Kako zamotiti mačko, ki potrebuje veliko pozornosti

Mačke kot vrsta so se razvile tako, da slovijo kot samostojne in včasih celo hladne živali. A tega nikakor ne moremo trditi za prav vse mačke na tem svetu.

Nekatere mačke zahtevajo zelo malo pozornosti in komajda potrebujejo interakcijo z drugo mačko ali človekom. Spet druge imajo rade družbo, četudi to ne pomeni, da imajo rade dotike in ljubkovanje. Nato pa so tukaj še mačke, o katerih bomo govorili danes. Takšne, ki potrebujejo pozornost non-stop, ne glede na to, kaj počnete.

Nekateri so mnenja, da je raven pozornosti, ki jo potrebuje vaša mačka, delno odvisna od pasme. V resnici pa je bolj ali manj odvisno  od osebnosti posamezne mačke.

Vedite, da vsak krik po pozornosti, ni nujno tam zaradi pozornosti same, temveč je veliko odvisno od navad in rutine vaše mačke. Včasih mačke mijavkajo, cvilijo ali se želijo igrati zgolj zato, da mi opazimo in izpolnimo njihove želje in potrebe.

Nenehno in takojšnje odzivanje na mačkine prošnje po pozornosti, ni vedno slabo. Če pa se zdi, da se vaša mačka vedno želi igrati ravno takrat, ko imate pomemben telefonski klic ali ko morate narediti nekaj nujnega, verjetno potrebujete pomoč, pri odpravljanju takšnega obnašanja.

Ugotovite želje in potrebe vaše mačke

Pomembno je, da ugotovite razloge za takšno vedenje vaše mačke. Če imate mačko, ki išče pozornost samo takrat, ko želi od vas hrano, potem je najbolje, da ji njeno željo uresničite in mačka bi načeloma morala svoje potrebe po pozornosti zmanjšati.

Če ste odpravili vse njene osnovne potrebe, in vaša mačka še vedno zahteva toliko pozornosti, kot je vi ne morete dati, potem je čas, da mačko dodatno zaposlite. Najbolje, da spremenite njeno rutino in z njo preživite nekaj kvalitetnega, aktivnega časa.

Za vašo mačko je lahko škodljivo, če ne dobi toliko pozornosti, kot je potrebuje.

Zakaj vaša mačka potrebuje toliko pozornosti

Obstaja nekaj razlogov, zakaj si lahko vaša mačka želi veliko pozornosti:

  • Morda je bolna ali se ne počuti dobro in vas želi o tem obvestiti.
  • Morda vas skuša pritegniti zato, ker ve, da bo s tem dobila hrano.
  • Morda se dolgočasi in vas »izkorišča« za zabavo.
  • Morda ima preveč energije in vas prosi, da se z njo igrate.
  • Morda zaradi svojega karakterja že po naravi potrebuje več pozornosti.

Kako zamotiti mačko, ki potrebuje veliko pozornosti

Ker torej ne obstaja veliko možnosti, zakaj vaša mačka potrebuje toliko pozornosti je nekoliko lažje ugotoviti, zakaj mačka nenehno išče pozornost.

