Kdaj se mačka umiri?

Vsi mačji lastniki vemo, da so naše kosmatinke lahko kdaj tako živahne, da bi lahko rekli, da so lahko že malce nore. Ne glede na to, kako ljubek je obraz vaše mačke, se v vsaki mački skriva tekaj ne živahnosti. Včasih se nam zdi, da jih samo za trenutek izpustimo izpod nadzora in že plezajo po zavesah, ali pa uničujejo pohištvo. Kdaj pa se mačka resnično umiri?

Seveda je ta čas različen pri vsaki posamezni mački, vendar se pri tem lahko držimo povprečja. Zmanjšanje mačkinega živahnega življenja je namreč odvisna tudi od pasme mačke. Z nadaljnjim branjem boste lažje ugotovili, kdaj bo vaš mali navihanec spremenil vedenje.

 

Kdaj se torej mačka umiri?

Mačke običajno dozorijo v 18 mesecih, kar pomeni, da bo imela vaša ljubljenka kar nekaj časa pestro življenje. Starost 18 mesecev seveda ni točno določena meja, saj obstaja kar nekaj primerov, v katerih je vidno odstopanje od te meje.

Seveda, pa moramo razlikovati karakter in zrelost. Čeprav vaša mačka še ni povsem odrasla, je lahko že v mladosti zelo umirjena. Drugi skrajni primer pa je primer, ko ste lastnik mačke, ki bo za umiritev potrebovala tudi več let.

Splošno znano pa je, da začnejo mladiči svojo energičnost izgubljati po dosegu enega leta starosti. Na izgubo visoke ravni energije zelo vpliva starost naših ljubljenčkov, a na to seveda vplivajo tudi drugi dejavniki.

 

 

Mačji razvoj

Prvi meseci življenja z mačko bodo zelo naporni za vas in zelo zanimivi za vašo kosmatinko. Mladički bodo zelo igrivi, vendar jim njihova mišična šibkost ne bo dopuščala, da bi popolnoma izgubili razum. Velikokrat se boste nasmejali na račun njihove nerodnosti.

Vsi njihovi čuti bodo stoodstotno razviti do tretjega meseca starosti. Lahko boste opazili spremembe v njihovem vedenju kot so raziskovanje sveta, igra s svojimi sestrami in brati, mamo in seveda s svojimi skrbniki. Začeli bodo loviti manjše predmete, saj bodo s tem urili svoje lovske sposobnosti.

V tem obdobju bodo imeli največ energije v vsem svojem življenju. Zdelo se vam bo, da popolnoma ušli iz pod nadzora in da do popolnoma neustavljivi. V tem delu mačjega življenja lahko pričakujete tudi veliko poskusov uničenja vašega pohištva.

 

Tako kot ljudje, tudi naši kosmatinci dozorijo ob različni starosti. Lahko imate mačko, ki bo svojo navihanost umirila že pri šestih mesecev. Spet drugi pa ste lahko lastniki mačke, ki bo duševno dozorela šele pri starosti dveh let. Tako kot na čas dozorelosti vplivajo različne pasme, te vplivajo tudi na količino živahnosti vaše mačke.

Ne glede na to, kako navihane in živahne mačke bodo naše ljubljenke, jih moramo sprejeti takšne kot so in njim nameniti maksimalno količino naše ljubezni v kateremkoli obdobju njihovega življenja. Vsem je verjetno znano, da je je raven mačje energije najnižja v starejšem obdobju njihovega življenja, zato moramo starejše mačke tudi ustrezno negovati.

 

Manca Novak

 

VIRI:
https://excitedcats.com