Kdaj mačka kastrirati?

Kastracija je operacija pri kateri mačku odstranijo moške spolne žleze, testise oziroma moda. To je v osnovi kratek, enostaven in nepopravljiv postopek, ki bo vašim mačkonom preprečil, da bi po posegu imeli svoje potomce. Vzrok za kastracijo so po navadi neželena legla mladičev, neželeno vedenje vašega kosmatinca ali preprečitev raznih bolezni. A kdaj je za poseg pravi čas? Kdaj mačka kastrirati?

 

Kdaj je primeren čas za kastracijo?

Ob vprašanju kdaj mačka kastrirati obstaja splošen odgovor, ki pa ni nujno ustrezen v vseh primerih. Od starosti šestih mesecev bo starost mačka rahlo vplivala na operacijo, zato je najbolje da so samčki kastrirani pri šestih mesecih. Priporočeno je, da se mačka kastrira predenj začne izvajati nezaželeno vedenje, na primer škropljenje.

Kastracija pa ni mogoča v primeru, da je maček bolan oziroma da ni popolnoma zdrav. V takem primeru je potrebno kastracijo preložiti. Sploh pri najdenih mačkih je pogosto, da niso v najboljši pripravljenosti za poseg. O tem, ali je maček pripravljen na poseg, se posvetujte s svojim veterinarjem.

 

 

Operacija

Maček bo pred pričetkom operacije prejel anestezijo, zato med samo operacijo nezavesten. Nevarnost za mačka je zelo majhna ali je pa sploh ni. Mačka nato položijo na kirurško mizo in očistijo mesto posega pri mačku. Veterinar bo nato naredil le majhen rez in odstranil moda. Napravljen rez je tako majhen, da šivi v večini primerov niso potrebni. Poleg tega, se lahko maček v svoje domače okolje vrne še isti dan.

 

Po operativna nega

Še približno dva tedna po posegu mora kastrirani maček ostati v zaprtih prostorih, da bi preprečili kakršenkoli stik z drugimi mačke. Med mačkami namreč pogosto pride do spopadov, ki bi lahko privedli do poškodbe rane. Pomembno vlogo pri po operativni negi ima tudi redna higiena, s katero bomo preprečili kakršno koli vnetje rane.

Biti moramo pozorni in v primeru, da opazimo, da maček liže rano, moramo to takoj preprečiti. Pri tem nam lahko pomagajo tudi po operativne ovratnice. Mačku mora biti vedno omogočen dostop do hrane in vode. Če opazite kakšne spremembe mačkove rane in nenavadno vedenje, o tem takoj obvestite veterinarja. Rane se ne dotikamo, zato moramo biti pri dvigovanju mačka še posebej pozorni.

 

Neresnični miti o kastraciji

  • maček po kastraciji izgubi svojo osebnost
  • maček se po kastraciji močno zredi
  • maček bo po kastraciji depresiven
  • operacija je predraga

Kastracija bo verjetno ena boljših stvari, ki jih boste storili za vašega kosmatinca in tudi sebe, zato s posegom ne odlašajte. Še več mitov o mačkah, ki so popolnoma zgrešeni, pa najdete tukaj.

 

Manca Novak

VIRI

https://netvet.co.uk