Nasveti za delo od doma z mačko, ki potrebuje veliko pozornosti

Vsakemu skrbniku mačke je kristalno jasno, kdo je šef v vašem domu. Absolutno je to mačka. V trenutkih, ko se svet spopada z epidemijo Covid-19, je delo od doma postalo naša nova realnost. Seveda je prijetno delati v »domači pisarni«, kjer lahko s kavico v roki, v pižami in z mačko v naročju postorimo, to kaj je potrebno. Do tukaj je vse lepo in prav.

V času epidemije, ko večino časa preživimo doma, se naše mačke najverjetneje sprašujejo, zakaj smo naenkrat toliko doma, s čim si one to zaslužijo in predvidevajo, da je naša prisotnost izključno in samo namenjena njim. Če smo doma, potem to pomeni, da imamo časa na pretek. Mačke so tako najverjetneje mnenja, da se lahko z njimi neprenehoma ukvarjamo in skrbimo za njihove potrebe. Žal temu ni tako in marsikomu lahko dan pokvari mačka, ki ima nekoliko več potreb in potrebuje veliko pozornosti.

Vaš dom je lahko vaša pisarna, toda za vašo mačko je vaš dom le dom. To razhajanje v vedenju in mnenjih lahko vašo mačko, ki je navajena dneve preživljati sama, zmede.

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da bo delo od doma v prisotnosti vaše radovedne in samosvoje mačke opravljeno in da boste srečni tako vi, vaš delodajalec, kot tudi vaša mačja ljubljenka.

Imejte domačo pisarno, ki je mačkam prijazna

Mačke so navajene, da so svobodne. Da se lahko gibajo kjerkoli želijo in da gredo kamorkoli hočejo, kadarkoli se jim zaljubi. To vključuje tudi vaše naročje, vaš računalnik, tiskalnik in ostale udobne stvari v vašem stanovanju. Običajno je tako, da si mačka ob pomembnem trenutku izbere najmanj primerno mesto za počitek ali igro. Če vaše delo ni odvisno od uradnih ur in niste vezani na termine, roke in datume, potem vas verjetno tako obnašanje ne moti. Težava nastopi, ko je potrebno opraviti video klice, pomembne sestanke in odgovoriti na pomembna vprašanja preko telefona.

Poskrbite, da v prostoru kjer delate, postavite udobno posteljo za mačko, na kateri se lahko mačka še vedno udobno namesti in vas opazuje. Preden pričnete s svojim delavnikom, poskrbite, da je mačka sita, ima čisto vodo in čisto posodo za iztrebljanje. V kolikor potrebe vaše mačke ne bodo zadovoljene, vam bo to med vašim delovnim časom tudi sama povedala.

Kljub temu, da lahko mačka zmoti vašo delovno rutino, kadarkoli se ji zahoče, ne bodite jezni ali razočarani. Vaša mačka vas ima rada in če želi čas preživljati z vam, ob vam ali v vašem naročju, to samo pomeni, da ji veliko pomenite in je rada v vaši bližini.

Obogatite okolje vaše mačke

Ko ste zaposleni s svojim delom, poskrbite, da bo zaposlena tudi vaša mačka. Če je vaši mački dolgčas, se lahko hitro zgodi, da postanete predmet mačje pozornosti. Pomembno je, da imate vedno pri roki kakšno mačjo igračo. Če vas bo mačka okupirala v najbolj pomembnem trenutku, ko želite naročniku, stranki ali šefu predstaviti pomembne zaključke, ji lahko namesto sebe, ponudite njeno najljubšo igračo, s katero se lahko za nekaj časa zamoti.

Prav tako lahko določite rutino, ki vključuje igranje pred začetkom dela ali načrtujete odmore z namenom, da se igrate s svojo mačko. Mačke imajo rade rutino in to, da vedo kaj se v naslednjem trenutku dneva dogaja, zato je pomembno, da ste dosledni.

Kvalitetno igranje z vašo mačko, je tudi dober trening zanjo. Z igro lahko mačko utrudite in bo morda celo pripravljena na dremež po jutranji igri ali med predvidenimi odmori.

Drugi pomemben razlog, da imate na dosegu roke nekaj igrač svoje mačke je ta, da ne želite, da bi bili sredi pomembnega dela in bi vam mačka z nenadnim gibom, skokom ali kakšno drugo potezo, ta izdelek uničila. Navsezadnje mačkam ni nič bolj zanimivega, kot sveže natisnjen list papirja, ki počasi leze iz vašega printerja.

Ker pa se vsaka mačka na dražljaje iz okolice odziva drugače, morata upoštevati edinstveno osebnost vaše mačke in sami poiskati najboljše načine, kako ohraniti svojo mačko zaposleno in srečno med vašim delom od doma.

Ko vas mačka zmoti, se ne razburjajte

Nobeno delovno mesto ni popolno, tako kot ni popoln noben človek. S tem tudi delo od doma z mačko ali brez ni popolno, vendar je izvedljivo. Bodite potrpežljivi in prilagodljivi, tudi če vaša mačka ni.

Imejte razumna pričakovanja in ne bodite pod stresom zaradi vaše hišne ljubljenke. Vsi vemo, da so mačke po naravi zelo radovedna bitja, zato lahko traja nekaj časa, da se mačka naveliča vašega dela od doma in vas pusti pri miru.

Posebej neprijetno je, če se vaša mačka odloči za glasno in moledujoče mijavkanje med pomembnim video ali telefonskim klicem.  Čeprav mačje mijavkanje ni tako glasno, kot pasje lajanje, je lahko vseeno moteče.

Poskusite si dnevno razporediti odmore tako, da se pred pomembnimi klici, igrate s svojo mačko ali poskrbite za njene potrebe. Mačko lahko zaposlite tudi s priboljški, praskalnikom, igračo ali igro, med tem, ko sami opravite pomembno delo v ločeni sobi.

Če vaša mačka nenehno moti pomembne klice povezane z vašo službo, ne skrbite. Dokler mačka ni tako moteča, da lahko opravite svoje delo, se bo lahko tudi vaš šef navadil na živalske klice iz ozadja vašega doma. Pomembno je, da se tudi vaši nadrejeni zavedajo situacije v katero smo ljudje postavljeni, saj vedno več ljudi dela od doma, kjer se lahko pojavijo razne motnje.

Nikakor pa svoje mačke ne poskušajte med vašim delom zapirati v osamo. Mačke so družabna bitja. Lahko se zgodi, da se bo mačka počutila zavrženo, zapostavljeno ali bo celo razvila ločitveno tesnobo. Pomembno namreč je, da imate v svojem domu zadovoljno in srečno mačko, tako boste lahko skupaj z njo še naprej opravljali svoje delo, vaša mačka pa bo srečna predla v vašem naročju ali na postelji, ki ste jo zanjo pripravili.

Drobne Deja

Viri: