Kako se pripraviti, če greste na dopust z mačko?

Imate mačko pa jo želite vzeti s seboj na dopust? Za vas smo zapisali nekaj glavnih točk na katere morate biti pozorni, kadar se odpravljate z mačko na dopust!

Nekaj vprašanj, ki si jih morate zastaviti:

  • Kako in kje bo potovala vaša mačka?
  • S kakšnim prevoznim sredstvom boste odšli?
  • Kako boste mačko hranili/napajali, kam bo hodila na stranišče?
  • Če potujete z letalom, morate vedeti kje bo vaša mačka potovala, v kabini ali v prtljažnem prostoru?

Kdaj iti na dopust z mačko?

Preden se odpravite na dopust z mačko, najprej ocenite ali vaša mačka uživa v vožnji z avtomobilom in spoznavanju novih krajev. Takšne mačke so po navadi zelo radovedne in sproščene. Večina mačk pa ne mara potovanja, zato takšne mačke raje ne vozite s sabo na dopust, saj bo le ta predstavljal velik stres tako zanjo kot za vas.

Izbira destinacije in nastanitve

Ko se odločate za kraj in stanovanje ali kamp v katerem boste dopustovali preverite, ali so hišni ljubljenčki dovoljeni. Prav tako tudi preverite varnost okolice, da se izognete morebitnim nesrečam in neželenim situacijam. V tujini je to še posebej pomembno. Pozanimajte se tudi kje je najbližji veterinar in trgovina z mačjo hrano ter peskom za stranišče.

Dokumentacija

Poskrbite, da je mačka ustrezno označena. Priporočena je svetla in barvita ovratnica z obeskom in pa seveda mikročip. Tako se v primeru, da se mačka izgubi, hitreje najde skrbnika. V nekaterih državah potrebuje mačka potni list in mora biti cepljena proti raznim kužnim boleznim.

Če odpotujete v tujino, bo morda mačka potrebovala kratek čas karantene, odvisno od države, v katero se odpravljate. Tudi če veste, da je zdrava, je to marsikje zakonska zahteva – zato to upoštevajte pri svojem potovanju.

Transport

Za lažji transport boste potrebovali trden in kvaliteten transportni boks. Ta mora biti dovolj velik, da lahko mačka v njem stoji, leži, sedi in se obrača. Pomembno je tudi, da je dovolj zračen, da lahko mačka normalno diha. Nanj jo navadite še pred odhodom, da se bo v njem počutila varno.

Ne hranite mačke tik pred odhodom, ker ji bo morda slabo. Nahranite jo vsaj eno uro prej. Če potujete z avtomobilom poskrbite za ustrezno klimo. Transportni boks ustrezno fiksirajte, da ga ne bo premetavalo po avtomobilu. Izogibajte se tudi nenadnemu zaviranju in glasnem poslušanju glasbe. Poskrbite tudi za vodo. V notranjost boksa obesite plastično skodelico in vanjo nalijte nekaj vode.

Pomirjevala za mačko?

Če menite, da vaša mačka potrebuje pomirjevalo potem to pomeni, da potovanje zanjo ni lahka stvar. Zato je bolje, da jo pustite doma in poskrbite za varstvo. Bodite pozorni pri uporabi pomirjeval v letalih, saj so prostori hladni, mačka pa se ne more normalno greti in lahko pride do podhladitve ali celo smrti.

Če je vaša mačka primerna za potovanje jo navadite na oprsnico in povodec. Tako jo boste lahko imeli vedno pod nadzorom in skupaj uživali na sprehodih ob morju ali po hribih.

Lara Žerovnik

VIRI:

www.cats.org.uk

www.purina.co.uk

www.cats.org.uk