  1. Je vaša mačka morda bolna? Če opazite, da vaša mačka mijavka in želi od vas pozornost takrat, ko urinira ali se prehranjuje je najbolje, da jo odpeljete do veterinarja. S tem ji lahko ponudite pravočasno in učinkovito pomoč, v kolikor je vzrok iskanja pozornosti, bolezen.
  2. Sumite, da vam želi mačka povedati, da od vas želi prigrizek? Morda ste mačko nevede, po naključju, naučili prositi za hrano. To se lahko hitro zgodi, ko mački podzavestno dajemo hrano, medtem ko kuhamo ali se sami prehranjujemo.
  3. Mislite, da je vaši mački dolgčas? Poskusite en cel dan, ko imate čas, zabavati vašo mačko z igračami in stimulacijami. Če vaša mačka po igri ne želi več vaše pozornosti, je to vaš odgovor, zakaj želi od vas toliko pozornosti. Življenje mačke, torej naredite bolj zanimivo, v kolikor želite, da je srečnejša.
  4. Mislite, da vam mačka želi povedati, da je hiperaktivna in se želi nenehno igrati? Poskusite se z njo pogosteje in dlje igrati, da ugotovite ali to pomaga zmanjšati potrebo po pozornosti vaše ljubljenke. Če želite, lahko svoji mački kupite igrače, s katerimi se lahko igra sama. Na trgu obstajajo visokoenergijske igrače za mačke, pri katerih mačke porabijo čim več energije.
  5. Ste vse preizkusili in nič ne deluje? Morda je skrivnost v tem, da se morate enostavno sprijazniti in sprejeti, da vaša mačka potrebuje nekoliko več pozornosti, kot ostale mačke.

Vsi vemo, da so mačke izjemno inteligentna bitja in ko odkrijejo, da jim določeno vedenje prinaša koristi, lahko pričnejo to izrabljati, da bi dobile kar hočejo, vključno z več pozornosti.

Znanstveniki so celo dognali, da se mačke kar hitro navadijo novih vedenj. Potrebnih je namreč 20 ponovitev, da se mačka nauči, kakšne so posledice določenega vedenja.

Kako si torej olajšati življenje z mačko, ki potrebuje nenehno pozornost?

Če vam prostor in finance to dopuščajo, si omislite še eno mačko. Takšno, s podobnim karakterjem, kot ga ima vaša mačka.

Morda je vaša mačka po naravi družabna in bi ji dobro prišel mačji prijatelj za druženje, da se ne počuti osamljene, kadar je sama doma. Kaj hitro se lahko pripeti, da mačka razvije ločitveno tesnobo. Ni nujno, da gre pri tem za kak travmatični dogodek. Nekatere mačke so pač nagnjene k temu.

V kolikor želite mačko odvaditi, da hlepi po pozornosti, ko vi opravljate neko pomembno delo, ali ko delate od doma, je pomembno, da ste pri uvajanju novih pravil dosledni in odločni, a kljub temu nežni.

Vsakič, ko opazite, da bo mačka pričela s svojim vedenjem in hlepenjem po pozornosti, jo enostavno ignorirajte. Pri tem morate ločiti, če mačka hlepi po že zgoraj omenjenih potrebah (hrana, bolečina, strah, igra) ali pač potrebuje veliko pozornosti, ki jo je od vas že dobila.

Takrat jo enostavno ignorirajte. Nič vaši mački ne da bolje vedeti, da neko vedenje zanjo ni dobro, kot to, da ignorirate njene klice. Verjamemo, da je to težko doseči, sploh če je mačka res vztrajna in vam ob tem zleze na glavo.

Pomembno je, da se v stanju pretirane želje po pozornosti, če se le da, umaknete v drugo sobo. Ker so mačke precej pametne, bodo slej ali prej ugotovile, da jim tako vedenje ne koristi.

Vseeno pa bodite pozorni in zelo dosledni ter svoji mački zagotovite strukturirano pozornost in ne en dan preveč pozornosti, drugi dan pa nič pozornosti. Načrtujte dve ali tri igralni seje na dan, v dolžini 15 min do 30 min. Prav tako ne pozabite na »tiho pozornost«, kot je ljubkovanje, božanje, masaža, nega ali katerokoli drugo dejavnost, v kateri vaša mačka uživa.

Manj  verjetno je, da postane vaša mačka zahtevna iskalka pozornosti, v kolikor ji boste vsak dan ob enakem času nudili hrano, igro in ostale aktivnosti. Mačke imajo rade rutino, zato je skrajni čas, da jo uvedete, v kolikor je še niste.

Drobne Deja

Viri:

kittyclysm.com

www.thesprucepets.com

pet-happy.com