Kdaj nam mačka sporoča, da želi pozornost in kdaj hoče mir

Kdaj-nam-macka-sporoca-da-zeli-pozornost-in-kdaj-hoce-mir-1Ali menite, da dobro poznate vsakdanje vedenje hišnih mačk? Verjamete, da vselej veste, kaj si želijo, česa ne marajo in kaj vam sporočajo s svojim vedenjem? Morda se vam res zdi, da veste vse o mačkah, toda resnica je največkrat daleč od tega…

Razumevanje mačjega vedenja in prepoznavanje številnih razlogov, ki lahko mačko odvračajo tudi od interakcije z lastnikom, je pravzaprav dokaj zahtevno in zapleteno.

Mačje vedenje se namreč lahko zelo razlikuje, tako glede na okoliščine, kakor tudi od mačke do mačke in njenih karakternih lastnosti. To seveda pomeni, da celo zelo izkušeni mačji lastniki neredko naletijo na povsem nov izziv  prepoznavanja in razumevanje specifične mačje perspektive.

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste poskusili svoji mački nameniti malo pozornosti, se z njo poigrati ali jo nežno pobožati, ona pa se je, v trenutku, ko ste se ji že skoraj uspeli približati, umaknila za korak izven vašega dosega? Ste se vprašali kaj bi lahko bil vzrok za takšno odklanjanje interakcije?

Kadar mačji mladički niso ustrezno socializirani, včasih ne razumejo bližine in  ljubkovalnega človeškega dotika na način, kot bi si ljudje želeli. Prav tako je za določene mačke lahko ključnega pomena tudi spoštovanje njihovega osebnega prostora. Ene mačke imajo po naravi bolj rade družbo človeka in pogosto kar vabijo k igri, spet druge mogoče ne marajo božanja in dotikanja, tretjim pa je zelo pomembno, v kakšnem telesnem položaju je lastnik, ko ponuja mački svoje ljubkovanje. Določene mačke se umaknejo, kadar oseba pristopi, ker jim bolj odgovarja zgolj ljubkovanje takrat, kadar mirno sedite na kavču in se vam mačka lahko povsem prostovoljno, sama od sebe pridruži v vašem naročju. Določene mačke tudi ne marajo dvigovanja in dotikov na določenih delih telesa, zato je zelo pomembno, da poznamo mačje preference glede ljubkovanja in jih tudi upoštevamo.

Pravi pristop pa je brez dvoma odvisen tudi od številnih trenutnih dejavnikov, dnevne rutine, osebnostnih značilnosti in starosti vsake posamezne mačke.

Zanimivo pa je tudi dejstvo, da že sprememba telesnega vonja lastnika ob morebitni zamenjavi parfumske vode lahko bistveno vpliva na trenutno razpoloženje vsake, tudi domače mačke. Kadar vonj ni znan ali mački ne ustreza, takrat si pač ne želi biti blizu in to brez zadržkov rada tudi jasno pokaže, tako, da se umakne, ali pa tudi drugače, s kremplji ali celo s pravim mačjim ugrizom.

Nikar ne bodite razočarani, če mačka ni pripravljena na izkazovanje nežnosti in crkljanje v vsakem trenutku. To še ne pomeni, da vam ni naklonjena. Pozorno opazujte njeno vedenje in sčasoma boste dognali, kaj vam pravzaprav sporoča. Opazovanje njene interakcije z vami in z drugimi ljudmi vam bo omogočil, da boste lahko prepoznali tudi vedenje, ki izraža željo po igri in druženju ter  vedenje, ki jasno definira željo po miru in počitku.

Za razliko od psov, je za mačke značilno, da bodo veliko bolj dobrohotno sprejele človekovo ljubkovanje takrat, kadar bodo čutile, da jim vračamo uslugo – to pomeni, da se s svojo pozornostjo odzovemo vselej, kadar mačke zanjo zaprosijo.

Mačke, ki redko zahtevajo pozornost in so pri tem nekajkrat prezrte, si le-to zelo dobro zapomnijo in naslednjič, ko je človek bolj razpoložen za crkljanje, le-tega po navadi odklonijo.

Ključ do srečnega sobivanja je torej opazovanje mačke in upoštevanje njenih potreb, tako potreb po igri in pozornosti kot tistih po miru in počitku. Pravo razmerje med obema pa je recept za obojestransko naklonjenost in dolgoletno prijateljstvo.

 

Maja Kalaš

Vir: cats.about.com

 

 mucek-narocnina-1