Kako skrbeti za kratkodlako mačko?

skrb-za-kratkodlake-mackeMačke so znane kot zelo čiste živali. Vsaka mačka veliko svojega časa posveča skrbi za osebno nego, dnevno temeljito čisti svoj kožušček in videti je, da pri svojem opravilu nikoli ne izpusti niti centimetra. Kljub temu pa je seveda zelo dobrodošlo tudi nekaj pomoči lastnika. Nega mačke pa je hkrati tudi odličen način za navezovanje stikov in priložnost, da se ob tej priložnosti prepričate tudi o dobrem stanju dlake in zdravju mačje kože.

Priporočljivo je, da mačko na redno nego navajate že vse od mladička, tako bo opravilo sprejela brez odpora, hkrati pa boste lahko uspešno preprečili nastajanje vozlov,  težave s kožo in morebitnimi zajedavci.

Tudi kratkodlaka mačka torej potrebuje nekaj redne in skrbne nege, ki vključuje tedensko krtačenje, ščetkanje ali česanje dlake, ki običajno ne traja več kot 15 minut.

Mačko češemo v smeri rasti dlake, začnemo na hrbtu, nadaljujemo po bokih, trebuhu, tačkah in po notranji strani stegen ter pod repom. Vsakemu predelu posvetimo dovolj časa, da izčešemo odmrlo dlako in drobce umazanije ter da med tem opravilom temeljito pregledamo kožo pod dlako.

S tem opravilom boste uspešno torej odstranili z dlake vse nečistoče, opravili pregled stanja kože, opazili morebitne zajedavce ter s sočasno masažo kože pospešili tudi cirkulacijo krvi po telesu, kar ugodno vpliva tudi na zdravje kože in dlake.

Kakovost izbrane mačje krtače ali glavnika najlažje preizkusimo kar na svojem lasišču. Če se zobci zatikajo in ne teče gladko ali postanejo lasje električni, takšna krtača ni ustrezna. Česanje s takšno krtačo je za muco lahko mučno, neprijetno in stresno, kar vodi v odpor do negovanja, zato je pravilna izbira pripomočka bistvenega pomena.  Če ste v dilemi, pri nakupu poiščite nasvet strokovnjaka, vzrediteljev ali upoštevajte izkušnje drugih lastnikov mačk s podobno kvaliteto dlake. Za kratkodlake mačke so običajno najbolj ustrezne gumijaste ali ščetinaste krtače.

Večina mačk ima rada česanje, še posebno, če so nege vajene od malega. V kolikor pa ste pri svoji mački naleteli na odpor ali težave, je priporočljivo, da morda s česanjem ponovno poskusite nekoliko kasneje. Zgodi se, da muca ni razpoložena, kasneje pa bo nego lepo sprejela. Kadar je razlog za odpor utemeljen, ker je na primer dlaka mačke že močno zavozlana, je smiselno, da opravilo prepustite izkušenemu strokovnjaku. Nego doma pa lahko nadaljujete, ko bo takšna težava odpravljena in mačka na sodelovanje pripravljena.

Kratkodlake mačke načeloma ne potrebujejo kopanja, razen kadar so zares umazane ali trpijo zaradi alergij.

Večina mačk namreč ne mara kopanja. V kolikor je kopanje res nujno potrebno, pa si v naprej pripravite blag šampon in brisačo, da bo kopanje lahko potekalo čim hitreje.

Voda naj sega mački do trebuha in obvezno skrbno preverite ustrezno temperaturo vode. Priporočljivo je, da vam pri kopanju nekdo pomaga, tako, da ena oseba drži mačko, druga pa mačko s pomočjo lončka zmoči, kar se da hitro nanese šampon in nato z enakim postopkom skrbno umije kožuh. Pazite, da šampon ne zaide v oči ali ušesa. Ušesa lahko zaščitite s kroglico iz bombažne vate. Kopanje naj poteka kar se le da hitro. Nikoli ne zlijte vode direktno na mačjo glavo ali ne poskušajte mačke potopiti v vodo. Če uporabite tuš, pršite tik ob telesu, da zmanjšate hrup in meglico, marsikatera mačka pa se curka vode iz tuša boji, zato je v tem primeru priporočljivo uporabiti lonček in mačko nežno polivati z vodo. Izpiranje dlake naj bo res temeljito, saj lahko ostanki šampona povzročijo draženje kože. Mačko v kadi še nežno otremo z brisačo in za konec skrbno osušimo mačjo dlako z mehko, nežno brisačo, še bolje pa bo, če bo brisača prijetno topla. Mačke nikoli ne frotiramo, pač pa jo le nežno otremo. Ne pozabite temeljito osušiti tudi predela okoli oči in ušes.

Občasno je priporočljivo, da stanovanje, v katerem bivajo tudi živali, temeljito razkužimo. Ne pozabite rednih preventivnih obiskov pri izbranem veterinarju, če je le mogoče, ostanite v stikih z vzrediteljem ali drugimi strokovnjaki, na katere se lahko brez skrbi obrnete po dodaten strokovni nasvet glede zdravja, prehrane, nege in počutja vaše mačke v vsakem trenutku.

Maja Kalaš

Viri: www.aspca.org
www.hillspet.com

mucek-narocnina-1