Kakšen bi moral biti najin odnos?

kaksen-bi-moral-biti-najin-odnosMoramo se zavedati, da nobena žival, niti mačka, ni samo hišni ljubljenček. Živali niso brezčutna bitja, tudi one imajo čustva in občutke. Vsaka žival ima svoj odnos do človeka, mi pa ga po navadi prepustimo toku življenja in pustimo, da je naš odnos do mačke odvisen od poteka dogodkov in okoliščin.

Vemo, da za telesno zdravje mačke poskrbi veterinar, v največji meri pa kar mi sami. Poskrbeti moramo za kakovostno prehrano, veliko gibanja, zagotoviti ji moramo ustrezen življenjski prostor in se z njo veliko ukvarjati. Ti dejavniki seveda gradijo lep odnos med človekom in mačko. Večina ljudi pa misli, da je to vse, kar moramo nuditi mački. To v večini primerov ne drži. Mačka ima tudi čustvene potrebe. Mačka v stiski ni dober ljubljenček, saj čustveno trpljenje povzroča, da postane odtujena. Včasih se zgodi, da postane mirna ali pa agresivna. Nikakor pa si ne želimo, da bi se naša mačka toliko spremenila. Torej moramo zanjo poskrbeti tudi na psihični ravni. Zmotno je namreč misliti, da mačke nimajo takšnih potreb.

Kaj storiti?

Če hočemo razumeti svojo mačko, moramo njeno početje spremljati zelo budno. Vsaka mačka je drugačna, zato je prav, da se vsaki posvečamo na drugačen način. Ko spoznamo, kakšna je naša mačka, moramo začeti graditi primeren čustveni odnos. Vprašati se morate, ali želite, da je mačka zelo navezana na vas, še posebej, če jo boste kmalu oddali ali če zanjo nimate veliko časa. Mačka je namreč tudi radovedna in pustolovska, zato je prav, da ji včasih pustimo, da je malo divja. Ne nazadnje domače mačke ne loči veliko do divje. Tigri, levi in leopardi so iste vrste kot pa vaša mačka. Torej moramo do mačke zgraditi odnos, ki bo v korist tako njej kot tudi nam. (((ZANAROCNIKE)))

Kako se obnašati do mačke?

Najprej ji moramo posvečati dovolj časa, da se kakšen odnos sploh lahko zgradi. Če tega ne bomo storili, bo edina stvar, ki jo bo vaša mačka hotela od vas, le hrana. Tega pa nikakor nočemo. Mačke ne smemo preveč razvajati, ker postane lena in lahko hitro zboli. Moramo jo prisiliti, da se za božanje in priboljške potrudi. Tako boste s svojo mačko preživeli bolj kakovosten čas. Paziti moramo, da če česar mačka noče, tega ne storimo (to ne velja za obisk veterinarja). Če jo bomo silili početi stvari, ki jih noče, se nas bo začela bati in se nas bo izogibala. Tudi preveč hrane bo škodilo odnosu, saj lahko zaradi prevelike količine hrane dobi razne bolezni, ki ji bodo zmanjšale kakovost življenja, s tem pa bo izgubila svojo igrivost.

Torej …?

Za dober odnos je treba mačko razumeti, ji posvečati veliko časa, z njo previdno ravnati, spoštovati njene želje in ji zagotoviti primerne življenjske pogoje. Vedeti moramo, da ni nujno, da vse, kar ugaja nam, ugaja naši mački. Predenje je lahko tudi znak stiske, drgnjenje mačke ob vaše noge pa znak ugodja. Vedno pa velja, da moramo vsako žival imeti radi, če hočemo, da nas ima tudi ona.

Martina Križanič

Objavljeno v deveti številki revije Mucek