Kako pomagati prostoživečim mačkam?

Prostoživeče mačke so zunanje mačke, ki nimajo skrbnikov. Največkrat so to potomke zapuščenih mačk, ki živijo zunaj. Po navadi se združijo v nekakšne kolonije in se zadržujejo na določenih območjih. Čeprav so le redko v stiku z ljudmi in se jih velikokrat zelo bojijo, so od njih odvisne. Na nas je torej, da jim pomagamo. A kako pomagati prostoživečim mačkam?

Sterilizacija/kastracija

Najbolj pomembni zadevi pri prostoživečih mačkah sta sterilizacija in kastracija, saj tako preprečimo, da bi se naprej razmnoževale. Za plačilo veterinarske oskrbe prostoživečih mačk je odgovorna občina v kateri se mačke nahajajo, za odlov pa se obrnemo na zavetišča ali društva, ki se nahajajo v našem območju. Mačke se zaradi strahu pred ljudmi največkrat ulovijo z živolovko. To je kovinska kletka kamor se nastavi hrana in se ob prihodu mačke vanjo samodejno zapre.

Ujeto muco se nato odpelje k veterinarju na poseg in morebitno potrebno zdravljenje, urejenim mačkam se po navadi zastriže uho, saj se tako že na daleč opazi katera mačka je sterilizirana oziroma maček kastriran. Tako pri prostoživeči mački takoj opazite, če je že sterilizirana/kastriran.

Preberite več o sterilizaciji in kastraciji >

Voda in hrana

Če le lahko in kjer je dovoljeno, prostoživečkam nastavimo skodelico s svežo vodo in hrano. Vodo je priporočljivo redno menjati, hrano pa nositi vsak dan. Skodelice nastavimo v bližini njihovega skrivališča, na varno mesto. Najbolj primerna hrana je suha ali briketirana hrana, saj pozimi ne zmrzne, poleti pa se vanjo ne zaredijo muhe. V kolikor mačke pridejo takoj na pojedino, jim lahko ponudimo tudi mokro hrano.

Zavetje

Še posebej pozimi, ko pritisneta mraz in veter, je pomembno, da se imajo muce kam skriti pred vremenskimi vplivi. Zavetje lahko naredimo sami ali pa ga kupimo. Največkrat je zavetje izdelano iz lesa in stiroporja, ki tudi toplotno izolira. Pazimo, da hiška ni prevelika, saj manjša bolje ohranja toploto, vanjo pa namestimo slamo, ki je prijetno mehka in topla. Namestitve odeje ni ravno priporočljiva, saj zadržuje vlago, ki pri nizkih temperaturah zamrzne. V kolikor se prostoživečke nahajajo v bližini naše hiše ali pa kjer imamo možnost vklopa v elektriko lahko v hiško dodamo tudi toplotno blazino.

Če nam uspe, lahko kakšni muci samo tudi sredstvo proti zunanjim in notranjim zajedavcem, saj so ti zelo pogosti pri njih.

 

Zdaj ko veste, kako pomagati prostoživečim mačkam, priskočite na pomoč tudi vi. V kolikor pa se kakšna muca ne boji ljudi in ji primanjkuje človeška družba, ji po ustreznih veterinarskih pregledih lahko celo ponudite dom ali pa ji ga pomagate poiskati.

Lea Žerovnik

VIRI:
www.9lives.com
pets.webmd.com
www.mrpet.si