Kako pravilno božamo mačko?

Za mačke je značilno, da nam zelo jasno sporočajo svoje trenutno počutje in želje. Če ne boste upoštevali mačjih pravil božanja, lahko zelo hitro na svoji roki občutite ostre zobe ali kremplje. Pihanje in sikanje so znaki, da vaše ljubkovanje ni zaželeno, po drugi strani pa so predenje, vzdigovanje bokov, muzanje ob nas ter suvanje z glavo očitni znaki, da mačka zahteva našo pozornost. In ker si včasih zaželi le en poteg po svojem kožuščku, spremljajte njeno govorico ugodja oziroma neugodja. Že jakost njenega predenja je dober pokazatelj stopnje sreče in zadovoljstva. Glasnejše kot je predenje, bolj mačka uživa, vendar se lahko to ugodje zelo hitro spremeni v neugodje, ki ga mačka izrazi z ob glavo položenimi ušesi, opletanjem repa, trzanjem z okončinami in pihanjem.

Glasnejše kot je predenje, bolj mačka uživa, vendar se lahko to ugodje zelo hitro spremeni v neugodje, ki ga mačka izrazi z ob glavo položenimi ušesi, opletanjem repa, trzanjem z okončinami in pihanjem.

Najprimernejša mesta za božanje

Strokovnjaki in izkušeni mačjeljubci svetujejo, da je najprimernejše mesto za božanje mačke na področju ličnic, kjer se nahajajo žleze, ki izločajo feromone in s katerimi mačke označujejo svoj domači teritorij. Druga primerna mesta, ki bodo mačko sprostila, so med očmi in ušesi ter okrog ustnic in brade. Če se muca ali mucek pred vami uleže in obrne na bok, jo le pobožajte po strani, ki vam jo je razkrila in počakajte na predenje. Po raziskavi, ki jo je opravila angleška univerza Lincoln, pa je najbolj neprimerno področje za božanje področje repa, ki je erogena cona in jo lahko z božanjem preveč stimuliramo.

K mački na obisk

Če smo na obisku prišleki mi, moramo izkazati spoštovanje domači mački ter počakati na dovoljenje za poseg v njen osebni prostor. Prvo pravilo, ki ga moramo upoštevati je, da vedno počakamo na mačji pozdrav. Ko se nam mačka približa, je ne pograbimo in vzamemo v naročje, pač pa počasi iztegnemo roko ali prst, da ga mačka povoha. Če mačka ne izkaže nobenega interesa za božanje ali pa samo strmi v vas, potem z božanjem počakajte. Mačka, ki si želi vaših dotikov, vas bo povohala, zamijavkala, vam skočila v naročje in se podrgnila ob vašo roko ali nogo. Mačka, ki je navajena tujcev v svojem stanovanju, se vam lahko uleže v naročje, kar pa ne pomeni vedno, da si želi vašega božanja. Njen motiv za skok k vam bo kmalu jasen – morda si želi le vaše telesne toplote.

Božanje mačke za začetnike

Strokovnjaki in izkušeni mačjeljubci svetujejo, da je najprimernejše mesto za božanje mačke na področju ličnic, kjer se nahajajo žleze, ki izločajo feromone in s katerimi mačke označujejo svoj domači teritorij.Ko vam mačka da zeleno luč za dotike, je najbolje, da začnete z njimi pod brado. S konico enega prsta nežno pogladite to področje. Če bo mačka v tem uživala, vas bo z glavo sunila ali nastavila lice. Nadaljujte na področju za ušesi in na konicah ušes, kjer se nahajajo žleze, nato na predelu ličnic za stranskimi brčicami. Če jih mačka začne premikati, je to jasen znak, da ji božanje ustreza.

Sedaj je čas, da se lotite področja nad zgornjo ustnico, pri brčicah, medtem ko s palcem božate predel med obema ušesoma.Božanje mačke po telesu zahteva nekoliko več previdnosti. Vedno božajte od čela proti korenu repa in v smeri rasti dlake. Večini mačk prija tudi nežna masaža vratnih mišic. Če je mački vaša tehnika všeč, bo usločila hrbet proti vaši roki in s tem prosila za bolj intenzivno božanje. Predel trebuha raje izpustite, še posebej, če mačka ni vaša. V vsej blaženosti od božanja se lahko prevali na hrbet ter razkrije svoj trebušček, vendar to ni nujno povabilo za dotike tega občutljivega predela. Tudi mačjih okončin se raje ognite, razen če mačko dobro poznate.

Maja Primožič

Viri:
vetstreet.com
wikihow.com
theoatmeal.com
thedailycat.com