Kako preprečimo, da mačka hodi po mizah in kuhinjskih pultih

Mačke so po naravi vrhunski plezalci in se brez težav povzpnejo na visoko drevo ali bližnji nadstrešek, so hitre in okretne, njihovo gibanje pa je neslišno in lahkotno, zaradi česar so v naravi znane predvsem kot izjemni lovci. Imajo dolge in ostre kremplje, ki jih lahko po potrebi podaljšajo in ki jim služijo kot odlično orodje za oprijemanje med plezanjem.

Zakaj muce plezajo?

Ta naravni fenomen pa jih hkrati definira kot živali, ki imajo prirojeno močno naravno potrebo po vzpenjanju na višje ležeče površine. Mačke torej plezajo iz več razlogov: bodisi zato, ker naravno iščejo višje razgledne točke, s katerih bodo lahko bolj pregledno opazovale svoje širše ozemlje, bodisi zato, ker menijo, da z višine lažje pobegnejo pred morebitnimi nevarnostmi. Ena izmed takšnih površin, ki nudi odličen razgled, je vsekakor tudi kuhinjski pult ali kuhinjska miza.

Številni ljudje, iz higienskih ali drugih vzrokov, ne marajo, da bi se mačka sprehajala po površinah, kjer se pripravlja ali uživa hrano. Zato je pomembno, da veste kaj lahko sami naredite, da mački preprečite sprehajanje po kuhinjskih pultih in mizah.

Mački ponudite alternativo za plezanje

Najboljša rešitev je vsekakor, da mački ponudite alternative za plezanje in s tem omejite možnost, da se bi vaša mačka še vedno rada vzpenjala prav na vaš kuhinjski pult in jedilno mizo. Odlična alternativa je brez dvoma drevo za plezanje, ki ga lahko namestite poleg kuhinjskega pulta, tako, da bo imela mačka na voljo lastne površine za skakanje in plezanje, hkrati pa zagotovljen tudi pregled nad dogajanjem, zaradi katerega se je v prvi vrsti vzpenjala na pult.

Plezanje po mizah in kuhinjskih pultih pa je za mačke še posebno zabaven izziv, ker jim predstavlja raziskovanje in iskanje morebitnih ostankov omamno dišečih dobrot, kar jih spominja na iskanje hrane v naravi. Da bi odvrnili mačko od plezanja po vaših pultih morate najprej poskrbeti za to, da vedno (brez izjeme!) pospravite vso hrano in njene ostanke. Če boste na pultu puščali hrano, bo ta služila kot vaba, ki se ji mačka nikakor ne bo mogla upreti. Dovolj je že, da enkrat samkrat pustite hrano na pultu in mačka se bo vsak dan vračala v upanju, da se bo to ponovilo.

Če je vzrok za dnevne sprehode po kuhinjskem pultu lakota, lahko poskusite nekoliko povečati dnevne obroke hrane ali pa mački omogočite prost dostop do izbrane mačje hrane (morda premislite o nakupu avtomatskega mačjega hranilnika). Pri tem seveda skrbno pazite na ustrezno količino odmerjene hrane, v sorazmerju s telesno težo mačke in zadostno količino dnevne fizične aktivnosti.

Mačke ne kaznujte neposredno

Ker so mačke so zelo občutljive živali, jih za nezaželeno vedenje nikoli ne kaznujte neposredno, saj vam bodo slednje zamerile. Najboljša rešitev je, da poskrbite, da jo bo okolje kaznovalo kar samo. Slednje lahko storite na več načinov. Ena izmed rešitev je nabava zračnega pršilnika, ki se aktivira z gibanjem. To je naprava, podobna avtomatskemu osvežilcu zraka, ki ob zaznanem gibanju v prostor razprši prš zraka. Tega se mačke običajno ustrašijo (ni jim všeč zvok, niti občutek) in je zato uspešno orodje pri preprečevanju skakanja na pult. Namestiti ga je potrebno na mestu, kjer mačka običajno dostopa do pulta.

Druga možna rešitev pa je, da na pulta začasno namestite dvostranski lepilni trak (ali kakšno drugo lepljivo površino), kamor se bodo mačkine tačke lepile in zato hoja po pultu zanjo ne bo več tako prijetna.

Neprijetna izkušnja okoljskega kaznovanja pa jo bo skoraj zagotovo odvrnila od vseh nadaljnjih tveganj in poskusov skoka na vaš kuhinjski pult.

Glavna prednost tovrstnega načina kaznovanja je, da se le-to zgodi ne glede na to ali ste prisotni ali ne, mačka pa spozna, da je varneje, če ne poskuša ponoviti svojih podvigov. Takšnega kaznovanja mačka ne povezuje z vami, zato se ni bati, da bi se mačka bala tudi vas. Če pa boste mačko kaznovali verbalno ali celo fizično, jo podili ali potiskali s pulta, pa se bo brez dvoma bala vas, česar pa si zagotovo ne želite.

Previdnost, odgovornost in premišljen pristop pa so vselej potrebni tudi pri uporabi metod okoljskega kaznovanja, če ne želite doseči, da bi se mačka bala vsega svojega okolja, vstopa v določen prostor v stanovanju ali celo premikanja po hiši.

Maja Kalaš

Vir:
pets.webmd.com