Krtačenje mačke – kako začeti?

Skrb za mačji kožuh je ena izmed stvari, ki jo morate vzeti v zakup, ko v svoj dom sprejmete mačko. Mačka se sicer zelo dobro umiva sama, zato pri večini mačk pogosto kopanje ni potrebno. Druga zgodba pa je krtačenje; slednje je zelo zaželeno, sploh pri dolgodlakih mačkah.

Mačke s kratko dlako potrebujejo krtačenje približno enkrat tedensko, dolgodlake mačke pa včasih krtačenje potrebujejo tudi vsak dan.

Pomen krtačenja

Ne samo, da bo mačja dlaka izgledala lepše – krtačenje je super iz več vidikov. Na ta način odstranimo umazanijo in odpadne dlake iz kožuha. Prav tako odstranimo odvečne luske kože, s čimer spodbudimo cirkulacijo krvi, kar lagodno vpliva na mačjo kožo. Prav tako s krtačenjem prenašamo in razporedimo mačkina naravna olja skozi celo dlako. Ob razčesavanju boste tudi lažje opazili klope, bolhe ali druge parazite.

Mačke s kratko dlako potrebujejo krtačenje približno enkrat tedensko, dolgodlake mačke pa včasih krtačenje potrebujejo tudi vsak dan. Če boste mačko od malega navajali na krtačenje, boste s tem zelo olajšali nego kožuha tudi, ko bo kosmatinka starejša in se sama ne bo več toliko umivala.

Nega naj bo zabavna

To opravilo naredite kar se da zabavno, tako za vas, kakor tudi za vašo mačko. Za krtačenje izberite čas, ko bo mačka sproščena, recimo po obroku ali po aktivnosti. Pomembno je, da si vaša ljubljenka nego dlake zapomni kot nekaj dobrega, zato se nikoli ne razburjajte. Če ste pod stresom, živčni ali slabe volje, je morda bolje, da krtačenje preložite na drugi dan.

Krtačenje naj je sprva kratko; traja naj 5 do maksimalno 10 minut. Ko se mačka navadi na rutino, postopoma podaljšujte čas. Kosmatinko navadite tudi na dotikanje – s tem si boste prihranili marsikatero težavo, mačko boste lažje pregledali in prej opazili kakšne bulice, izpuščaje ali druge posebnosti. Mačka, ki je navajena dotikov, bo tudi lažje prenesla pregled pri veterinarju. Ob krtačenju se postopoma in počasi dotikajte mačje glave, ušes, trebuha, repa, tačk, hrbta. Potrpežljivost je ključnega pomena – če vidite, da je mačka preveč pod stresom, s početjem prenehajte in poizkusite kasneje, ko se ljubljenka spet sprosti. Ob negi mačko zraven veliko hvalite in nagrajujte s priboljški.

Oprema

Za kvalitetno nego dlake potrebujete kvaliteno krtačo in/ali glavnik. Obstajajo plastične, gumijaste, lesene in kovinske krtače/glavniki. Katerega izbrati, je odvisno od tega, kakšno dlako ima vaša mačka. Večini mačk ustreza običajna krtača, precej podobna človeški. Pri dolgodlakih mačkah lahko vozle rešite z gostejšim glavnikom. Pri mačkah, ki so bolj občutljive na krtačenje, pa veliko lastnikov prisega na gumijaste krtače. Seveda pa je veliko odvisno od mačke same, zato se prej pozanimajte, kaj bi najbolje ustrezalo njej sami. Kombinirate lahko tudi več stvari hkrati. Pri izbiri vam bo najbolje svetoval veterinar ali frizer za hišne ljubljenčke. Prav tako vam bodo dali najboljši nasvet, kako pogosto mačko kopati in kateri šampon uporabljati.

Vsekakor je primarnega pomena, da je nega čim manj stresna za vašo ljubljenko. Le tako boste lahko najbolje poskrbeli za mačko, obenem pa je ne boste spravljali v nelagodne položaje.

Veronika Sivka

Viri:
https://pets.webmd.com
https://www.preventivevet.com
https://www.aspca.org