Kako skopati mačko in preživeti brez hujših posledic?

Mnogim se kopanje mačjih sostanovalcev zdi nemogoče, drugi so mnenja, da gre za nepotrebno izgubljanje časa. V resnici pa je to čisto mogoč podvig in celo neproblematičen, če mačka navajamo na vodo že od malega. Vsakemu mačku se lahko namreč zgodi, da se polije ali povalja v nečem, kar človeškemu nosu deluje neprijetno, pa tudi madeže na sedežni garnituri ni lepo videti. Mačka se lahko polije tudi z nečim, ki je nevarno za zdravje v primeru zaužitja, zato moramo ukrepati hitro, preden se mačka odloči, da se bo sama umila. Če se bo mačja neroda prvič srečala s kopanjem le ob taki nujni situaciji in bo že malo v zrelih letih, je lahko to težava.

Kako skopati mačko in preživeti brez hujših posledic

Kaj potrebujemo:

  • umivalno skledo/umivalnik/kopalno kad/umivalnik za sedečo uporabo (bide)/drugo – ustrezno izberemo glede na velikost mačke;
  • šampon, namenjen mačji dlaki (človeški šampon nima ustrezne ph vrednosti) – naraven/proti bolham/za dolgodlake mačke/antibakterijski/drugo;
  • klešče za krajšanje krempljev;
  • brisače;
  • nič hudega slutečo mačko;
  • opcijsko: sušilec za lase, rokavice, kavbojske hlače, obliže, razkužilo za rane.

1. korak: Krajšanje krempljev

Še najbolj prijazna mačka zna v trenutku panike pokazati svoje orožje. V trgovinah za male živali prodajajo različne vrste klešč (škarjice, giljotina), uporabni so tudi ščipalci za človeške nohte, vendar je potrebna večja pazljivost, da noht ne razcepimo. Odščipnemo le najožji del nohta oziroma konice, kjer žila ne poteka več. Pri mladičih gre za milimeter, pri odraslih pa za dva ali tri milimetre. Če se počutimo negotove, ali nas je strah, da bi odščipnili preveč, lahko vprašamo veterinarja, da nam pokaže pravilni način.

2. korak: Predpriprava

Umivalnik napolnimo s toplo vodo, zraven naj bodo še šampon in brisače. Če imamo okrog umivalnika veliko izdelkov za osebno nego, je priporočljivo, da jih umaknemo. Mačka, ki je prepričana, da je kopanje smrtno nevarno, bo med poskusom pobega zagrabila vse, kar bo na dosegu tačk. Na dno umivalnika lahko položimo tudi brisačo ali kakšno protidrsno podlago za tuš kabino, da mački ne drsi.

3. korak: Spoprijateljitev z vodo

Nič slutečo mačko vzamemo v naročje, jo odnesemo v kopalnico in zapremo vrata. Stopimo do umivalnika, z roko malo »počofotamo« po vodi in mačko pohvalimo, če je ni strah in kaže zanimanje za vodo. Z mokro roko jo božamo po vsem telesu in se z njo nežno pogovarjamo.

4. korak: Masaker, khm, kopanje

Ko bo mačja gospodična v večji meri umirjena, jo počasi položimo v vodo. Če dobimo še enega pomočnika, še toliko bolje, saj ena oseba lahko mačko drži, druga pa jo umiva. Poskrbimo za to, da bo dlaka po celem telesu dobro namočena in nato vtrimo šampon. Glavo zmočimo le z mokro roko in pazimo, da voda ne zaide v oči ali ušesa. Po temeljitem šamponiranju vodo izplaknemo iz umivalnika in speremo šampon z dlake pod tekočo vodo. Zelo umazan kožušček lahko šamponiramo tudi dvakrat. Takšen je potek kopanja v najboljšem primeru.

Če je mačko strah zvoka tekoče vode, si lahko pripravimo dve umivalni skledi s toplo vodo: v eni šamponiramo, v drugi pa izperemo šampon. Če smo opazili, da se naša mačka ob stresnih situacijah raje stisne v naše naročje, kot pa pobegne, bo zanjo tudi kopanje na tak način najmanj stresno. Čeprav se vam slika osebe, oblečene v kavbojske hlače, ki kleči na kolenih v kopalni kadi z mačko v naročju, zdi smešna, preverjeno deluje.

5. korak: Sušenje in nagrada

Po kopanju mačko ovijemo v brisačo in dobro posušimo, nato lahko uporabimo tudi sušilec za lase, če mačka ne bo preveč panična. Dokler se dlaka ne posuši, nesrečnico pustimo zaprto v toplem prostoru, da se ne prehladi.

Seveda ne smemo pozabiti na nagrado v obliki okusnega prigrizka, cartanja in igre po uspešno opravljenem mučnem posegu. Če se za vas ni tako uspešno končalo, sezite po razkužilu za rane, antibakterijski kremi in obližih.

Tako, naša princeska je zdaj čista, iz kožuščka smo sprali vso trdovratnejšo umazanijo in odpravili bolhe. S kopanjem smo odstranili tudi veliko mrtve dlake, preostalo lahko izčešemo še z glavnikom ali s krtačo. Na navodilih pripravka proti zunanjim zajedavcem, ki smo ga nazadnje uporabili, je treba preveriti, ali kopanje vpliva na učinkovitost in po potrebi ponovimo nanos. Crkljanje na kavču se lahko nadaljuje!

Kimi

 

Objavljeno v tretji številki revije Mucek