Kako prepoznamo zdravstvene težave pri mačkah?

zdravstvene-tezave-mackMed nekaterimi žalostnimi trenutki v življenju so vsekakor tudi trenutki, ko hišni ljubljenček zboli in lahko trpi zelo hude bolečine, pa nam tega ne more povedati.

Prav zato je ena od pomembnih nalog vsakega skrbnega lastnika mačke, da se nauči prepoznavati nenavadno vedenje mačke in prve opozorilne znake slabega počutja in bolečine.

Bolna mačka bo vsekakor poskušala pokazati »simptome« bolezni, vendar pa moramo razumeti tudi, da imajo mačke zelo visok prag bolečine in jo znajo tudi dobro prikrivati. Prepoznavanje osmih najbolj tipičnih opozorilnih znakov, s katerimi mačka sporoča, da se ne počuti dobro, pa vam bo v veliko pomoč pri ugotavljanju trpljenja in hitrem ukrepanju.

Prvi opozorilni znak je očitna sprememba v obnašanju. Kadar sicer zelo aktivna mačka večino dneva počiva, morate takoj pomisliti, da je lahko vzrok bolečina. Tudi dejstva, da je mačka postala nenadoma zlovoljna, ne pripisujte zgolj staranju, pač pa vas verjetno opozarja, da jo skrbno opazujte: pozorni bodite na zmanjšanje apetita (bolezni zob in ustne votline), pogostost iztrebljanja (da izključite prebavne motnje) in povečano žejo (kaže na sladkorno bolezen).

Kadar vam vaša mačka nenadoma ne dovoli več dotikanja, renči ali napada, je to jasno sporočilo, da jo nekaj zelo boli. Priporočljivo je, da obiščete izbranega veterinarja, ki bo lahko pojasnil natančneje vzroke bolečine.

Kadar vaša mačka nenadoma spi ves čas v enakem položaju telesa, torej na primer zgolj na levem ali desnem boku, takoj pomislite, da jo morda muči artritis ali kakšna druga vrsta bolečin, zaradi katerih ji v drugačnem telesnem položaju ni več udobno.

Pretirano lizanje določenega dela telesa prav tako nakazuje na potrebo, da si z lizanjem poskuša olajšati težavo, omiliti bolečino ali izbrisati neprijetne občutke. Takšno početje je zelo pogosto opaziti pri mačkah z okužbami sečil.

Odmaknjenost in odklanjanje stikov je ravno tako pokazatelj, da z mačko nekaj ni čisto v redu. Ponavadi je to znak, da med igro in raztezanjem mačka občuti bolečine, zaradi česar odklanja druženje in igro ter se umika v samoto. Mačka potrebuje obisk pri veterinarju.

Neobičajna telesna drža mačke je tudi opozorilo, da trpi močne bolečine, ki so lahko posledica poškodbe ali bolezni.

Sprememba v opravljanju potrebe in uporabi mačjega stranišča je prav tako eden od očitnih znakov, da se z vašo mačko dogaja nekaj nenavadnega. Bolečine v kolkih lahko mački preprečujejo normalno uporabo mačjega stranišča, prav tako pa lahko boleča kolena ali drugi sklepi otežujejo gibanje in iztrebljanje v pripravljeno stranišče. Če opazite »polulane« robove in stranice ali okolico mačjega stranišča, obiščite veterinarja in ugotovite, kje so razlogi in kakšne vrste so zdravstvene težave mačke

Skrivanje je najbolj klasičen in hkrati tudi najbolj prepoznaven prvi opozorilni znak telesne bolečine ali stresa pri mačkah, kajti mačka, ki je bolna in trpi, se svoje ranljivosti dobro zaveda in išče varno skrivališče. Kadar mačke ni na spregled neobičajno dolgo, jo poiščite in jo skrbno opazujte.

Ob vsakem sumu na bolezen ali slabo počutje je priporočljiv obisk veterinarja, če ne drugega, da vas vsaj pomiri, da z vašo življenjsko spremljevalko ni nič narobe. Nekatere težave so res lahko posledica staranja, vendar pa si verjetno ne bi nikdar oprostili, če bi spregledali znake resnih težav, kajne? Zapomnite si, da mačka pokaže, da je nekaj narobe šele, ko je situacija že precej resna, zato nikoli ne morete biti preveč previdni.

Maja Kalaš

Vir: www.catster.com

mucek-narocnina-1