Kronična odpoved ledvic

S to boleznijokronicna-odpoved-ledvic se srečujejo ponavadi starejše mačke (po nekaterih raziskavah več kot polovica mačk starejših od 10 let), saj ledvice ne morejo več opravljati svoje funkcije. Bolezen je neozdravljiva, lahko pa se lajša simptome. Življenjska doba mačke s to boleznijo je lahko nekaj mesecev ali pa nekaj let, vse je odvisno od vaše mačke in oskrbe.

Kako jo prepoznati in kako jo potrditi

Kronično odpoved ledvic je težko prepoznati, saj lahko maček začne znake kazati šele čisto na koncu. A vendar bodite pozorni na naslednje: uriniranje izven mačjega stranišča (redko je takšno obnašanje psihičnega izvora, skoraj vedno je to pokazatelj določene bolezni), prenažiranje ali odklanjanje hrane, pogosto pitje vode, velike količine urina, bruhanje, maček ni več aktiven, proti koncu pa lahko pride tudi do drugih bolezni. Najboljši pokazatelj je preiskava urina in krvi. Pri tem je pomembna predvsem koncentracija kreatinina v krvi. Glede na vrednost kreatinina, se bolezen razdeli v štiri stopnje:

  1. stopnja = koncentracija kreatinina je še dokaj normalna, nižja od 140 umol/l. Ni potrebnega posebnega zdravljenja, le določene spremembe. Nekatere mačke potrebujejo več let, da prestopijo v naslednjo stopnjo, pri vsaki mački je napredek drugačen – določena stanja (npr. narkoza), lahko pospešijo bolezen.
  2. stopnja = kreatinina je več, med 140 in 249, prisotni so blagi bolezenski znaki (povečano pitje in večje količine urina). Ledvice obratujejo med 25 in 33 %, v tej stopnji lahko pride do hipertenzije (povišan krvni tlak).
  3. stopnja = kreatinin med 249 in 440. Ledvice obratujejo med 15 in 25 % svojih zmožnosti in niso več sposobne v celoti filtrirati vseh strupov. V tej fazi pride do bolezenskih znakov, kot je vzdražen želodec in slabost (mačka bo lačna, vendar bo hrano le povohala in odšla stran), neješčnost, lahko pride do bruhanja.
  4. stopnja = kreatinin nad 440, povišana je tudi vrednost fosforja. Ledvice so okvarjene že več kot 90 %.

Vendar pa se vedno bolj pogosto za test uporablja tudi marker SDMA, ki kronično odpoved ledvic pokaže v najzgodnejših fazah – glede na raziskave naj bi pokazal kronično odpoved 17 mesecev prej kot npr. koncentracija kreatinina. Pri tem markerju je normalna vrednost med 0 in 14 ug/dl. Pogosto se zgodi, da ena ledvica že prej odpove, kar se vidi na ultrazvoku.

Zdravljenje in lajšanje simptomov

Ker mačja ledvica ne more več filtrirati vode, postanejo mački dehidrirani. V poznejših fazah odpovedi se priporoča redno dajanje podkožnih infuzij. To lahko opravijo kar lastniki sami, postopek je enostaven, mačkam pa se opazno vidi izboljšanje. Uporabljajo se tudi zdravila za zmanjšanje slabosti in proti bolečemu želodcu, v skrajnem primeru, ko maček noče jesti, pa se dodaja tudi spodbujevalce apetita. Hrani se dodaja tudi prašek za zmanjševanje fosforja, prav tako se priporoča posebno dietno hrano, z zmanjšano količino fosforja, najde pa se posebna hrana, z manj proteinov. Pomembno je, da ima maček stalno na voljo svežo vodo. Ne glede na vse, pa svoje mačke ne izpostavljajte stresu, zavedajte se, da kronična odpoved ledvic ni smrtna obsodba, saj lahko vaša mačka živi še nekaj let, ob primerni in prilagojeni oskrbi. In mačke s takšno boleznijo so prav tako ljubeče, igrive (ne glede na leta), trmaste in vedno pripravljene na božanje, zato poskrbite za njih, ne glede na njihovo zdravstveno stanje.

Tanja Papež

Viri:
www.felinecrf.com
www.macjahisa-vet.si
healthypets.mercola.com
www.allfelinehospital.com