Mačja depresija

Depresijo se ponavadi povezuje smacja-depresija počutjem ljudi, z žalostnimi dogodki, slabovoljnim počutjem in nasploh s psihičnim stanjem ljudi. Vendar tudi mačke lahko trpijo za depresijo, ki vpliva na njihovo vedenje in v končni fazi tudi na njihovo zdravje.

Znaki depresije

Mačjo depresijo so znanstveniki najprej opazili v 90. letih prejšnjega stoletja, vendar so mnenja, da ni pogost pojav. Povezuje se jo lahko z oslabljenim imunskim sistemom, ki lahko privede do drugih zdravstvenih težav. Nekaj znakov, da vaš maček lahko trpi za mačjo depresijo:

– mačka spi več kot ponavadi, prespi večino dneva, ima manj energije, ne pokaže interesa za igrače,

– mačka se naenkrat začne skrivati pod posteljo, v kotih, pod odejami, se izogiba interakciji s svojimi ljudmi,

– manj je, ne pokaže zainteresiranost niti za mačje priboljške, hrano odklanja tudi več dni zapored,

– mačka se preneha umivati,

– potrebe opravlja izven mačjega stranišča, začne z označevanjem predmetov,

– je bolj agresivna, praska, grize, piha,

– če mačka izgubi ljubljeno osebo ali drugo žival (drugega mačka, psa), lahko hodi po hiši in mijavka, išče izgubljeno osebo.

Vzroki za mačjo depresijo

Vzroki za depresijo so lahko zelo različni, večinoma pa so povezani s spremembami v njihovem okolju. Ti so lahko prihod novega družinskega člana (dojenček, druga domača žival), selitev, sprememba njihovih kotičkov, kjer se ponavadi zadržujejo, smrt ljubljene osebe ali druge živali, lahko pa je posledica osamljenosti. Če opazite simptome in sumite, da je vaša mačka depresivna, jo najprej odpeljite k veterinarju. Določeni simptomi so sicer lahko pokazatelj drugih, fizičnih bolezni, npr. odklanjanje hrane je lahko pokazatelj težav z zobmi, opravljanje potrebe izven mačjega stranišča lahko kaže na vnetje mehurja ali pa na težave z ledvicami itd. Veterinar naj vašo mačko temeljito pregleda in če izključi vse fizične vzroke za mačkino vedenje, potem ste lahko šele prepričani, da se vaša mačka psihično ne počuti dobro.

Kako spraviti mačko v boljšo voljo in kako preprečiti depresijo?

Mački posvečajte čim več svojega časa. Igrajte se z njo vsak dan. Čeprav zgleda, da so mačke nedružabne živali, temu ni tako, večina mačk potrebuje veliko pozornosti, skoraj toliko kot psi. Poskušajte jo animirati z različnimi igračami, peresa na držalu so idealna mačja igrača, ki jih bo pripravila do predatorskega obnašanja. Mački prilagodite prostor, naj ima čim več elementov, s katerimi lahko ostane aktivna. Kupite ji mačje drevo, na zid ji montirajte police saj imajo mačke rade opazovanje z višine. Nekateri priporočajo, da svoji mački najdete prijatelja, na katerega lahko pazi in ga opazuje – npr. akvarij z ribami, pred okno namestite hranilnico za ptiče itd. Čim več se pogovarjajte z njo, ji namenite svoj čas in ne pozabite, vaša mačka je od vas odvisna fizično in psihično.

Tanja Papež

Viri:
www.vetinfo.com
www.catchannel.com
www.readersdigest.ca