Kako skrbeti za dolgodlako mačko

nega-dolgodlake-mackeDolgodlake mačke na splošno veljajo za ene izmed najlepših mačk, za svojo lepoto pa vsekakor zahtevajo dodatno nego in skrb v primerjavi s svojimi kratkodlakimi sorodnicami. Za uspešno izvajanje redne nege dolgodlake mačke je pač potrebno tudi močnejše in bolj poglobljeno navezovanje stikov z lastnikom.

Dolga mačja dlaka je bolj izpostavljena nečistočam, se pogosteje zapleta, se zelo rada vozla in zato zahteva redno krtačenje. Z rednim krtačenjem dlake lahko uspešno zagotavljamo odstranjevanje nečistoč, maščobe, odmrlih kožnih celic in odmrle dlake, s čimer pospešujemo tudi krvni obtok, izboljšujemo splošno stanje kože in posledično   tudi zdravje mačke. Skrbno, temeljito krtačenje mačje dlake enkrat ali dvakrat tedensko zadostuje za ohranjanje zdravega, sijočega in negovanega videza dolgodlake lepotice.

Pregled telesnega stanja mačke

Redni tedenski pregledi telesa dolgodlake mačke so potrebni, da bi pravočasno opazili morebitne poškodbe na koži, udarnine ali ureznine in jih ustrezno oskrbeli, preden pride do vnetja kože ali okužbe ran. Prav tako je potrebno pri dolgodlakih mačkah temeljito pregledovati prisotnost klopov, bolh ali drugih zunanjih zajedavcev in v primeru pojava takoj ustrezno ukrepati. Ob takšnem rednem telesnem pregledu mačke, pa vsekakor skrivaj pokukajte tudi pod rep vaše muce in preverite, če je tam opaziti morebitne ostanke iztrebkov, ki jih je potrebno z dlake odstraniti s škarjami. Okolico anusa preglejte natančno in preverite tudi morebitno prisotnost trakulje.

Zdrava dlaka in koža

Preden se lotimo nege, je priporočljivo preveriti tudi stanje dlake. Če je dlaka zdrava, je svetleča in na otip svilnata, ob dotiku pa se takoj vrne v svoj prvotni položaj. Nikjer ne sme biti opaznih zaplat manjkajoče dlake, bolh ali klopov, koža pa mora biti zdrava in nepoškodovana.

Težave s kožo pri dolgodlakih mačkah

Mačke, še posebno dolgodlake, lahko trpijo zaradi bolezni kože, ki so posledica zunanjih parazitov, kot so bolhe in klopi. Če opazite pogosto praskanje, prekomerno lizanje in nego, grizenje kože ali dlake, podkožno otekanje ali zaplate manjkajoče dlake, nemudoma obiščite izbranega veterinarja in pričnite z zdravljenjem.

Krtačenje dolgodlake mačke

Mačke, ki živijo v zaprtih in ogrevanih prostorih, potrebujejo redno krtačenje dlake vsakih nekaj dni, da se sproti odstranijo vse odmrle kožne celice, nečistoče in odmrla dlaka. Vedno krtačite v smeri rasti dlake, saj je lahko krtačenje v nasprotno smer za mačko zelo neprijetno. Za krtačenje dolgodlakih mačk so najprimernejše krtače z kovinskimi konicami. Če je opaziti vozle, je priporočljivo uporabiti sredstvo za razvozlavanje, ki ga nanesete neposredno na vozle in jih nežno razpletete s prsti. Kadar s prsti ne uspe razvozlati vozlov, poskusite še s specialnim glavnikom za vozle.

Vozli in sprijete kepe izbljuvane dlake

Ob neredni ali pomanjkljivi negi dolgodlake mačke, lahko pride do vozlov in do sprijemanja izbljuvanih kep dlake v kožuh mačke, kar je za mačko neprijetno in boleče. V takšnem primeru je priporočljivo, da se posvetujete z izbranim veterinarjem, ki vam bo svetoval ustrezna sredstva ali najboljšo rešitev.

Nervozno samočiščenje mačke

Mačke so zelo snažne živali in redno čistijo svojo dlako. Takšno običajno mačje vedenje je prepoznavno in naravno, kadar pa opazite, da postane prepogosto, drugačno ali obsesivno ter povzroča rane na koži ali  izpadanje dlake na določenih mestih, je to prvi opozorilni znak za preplah. Mačka potrebuje pregled pri izbranem veterinarju in diagnosticiranje težave. Vzroki so lahko bolhe, alergije, oziroma kakšne druge zdravstvene težave.

Prehrana dolgodlake mačke

Posebna dlaka posebne mačke zahteva tudi posebno prehrano. Prehransko popolna, uravnotežena hrana, ki je primerna za starost in telesno aktivnost mačke je ključnega pomena za ohranjanje zdrave kože in sijoče dlake mačke. Optimalna hrana in prilagojen urnik hranjenja sta zelo pomembna za splošno zdravje in dobro počutje živali ter uspešno preprečujeta številna tveganja za težave z dlako in kožo.

Nega zob, oči, ušes, krempljev in tačk

Skrb za zdrave tačke in kremplje, čiste in ostre zobe in zdravo ustno votlino, bistre oči in čista ušesa pa je del splošne nege in je enako pomembna tako pri dolgodlakih, kakor pri kratkodlakih mačkah.

Maja Kalaš

Viri: www.examiner.com
pets.thenest.com
www.aspca.org

mucek-narocnina-1