LaPerm mačka

Primerna za:

  • Prvo mačko.
  • Družine s starejšimi otroki, pri mlajših otrocih je potrebno nekaj previdnosti. 
  • Posameznike z več ljubljenčki.
  • So hipoalergenske, kar pomeni, da so primerne tudi za lastnike z alergijo na mačjo dlako.

Na kratko o LaPerm mački:

  • Inteligentna in aktivna.
  • Ljubeča in nežna.
  • Družabna
  • Ima nenavadno kodrasto dlako. 

Posebne zahteve:

Definitivno ena izmed najbolj nenavadnih mačk LaPerm, ni tako poznana, niti razširjena. Je pa kljub temu zelo zanimiva in je lahko super hišna ljubljenka. Kljub nenavadni dlaki ta ni zahtevna za nego. Potrebno je le česanje približno enkrat tedensko, da se prepreči nastanek vozlov.

Zgodovina

Ta pasma je pojavila v 80. letih prejšnjega stoletja v Združenih državah Amerike. Lastnosti te pasme so dejansko prvotno bile mutacija drugega legla. Leta 1982 se je v skednju neke kmetije skotilo leglo muc. Od vseh je bila ena mucka nenavadna – skotila se je brez dlake in nasploh je izgledala drugače napram drugim bratcom in sestricam. Skozi tedne ji je rasla zelo mehka in skodrana dlaka. Tej muci danes pravijo „Curly“ (koderček). Lastnica, ki ni bila noben „mačji ekspert“, je simpatično živalico sprejela enostavno tako, kot je bila, brez, da bi razmišljala karkoli več. Ker so se ji še nekajkrat skotile take mačke, se je, brez znanja o genetiki, pozanimala in ugotovila, kako je tak pojav pravzaprav redek. Ko je prišla do tega spoznanja, je mačke s kodrasto dlako namerno parila. Ona je tudi poimenovala nastalo pasmo.

Videz

LaPerm ima lahko tako krajše, kakor tudi daljše kodre. Prav tako je nivo skodranosti lahko različen. V bistvu je lahko prisotna kakršna koli nakodrana dlaka. Ta je ponavadi tudi zelo mehka, a je dobesedno kožuh vsake LaPerm mačke unikat zase. Prav tako so možne vse barve in vzorci. Muce se lahko skotijo brez dlake, a jih ima ob rojstvu večina kratko kodrasto ali ravno dlako. Najpogosteje potem mladiči izgubijo dlako. Ta seveda zraste nazaj. Proces se navadno začne pri približno dveh tednih starosti in lahko traja tudi do 4. meseca starosti.

Zdravje

Zaenkrat pri tej mački ni odkritih nobenih posebnih značilnih zdravstvenih težav. Je pa vseeno pomembno, da, če se odločite za nakup pasemske mačke, kupujete od preverjenih vzrediteljih z vso potrebno dokumentacijo. Tako imate manj možnosti, da boste dobili mačko, ki ima razne bolezni in težave, povezane z genetiko.

Temperament

LaPerm mačke so zelo družabne – vključene želijo biti v vse, kar njihov lastnik počne. Prav tako obožujejo plezanje in vam bodo, v kolikor vam zaupajo, z veseljem plezale tudi po ramenih. Rade bodo tudi preživljale čas na svojem mačjem drevesu in iz višine opazovale dogajanje. Imajo veliko energije in so aktivne, a če se jim bo pojavila priložnost za poležavanje v vašem naročju in crkljanje, jo bodo z veseljem sprejele. Če to pasmo zgodaj socializirate, se bo odlično razumela tudi s tujci. So super mačke za družine s starejšimi otroci, ki bodo bili do živali spoštljivi in mirni, pri mlajših otrocih pa je potrebno nekaj previdnosti, da ne bodo mački cukali kodrov. Prav tako se LaPerm mačke lahko dobro razumejo z drugimi hišnimi ljubljenčki.

Veronika Sivka

Viri:

www.cfa.org
www.vetstreet.com
www.cattime.com