Kako skrbeti za starejšo mačko?

Z dobro nego in tudi veliko sreče lahko naše mačke živijo tudi v poznih najstniških letih in celo v dvajsetih letih. Toda s staranjem se mačkam spreminjajo njihove telesne in vedenjske potrebe. Čeprav je prehod mačke iz neodrasle v odraslo mačko zelo očiten, je spremembe, ki nakazujejo na to, da je vaša mačka prešla v starejšo dobo, veliko težje zaznati. V nadaljevanju si lahko preberete šest nasvetov, kako skrbeti za starejšo mačko.

Posebno pozornost posvetite prehrani

Pri vprašanju, kako skrbeti za starejšo mačko, je eden izmed prvih odgovorov kvalitetna prehrana. Starejše mačke imajo drugačne prehranske potrebe kot odrasle mačke. Bolj kot kdaj koli prej je pomembno, da ima vaša mačka zdravo težo, da ohrani optimalno zdravje.

O času zamenjave hrane za hrano, ki je primerna za starejše mačke se posvetujte s svojim veterinarjem.

Mački omogočite pogostejše pitje vode

Ko se mačke starajo, se nagnjenost k zaprtju in boleznim ledvic poveča, še posebej, če niso dovolj hidrirane.

V starejšem obdobju mačjega življenja, mačka morda ne bo mogla skočiti na pulte ali dostopati do običajne posode z vodo. Dodajte več postaj za vodo po hiši z veliko skledami in/ali vodnjaki za hišne ljubljenčke, da bi svojo mačko privabili, da spije več vode.

Bodite pozorni na znake bolečin

Mačke so mojstri skrivanja svoje bolečine. Najpomembnejša stvar, ki jo lahko storite, da preprečite bolečino zaradi artritisa, je ohraniti zdravo težo vaše mačke. Že kilogram ali dva odvečne teže lahko znatno povečata bolečino v bolečih sklepih.

Vaš veterinar vam lahko pomaga z dolgoročnim načrtom, ki bo pomagal nadzorovati bolečino vaše mačke z zdravili, dodatki in alternativnimi načini zdravljenja, kot so akupunktura, fizikalna terapija in lasersko zdravljenje.

Ne zanemarjajte zdravja zob vaše mačke

Zobne bolezni so zelo pogoste pri starejših mačkah. Mačke lahko pestijo boleče luknjice v zobeh, zlomljeni zobje, bolezni dlesni in ustni tumorji, ki pomembno vplivajo na njihovo kakovost življenja.

Okužbe v ustih vstopijo v krvni obtok in lahko počasi prizadenejo jetra, ledvice in srce. Zato je zdravje zob vaše mačke bistvenega pomena v njihovih zadnjih letih življenja.

Temeljni veterinarski pregled in rutinska zobozdravstvena oskrba lahko zelo izboljšajo kakovost življenja vaše mačke in celo podaljšajo njeno življenjsko dobo.

Vsakodnevna vadba

Vse mačke potrebujejo mesta za plezanje, skrivanje, praskanje in načine lova in igre. Vse te stvari bodo pomagale vaši mački, da bo ostala fizično in psihično zdrava.

Vendar pa, ko se vaša mačka postara, bo za zagotavljanje teh stvari morda potrebno dodatno razmišljanje. Mobilnost vaše mačke bo morda postala bolj omejena, zato boste morali svoj dom narediti dostopnejši, da bodo njihovi starejši sklepi olajšani.

Ne varčujte z obiski veterinarja

Zadnje in kar je najpomembneje, je ohranjanje stikov s svojim veterinarjem, saj so obiski le tega ključnega pomena pri oskrbi in kakovosti življenja vaše mačke v starejših letih. V idealnem primeru bi morale mačke, starejše od 11 let, obiskati veterinarja vsakih šest mesecev.

Čeprav boste morali biti pri oskrbi svoje seniorke precej potrpežljivi, ne pozabite, koliko lepih trenutkov ste preživeli z njo in koliko lepih trenutkov ji boste zagotovili z vašo oskrbo.

Manca Novak

 

VIRI:

https://www.petmd.com