Kateri glavnik je primeren za vašega mucka?

Na trgu imamo na voljo več vrst glavnikov, primernih za nego mačje dlake. Vendar pa vsak ni primeren za česanje kožuščka vašega mucka. Za pravilno odločitev vam predstavljamo različne glavnike, ki so primerni za česanje mačje dlake.(((ZANAROCNIKE)))

navadni-kovinski-glavnik

1.) Kovinski glavnik z gosto naseljenimi iglami: za mačke s srednje dolgo in dolgo dlako, primeren za razčesavanje vozlov, namenjen za vsakodnevno uporabo. Konice glavnika so iz kromiranega jekla, zato ne dražijo mačje kože, saj so igle na konicah lepo zaobljene.

kovinski-glavnik-s-srednje-razmaknjenimi-iglami

2.) Kovinski glavnik s srednje gosto naseljenimi iglami: za mačke s srednje dolgo in dolgo dlako, namenjen za vsakodnevno uporabo. Konice glavnika so iz kromiranega jekla, zato ne dražijo mačje kože, saj so igle na konicah lepo zaobljene.

3.) Kovinski glavnik z redko naseljenimi iglami: za mačke z daljšo dlako, namenjen za vsakodnevno uporabo. Konice glavnika so iz kromiranega jekla, zato ne dražijo kože.

4.) Kovinski, obojestranski glavnik: kombinacija dveh glavničkov z različnimi razmiki igel. Za mačke s srednje dolgo in dolgo dlako. Primeren za vsakodnevno uporabo.

5.) Kovinski glavnik z vrtljivimi iglami: za mačke s srednje dolgo in dolgo dlako. Vrtljive igle omogočajo hitro in nežno razčesavanje manjših vozlov, prav tako pa je uporaben tudi za odstranjevanje odmrle dlake.

6.) Glavnik za odstranjevanje bolh: za mačke s kratko in srednje dolgo dlako, ima zelo gosto naseljene igle, s katerim poberemo bolhe in jih varno odstranimo.

grabljice-z-vrtljivimi-iglami

7.) Glavnik grabljice z vrtljivimi iglami: za mačke s srednje dolgo in dolgo dlako v obliki grabljic z vrtljivimi iglami, ki nam omogočajo, da z lahkoto razčešemo dlako, ki se rada vozla.

obojestranska-krtaca

8.) Obojestranska krtača: za mačke s srednje dolgo in dolgo dlako. Na eni strani ima igle iz nerjavečega jekla, ki se končajo z bunkico, na drugi pa krtačo iz ščetin, ki so narejene iz poliamida.

krtaca-z-ukriveljnimi-iglami

9.) Krtača z ukrivljenimi iglami: za mačke s srednje dolgo in dolgo dlako, primerna za odstranjevanje odmrle dlake, konice krtače pa so iz nerjavečega jekla.

zoom-groom-krtaca10.) Zoom groom: na prvi pogled zelo nenavadna oblika krtače, vendar ena najučinkovitejših za kratko dlako. Ob pravilni uporabi odstranimo precejšen delež stare in odmrle dlake. Krtačimo s krožnimi gibi v smeri urinega kazalca, mačka pa bo ob tem zapredla, saj s tem spodbujamo prijetno masažo kožuščka. Primerna je za kratkodlake mačke.

11.) Glavnik za vozle, stranski: izdelan iz nerjavečega jekla, z rezili, ki jih je možno nabrusiti, z njim odstranimo vozle. Bolj priporočljiv je za pse kot mačke.

12.) Glavnik za vozle, grabljice: izdelan iz nerjavečega jekla, z rezili, ki jih je možno nabrusiti, z njim odstranimo vozle. Bolj priporočljiv za pse kot mačke.

13.) Furminator: agresivna oblika glavnika, namenjena odstranjevanju poddlake, ki ga uporabljamo zelo poredko, po navadi ob menjavi dlake. Tedenska uporaba furminatorja dlako popolnoma uniči, pogosto pride tudi do izpada dlake na nekaterih delih. Primeren za kratko, srednje dolgo in dolgo dlako.

trimer14.) Trimer: podoben furminatorju, le da je nekoliko cenejši. Velja pa povsem enako kot za furminator – njegova uporaba je omejena na čas, ko se mačku menja dlaka, torej približno dvakrat na leto.

Sandra Kuhar

Objavljeno v deseti številki revije Mucek