vzrok za njeno neugodje. V primeru da je v stanovanju več ljubljenčkov, se moramo vsakemu posvečati enako časa, saj so na to posebej občutjivi. Dobro je tudi, da imajo mačke ves čas na voljo svoj prostor, kamor se lahko umaknejo, če se znajdejo v situaciji, ki jim ne ugaja.

Najpomembnejši nasvet pa je, da svojo muco nagradite, kadar se obnaša lepo ter ji takrat posvetite nekoliko več pozornosti, saj se bo tako naučila, kakšno vedenje je najbolj primerno za dobrobit vseh prisotnih.

Barbara Reher

Viri: