Kako skrbeti za brezdlako mačko

kako-skrbeti-za-brezdlako-mackoLastništvo brezdlake mačke je poseben izziv za lastnika, saj je nega in skrb za to posebno vrsto odgovorna in zahtevna naloga, ki terja ustrezno znanje in tudi nekoliko več časa. Čeprav bi človek sprva morda pomislil, da je brezdlaka mačka, ki ne zahteva rednega česanja in nege dlake, manj zahtevna za nego od običajne mačke, pa je to daleč od resnice.

Nega kože brezdlake mačke se bistveno razlikuje od nege dlake navadnih mačk, ki pravzaprav sploh ni zahtevna, razen, pri dolgodlakih mačkah, rednega česanja.

Koža brezdlake mačke pa je brez zaščite z dlako tako direktno izpostavljena številnim zunanjim vplivom: od direktnega sonca, do različnih prašnih delcev in nečistoč v neposrednem bivalnem okolju mačke. Skrb za zdravo kožo zato vključuje tudi nego z olji proti izsušitvi kože in pogosto kopanje, pa tudi zaščito pred soncem in pred vremenskimi vplivi ter velikimi temperaturnimi spremembami.

Gola mačka nima naravnega plašča, ki jo lahko bi ščitil pred mrazom, zato gre logično sklepati, da jo ob padcu temperature lahko kaj hitro zebe. Nega ušes golih mačk je zelo pomembna, saj so nagnjene k povečanemu izločanju ušesnega masla in posledično tudi k težavam z ušesi.

Ležišče gole mačke naj bo iz skrbno izbranih finih materialov, ki ne dražijo občutljive mačje kože, najbolj primerna materiala sta nežna svila ali mehak bombaž. Higiena ležišča gole mačke je prav tako izrednega pomena za ohranjanje zdrave in negovane kože brez poškodb, mašenja por, pojava kožnih iritacij ali alergij.

Skrb za zdravo, negovano in ustrezno zaščiteno kožo gole mačke je v bistvu zelo podobna skrbi za občutljivo kožo človeškega dojenčka. Ob upoštevanju dejstva, da je za razliko od dojenčka, mlado mačko potrebno na vsakodnevno nego ustrezno privajati že čisto od malega, saj se v nasprotnem primeru lahko, prav po mačje, potrebnim zaščitnim opravilom tudi upira.

SfingaNega torej zahteva redno kopanje, da se koža ne omasti preveč. Pri odlakanih mačkah, loj vpije dlaka, pri golih mačkah pa lahko loj in umazanija povzročita mašenje por, katerega posledice so lahko, nekako tako kot pri najstnikih, akne, ogrci, vnetja in različni kožni izpuščaji. Tedensko kopanje je zato nuja, če želimo ohranjati mačjo kožo zdravo in čisto. Priporoča se kopanje z nežnimi šamponi (nekateri lastniki priporočajo negovalna sredstva za dojenčke), saj lahko redno kopanje z grobimi šamponi izsuši kožo mačke.

Po kopanju je mačko potrebno osušiti z mehko flanelasto brisačo, nikoli s sušilcem za lase, saj bi lahko slednje povzročilo hude opekline na koži.

Poleg običajne nege, ki jo zahtevajo vse mačke (ušesa, kremplji, zobje), pa je potrebno brezdlake mačke posebno obvarovati tudi pred mrazom in soncem. Pozimi jih je dobro v nizkih temperaturah obleči in zaščititi pred prepihom, vlaga ali suh zrak zaradi gretja pa lahko na mačjo kožo vplivajo enako kot na človeško – jo izsušijo – zato jo moramo pozimi še dodatno negovati.

Poleti, zlasti, če se mačka zadržuje tudi zunaj (na terasi ali na okenski polici), je potrebno njeno kožo zaščititi pred soncem. Ker mačka nima dlake pa tudi nima zaščite pred praskami, odrgninami in urezninami, zato se njena koža hitreje poškoduje kot pri drugih mačkah. Bodite pripravljeni tudi na nego morebitnih ranic in ureznin.

Brezdlaka mačka torej ni za vsakogar, saj zahteva kar nekaj posebne pozornosti. Če za naslednjih petnajst let in več niste pripravljeni sprejeti takšne odgovornosti, se morda raje odločite za mačko, ki ne zahteva toliko nege.

Tisti, ki pa vam je brezdlaka lepotica že ukradla srce, pa boste presrečni ugotovili, da prednosti lastništva gole mačke večkrat odtehtajo vloženi trud. Poleg očitne vizualne posebnosti, imajo gole mačke namreč tudi značajsko posebnost, ki še posebej razveseljuje številne lastnike golih mačk in sicer, da se izredno rade crkljajo in z veseljem sprejemajo številne nežnosti svojega lastnika. Zdi se, da resnično uživajo v tesnem odnosu s svojim lastnikom, nekako tako, kakor bi se mu na ta način poskušale zahvaliti in odkupiti za vso dodatno pozornost, za vso nego in vso skrb, ki ji jo dnevno prejemajo.

Maja Kalaš

Viri: cats.lovetoknow.com
www.ehow.com

 

mucek-narocnina-1